Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Wisseltrofee interculturalisatie naar Bavo Europoort
"Een voorbeeld voor andere GGZ instellingen op het gebied van interculturalisatie. Een innovator die durft te pionieren." Met deze woorden reikte de jury op donderdag 6 november de wisseltrofee voor interculturalisatie in de GGZ uit aan Bavo Europoort. Dit gebeurde tijdens het congres ‘Universaliteit versus Diversiteit’, georganiseerd door de Bascule, winnaar van de trofee in 2007.

Namens Bavo Europoort, ggz instelling in de regio Rijnmond / Zuid-Hollandse eilanden en onderdeel van de Parnassia Bavo Groep, nam Hans de Veen als bestuurslid de trofee in ontvangst. De Veen was verrast en vond de prijs een bekroning van het werk dat in Bavo Europoort de afgelopen decennia is verricht. Uit het applaus in de zaal bleek grote waardering.

Juryrapport
Bavo Europoort levert al vele jaren een evenwichtige bijdrage aan de ontwikkeling van interculturele hulpverlening, zo meldde de jury. "Op meerdere niveaus van de organisatie en in de hulpverlening is Bavo Europoort erin geslaagd aandacht te besteden aan etnische en culturele diversiteit." De jury constateerde een goede mix van beleid in nota’s en activiteiten in de praktijk. Een instelling bovendien, "die het gelukt is interculturalisatie overeind te houden ondanks allerlei reorganisaties en fusies."
De jury bestond uit juryvoorzitter Indra Boedjarath, Khalid Boutachekourt (directeur Van de Bunt, adviseurs voor organisatie en beleid) en Paul Willems, lid Raad van Bestuur van de Bascule. Uit de vele aanmeldingen had de jury nog twee kandidaten voor de wisseltrofee genomineerd. De Gelderse Roos, locatie Rivierenland in Tiel, en Riaggz Over de Ijssel, onderdeel van ggz organisatie Dimence.

Universeel of divers?
De Bascule, die vorig jaar de trofee had gewonnen, stelde op het congres het thema ‘universaliteit versus diversiteit’ centraal. In de gezondheidszorg werkt men enerzijds steeds vaker met protocollen. Cliënten met eenzelfde stoornis krijgen allemaal dezelfde behandeling. Daarnaast worden speciale behandelmethodes ontwikkeld voor cliënten met een bepaalde etnische achtergrond. Dit levert tegenstellingen en dilemma’s op, bijvoorbeeld voor personeelsbeleid: hulpverleners moeten én gespecialiseerd zijn in stoornisgebonden protocollaire zorg én dit kunnen toepassen bij een enorm diverse groep cliënten. Opleidingen laten juist op dat laatste punt enorme steken vallen, zo vond het panel tijdens een discussie.

Ingebed
De sfeer op het congres was goed en er werd opmerkelijk veel gelachen. Vermoedelijk omdat veel mensen elkaar kenden en het congres een ‘reünie’ karakter had. Tegelijkertijd schuilt daarin kritiek die tijdens het congres naar voren kwam: zorg voor interculturalisatie en diversiteit blijft nog steeds bij dezelfde personen en projecten hangen. Ondanks decennia werk is er vaak nog weinig systematisch veranderd. Een van de conclusies van het panel was dan ook dat diversiteit eindelijk in de structuur van organisaties ingebed moet worden. Wellicht via wetgeving of een plicht tot interculturele kwaliteitsnormen.

Erkenning en stimulans
De wisseltrofee interculturalisatie in de geestelijke gezondheidszorg is een prijs voor prestaties op het gebied van interculturalisatie tot nu toe (in beleid, zorg, preventie en management) en stimuleert om hieraan een extra impuls te geven. De trofee is dus een erkenning en een stimulans. De Bascule heeft daarom voor het eerst een geldbedrag van € 5.000,- gekoppeld aan de trofee. Hans de Veen van Bavo Europoort zei toe dit bedrag te verdubbelen en te besteden aan Apoio. Apoio (Portugees voor ‘steun’) is een activiteit van ggz cliëntenorganisatie Basisberaad in Rotterdam, dat een zorgconsulent in dienst heeft voor de Kaapverdiaanse gemeenschap in Rijnmond.

Huis op palen
De trofee zelf is jaren geleden gemaakt door cliënten in het toenmalige asielzoekerscentrum Crailo. De asielzoekers creëerden een oer-Hollands huis op palen zonder vloer. Het staat symbool voor enerzijds Hollandse geborgenheid en veiligheid en anderzijds voor een onzeker toekomstperspectief zonder stevig fundament. De trofee staat daarmee ook symbool voor het bestaan van vele migranten en vluchtelingen. Juryvoorzitter Indra Boedjarath: "Als zij in psychische nood verkeren dan dient de GGZ ze intercultureel tegemoet te treden."
Naast de Bascule vorig jaar, waren eerdere winnaars van de wisseltrofee Altrecht in 2004, GGZ Midden Brabant in 2005 en Lentis in 2006.

Bron: MikadoPublicatiedatum: 7 november 2008 17:17 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.