Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

(Culturele) Identiteit beÔnvloedt voedingsgewoonten
Meer dan de helft van de volwassen van niet-westerse allochtonen in Nederland kampt met overgewicht. Met als gevolg een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. De noodzaak om eetgewoonten te veranderen is dus groot. Dat wordt echter bemoeilijkt door de invloed van culturele, sociale, economische en omgevingsfactoren. Zo stelt Mary Nicolaou, verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Nicolaou deed onderzoek onder Surinaamse Hindoestanen en Creolen, Turken en Marokkanen in Amsterdam. Haar proefschrift 'Diet and Overweight Perception: An explorative study among Turkish, Moroccan and Surinamese migrants living in the Netherlands' gaat over eetgewoonten en de beleving van overgewicht. Met haar studie hoopt ze een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van effectieve gezondheidsbevorderende programmaís zoals voorlichtingscampagnes.

Ontbijten
De grootste problemen blijken zich voor te doen bij het ontbijt. Mensen van Surinaamse en Turkse afkomst ontbijten over het algemeen minder goed dan autochtonen. Zij slaan deze maaltijd over of nuttigen te weinig vezels. Nicolaou: "Ze eten wanneer ze honger hebben. Sommige Turken zeggen: wij eten laat op de avond en als je dan begint met ontbijt, eet je de hele dag door." Dat is jammer, want het ontbijt is belangrijk om een gezond gewicht te behouden. Bij mensen die niet ontbijten, komt de stofwisseling op een lager pitje te staan en wordt voedsel sneller opgeslagen als vet.

Man-vrouw verschillen
Allochtone mannen hebben weinig inzicht in hun eigen overgewicht. Zij beschouwen zichzelf niet snel als te zwaar, terwijl ze dat in werkelijkheid wel zijn. Allochtone vrouwen willen daarentegen Ė net als hun autochtone seksegenoten Ė het liefst slank zijn. De invloed van sociale normen in combinatie met traditionele culturele normen op hun lichaamsgewicht is groot. Zo gaven Marokkaanse deelneemsters aan dat in hun cultuur gewichtsverlies wordt gezien als signaal van psychologische, economische en sociale problemen. Deze traditionele ideeŽn lijken langzamerhand te veranderen, maar bestaan nog wel. Zeker onder ouderen en op het platteland van Marokko. Deze normen oefenen nog altijd invloed uit: veel vrouwen gaven aan geen negatieve reacties te willen opwekken binnen hun sociale context.

Culturele identiteit
Het is echter niet eenvoudig om eetgewoonten aan te passen. Dit verbaasde Nicolaou enigszins: "Ondanks het feit dat mensen al vrij lang in Nederland wonen, houden ze een aantal gewoontes uit hun thuisland vast." Eten is dus sterk verbonden met culturele identiteit. Zo speelt binnen de Turkse en Marokkaanse cultuur gastvrijheid een grote rol. Iemand goed en overvloedig te eten geven wordt beschouwd als uitdrukking van die gastvrijheid. Zeker tijdens sociale gelegenheden is het ongepast om eten te weigeren.

Voorlichtingscampagnes
Voorlichtingscampagnes over voeding moeten volgens Nicolaou rekening houden met de verschillen in eetgewoonten. De huidige campagnes vindt zij ongeschikt. "Wat is bijvoorbeeld 'twee stuks fruit per dag', als je vaak meloenen of druiven eet? Of wat moet je met de aanbeveling van vijf tot zes sneetjes brood per dag, als je geen Hollands maar Turks brood gewend bent?" Er zijn meer op maat gesneden campagnes nodig, waarbij gezondheidsbevorderende elementen gestimuleerd worden. Bij de aanpak
van negatieve aspecten moet rekening worden gehouden met de waarde die migranten hechten aan traditionele eetgewoonten. Nicolaou benadrukt tenslotte dat preventie een grotere rol dient te spelen bij leefstijlveranderingen. Alleen op die manier is duurzaam gewichtsverlies mogelijk.

Bron: NoSpang.com, Nicis Institute, Nu.nlPublicatiedatum: 13 februari 2009 10:32 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.