Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Ptss behandeld met NET-behandeling in Stichting Centrum '45
Stichting Centrum í45 past Narrative Exposure Therapie (NET) toe op asielzoekers met een posttraumatische stress stoornis (ptss). Het effect van deze vrij nieuwe behandeling is gemeten bij vluchtelingen in het buitenland.

Ptss-patiŽnten beleven hun trauma steeds opnieuw. Toch proberen ze er zoveel mogelijk niet aan te denken. Exposure is de meest gangbare behandelvorm. Daarbij worden ze blootgesteld aan hun herinneringen. NET is een nieuwe exposuremethode: een kortdurende, poliklinische behandeling bestaande uit een combinatie van exposure en narratieve therapie. Het is ontwikkeld door een aantal psychologen van de Universiteit van Konstanz (Duitsland) en de organisatie VIVO. In Centrum '45 wordt nu een jaar met de methode gewerkt.

Symbool voor levensloop
Psychiater Ruud Jongedijk van Centrum '45 legt op de website van Psy uit hoe deze therapievorm in zijn werk gaat. "Een touw symboliseert de levensloop van de patiŽnt. Voor elke traumatische gebeurtenis legt de patiŽnt een steen langs het touw. Voor leuke gebeurtenissen legt hij wat kunstbloemen neer. Er volgen dan vier tot acht zittingen van anderhalf uur waarbij de behandelaar een patiŽnt vraagt om zijn levensloop - het touw - mentaal te volgen. Bij elke steen of kunstbloem krijgt de patiŽnt opdracht de traumatische- of leuke gebeurtenis te herbeleven. Bij herhaling treedt gewenning op en zullen de klachten - waaronder slaapproblemen, prikkelbaarheid, schrikreacties en ongewenste herbelevingen - afnemen. In de NET-behandeling verbeeldt het touw de hele levenslijn. Het schept context: er is ook plaats voor de positieve ervaringen uit het leven."

Soedan
Een studie over de behandeling van Soedanese vluchtelingen (Neuner, Schauer, Klaschik, Karunakara, & Elbert, 2004) wees uit dat NET werkt. De vluchtelingen hadden allemaal last van ptss. Ze hadden familieleden en vrienden verloren, leefden in een vluchtelingenkamp onder nare omstandigheden en de dreiging van oorlogsgeweld was altijd aanwezig. De mensen die de exposuretherapie hadden gehad, waren er beter aan toe dan hun medevluchtelingen die counseling of psycho-educatie hadden gekregen. Jongedijk: "Als vluchtelingen in het onveilige Soedan ermee geholpen zijn, kunnen wij er ook mee uit de voeten." Centrum '45 is van plan om middels nameting de nieuwe behandelvorm te evalueren. Voorwaarde is wel dat er voldoende behandelde asielzoekers hieraan hun medewerking verlenen.

Korte stabilisatiefase
In Centrum '45 proberen ze de stabilisatiefase kort te houden. Pas na afloop van de stabilisatie wordt er aan het trauma zelf gewerkt. "Het idee is dat je patiŽnten niet te vroeg moet blootstellen aan traumatische herinneringen maar dat de behandelaar eerst voor rust en stabiliteit moet zorgen. Maar vaak zie je dat voor de stabilisatiefase te veel tijd wordt ingeruimd, dat zowel de behandelaar als zijn patiŽnt er tegenop zien om aan de exposure te beginnen. Dat de NET-behandeling effectief is voor Soedanese vluchtelingen illustreert dat rust en stabiliteit niet altijd strikte voorwaarden zijn voor exposure."

Bron: Oratie Agnes van Minnen, Psy. Foto: Psy. Publicatiedatum: 1 december 2008 08:49 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.