Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Schizofrenie bij Marokkanen: Djinns of pillen?
SchizofreniepatiŽnten die een islamitisch genezer bezoeken - kan dat kwaad, of kunnen zij er juist baat bij hebben? Het verschil tussen schizofrenie en bezetenheid blijkt voor veel patiŽnten en hun families moeilijk te duiden. De discussie over de beste omgang met dit dilemma werd opnieuw aangewakkerd door de serie 'Schizofrenie bij Marokkanen: Djinns of pillen?'

In de driedelige televisieserie 'Schizofrenie bij Marokkanen: Djinns of pillen?' wordt de ziekte 'hťt drama van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland' genoemd. Naar schatting lijden verhoudingsgewijs vijf keer zoveel Marokkaanse als autochtone mannen aan de psychische stoornis. De serie werd in maart voor het eerst uitgezonden door Multiculturele Televisie Nederland (MTNL).

Spanningsveld
In de serie wordt op zoek gegaan naar het spanningsveld tussen westerse medici en islamitische genezers. Kunnen zij allebťi een rol spelen in de behandeling van schizofrenie? Levert het een gevaar op als je ťťn van de twee negeert? En hoe kom je erachter of je te maken hebt met schizofrenie of bezetenheid? Aan het woord komen de psychiaters Salah Sidali en Jean Paul Selten, islamitisch genezer Ahmed Issaoui, imam Yilmaz, Cor Hoffer (antropoloog / onderzoeker), Indra Boedjarath (directeur van Mikado) en bewoners en begeleiders van de Oase, een woongroep in Rotterdam voor Marokkaanse mannen met schizofrenie.

Gebaat bij pillen
Naar schatting bezoekt tien tot twintig procent van de Marokkanen bij gezondheidsproblemen een islamitisch genezer. Bij schizofrenie is het echter de vraag of dit een goede keus is. Juist bij deze stoornis kan de patiŽnt veel baat hebben bij pillen. Veel patiŽnten en hun families kunnen echter moeilijk het verschil zien tussen schizofrenie en bezetenheid. Vaak wordt aan het tweede gedacht, en wordt eerst de hulp ingeroepen van een islamitisch genezer om de kwade geest uit te drijven.

Begrip met kritische blik
Hoe 'echt' is dat bezeten voelen door een geest eigenlijk? Indra Boedjarath antwoordt op die vraag dat bepaalde rituelen helend kunnen zijn omdat iederťťn binnen de betreffende gemeenschap daarin gelooft. Ook antropoloog Cor Hoffer begrijpt wel waarom mensen hun heil zoeken bij islamitisch genezers en dat ze er steun en hoop door kunnen ervaren. Toch hebben beiden er bedenkingen bij. Hoffer: "Eťn van de nadelen ervan is dat mensen jarenlang buiten de ggz blijven. Als je schizofreen bent en je krijgt daar geen goede behandeling en medicijnen voor - die er wťl zijn in de psychiatrie Ė wordt de situatie voor de patiŽnt hoe langer hoe erger," stelt hij. Een bijkomend probleem is volgens Hoffer dat er nauwelijks zicht is op welke alternatieve genezers betrouwbaar zijn en welke niet.

Samenwerking
Salah Sidali is psychiater en moslim. Bij de behandeling van zijn patiŽnten probeert hij beide werelden - de ťťn met pillen, de ander met djinns - met elkaar te verenigen. Daartoe werkt hij samen met een vaste islamitisch genezer, Ahmed Issaoui, op wie hij volledig zegt te kunnen vertrouwen. Issaoui beoordeelt of er sprake is van bezetenheid. Is dat het geval, dan drijft hij de djinn uit tijdens sessies die tot enkele uren in beslag nemen. Neemt Issaoui echter geen boze geesten waar, dan stuurt hij de patiŽnt voor verdere behandeling terug naar de psychiater. Sidali en Issaoui voeren altijd overleg over hun gezamenlijke cliŽnten. De psychiater staat er bovendien op dat de patiŽnten Ė ongeacht de diagnose van Issaoui - altijd bij hem terugkomen, zodat hij zicht houdt op hun situatie.

Discussie
Op de website van Psy is naar aanleiding van de serie een discussie gestart waar Salah Sidali zich uitspreekt voor intensieve samenwerking met islamitisch genezers. "Door onze werelden te verenigen, kunnen we patiŽnten vaak de beste behandeling geven," stelt hij. Betekent de samenwerking van Sidali en Issaoui inderdaad een begin van de vereniging van twee werelden, of blijft het een zeldzaam fenomeen in de psychiatrie?

Winti
Eerder voerden Ingrid Sporkslede en Cor Hoffer een discussie over de wenselijkheid van samenwerking met alternatieve / religieuze genezers bij Winti, een andere vorm van vermeende bezetenheid door geesten. De discussie is na te lezen in het tijdschrift Cultuur Migratie Gezondheid. Meer kennis bij hulpverleners in de psychiatrie over winti en djinns zou wenselijk zijn, vinden beiden. Maar of structurele samenwerking met genezers wenselijk en haalbaar is, daarover zijn ze het niet eens.

Bron: Psy.nl, MTNL, CMG. Foto: MTNLPublicatiedatum: 15 juni 2009 15:34 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.