Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Agenda

Grootstedelijke perinatale gezondheid

datum: 1 oktober 2009
plaats: De Doelen, Rotterdam

In Nederland bestaan grote verschillen in perinatale uitkomsten naar etnische herkomst en woonplaats. Zwangere vrouwen in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag of Utrecht hebben een grotere kans op een ongunstige perinatale uitkomst dan degenen die elders wonen. Allochtone vrouwen hebben een verhoogd risico en het wonen in achterstandswijken geeft juist een extra risico onder autochtone vrouwen. Het totaal van ongunstige uitkomsten is het hoogste in Rotterdam waar naar verhouding ook de meeste zwangere vrouwen in achterstandswijken wonen.

De Gemeente Rotterdam en het Erasmus MC, stadsbreed gesteund door zorgpartijen, hebben daarom het initiatief genomen tot de ontwikkeling van het stedelijk ‘Aanvalsplan Perinatale Sterfte’. Dit programma, genaamd ‘Klaar voor een kind’, heeft als primaire doelstelling de perinatale sterfte in alle deelgemeenten terug te brengen naar ten minste het landelijke gemiddelde in een tijdsbestek van tien jaar. Bij de uitwerking van dit plan wordt de lijn van de verloskundige ketenzorg gevolgd met daarnaast aanvullende ketenoverstijgende maatregelen. Grootstedelijke perinatale gezondheid is een nieuw onderzoeksthema waarbij het essentieel is zowel medische als maatschappelijke determinanten van perinatale uitkomsten beter te leren kennen en vervolgens te verbeteren.

Tijdens dit symposium zal worden ingegaan op de inhoud van het programma in Rotterdam en de oorzaken van de verloskundige problematiek in de grote steden in Nederland.

Het symposium zal plaatsvinden op 1 oktober in De Doelen te Amsterdam.

Aanmelden en/of meer informatie via onderstaand emailadres of 0345 576642
€ 179,= bij inschrijving en betaling vóór 10 september 2009
€ 199,= bij inschrijving en betaling na 10 september 2009

> scem@scem.nl

> http://www.scem.nl

 


meer evenementen 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.