Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Subsidies lokale jeugdprojecten bij 'Diversiteit in het Jeugdbeleid'
De ministeries VWS, Jeugd & Gezin en Wonen & Integratie (VROM) hebben voor het programma Diversiteit in het jeugdbeleid een budget beschikbaar gesteld van 10 miljoen euro voor de komende vier jaar. Hierin worden diverse subsidierondes uitgevoerd voor verschillende programmalijnen. In de programmalijn Versterking (lokale) initiatieven en jeugdvoorzieningen is nu een nieuwe ronde opengesteld door ZonMw.

Het kabinet wil alle kinderen alle kansen geven. "Veel migrantenkinderen krijgen echter nog niet alle kansen en worden niet altijd goed bereikt met het jeugdbeleid", schreef Andrť Rouvoet, minister voor Jeugd en Gezin vorig jaar aan de Tweede Kamer, samen met de toenmalige minister voor Wonen, Wijken en Integratie, Ella Vogelaar. Daarom staat in het nieuwe programma de migrantenjeugd centraal. "Uitgangspunt in beleid, maar ook in het management van organisaties, is dat rekening wordt gehouden met de diversiteit van de samenleving."

Subsidieronde ĎLokale initiatieven en participatieprojectení
Via ZonMw komen uiteenlopende projecten in aanmerking voor subsidie in het kader van het programma Diversiteit in het jeugdbeleid. "We willen zoveel mogelijk initiatieven een kans geven", vertelt programmasecretaris Margo van den Berg. "ZonMw streeft naar spreiding van de projecten op vele niveaus, zoals locatie, doelgroep, leeftijd, en methoden." In deze ronde maakt ZonMw onderscheid tussen lokale initiatieven en participatieprojecten.

Lokale initiatieven
"We hebben het idee dat er bij migrantenorganisaties en culturele instellingen al veel interessante projecten lopen", legt van den Berg uit. "Dat willen we boven water krijgen. Er zijn misschien wel methoden die heel goed werken. Die zouden eventueel doorontwikkeld en vervolgens landelijk verspreid kunnen worden." Lokale initiatieven komen in aanmerking voor subsidie als ze voldoen aan minimaal ťťn van de drie voorwaarden: ze maken ontmoetingen tussen culturele groepen mogelijk, zijn gericht op preventie en signaleren van problemen, of vervullen een brugfunctie tussen een migrantengroep en een reguliere jeugdvoorziening.

Participatieprojecten
Ook projecten vanuit de jeugdvoorzieningen zijn kansrijk mits zij zich richten op participatie. Van den Berg: "Jeugdvoorzieningen moeten kunnen aantonen dat ze participatie hoog op de agenda hebben staan. De projecten moeten liefst niveau drie halen van de participatieladder." Daarnaast moeten ze de positie van migrantenjeugd en hun ouders versterken in de preventieve, ontwikkelingsgerichte jeugdsector. Eerder financierde ZonMw acht kleinschalige projecten die de positie van migranten in de gezondheidszorg versterkten. Het succes daarvan is aanleiding dit nu ook te doen voor het preventieve jeugdbeleid.

Projectidee indienen
"Om het laagdrempelig te houden vragen we iedereen projectideeŽn in te leveren van hooguit enkele A4-tjes. Pas als zo'n idee wordt geselecteerd, moet een uitgebreidere subsidieaanvraag ingediend worden. Tijdens onze workshop 'Formuleren en indienen projectideeŽn' op woensdag 3 juni 2009 kunnen mensen alvast kosteloos advies inwinnen over de haalbaarheid van hun plannen."

10.000 tot 40.000 euro
Via het ZonMw-programma is 10.000 tot 40.000 euro per project beschikbaar. Gehonoreerde projecten voor het versterken van lokale initiatieven en participatieprojecten starten op 1 december 2009 en hebben een looptijd van 1,5 jaar. GeÔnteresseerden vinden op de website van ZonMw informatie over het indienen van een projectidee.

Bron: ZonMw, Jeugd en Gezin, Margo van den Berg. Foto: ZonMw.Publicatiedatum: 11 mei 2009 09:09 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.