Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Psycholoog Hacène Seddik overleden
Op 22 mei overleed plotseling en onverwacht op 56-jarige leeftijd de gezondheidszorgpsycholoog Hacène Seddik, in zijn geboorteland Algerije.

Hacène Seddik werkte jarenlang als gz-psycholoog bij Altrecht en maakte onlangs de overstap naar i-psy, waar hij binnenkort behandeldirecteur van een nieuwe vestiging zou worden. Hij hield zich bezig met veel aspecten van interculturele hulpverlening, zoals systeemtherapie, psychodiagnostiek, discriminatie en de vernietigende effecten van uitsluiting op mensen.

Sectie Interculturalisatie NIP
In 1995 was hij samen met Ine Vink de oprichter van de sectie Interculturalisatie van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Hij was daarmee één van de pioniers van de interculturele psychologie in Nederland.

Transculturele systeemtherapie
Voor Mikado maakte Hacène een studie over het werk van de Franse kinder- en jeugdpsychiater Marie Rose Moro. Dit resulteerde in het rapport Transculturele systeemtherapie, waarin hij de ervaringen met deze multidisciplinaire en multiculturele therapiegroep beschrijft. Het is een psychoanalytisch georiënteerde familietherapie die probeert oude krachten van volwassenen te herstellen en de verwevenheid van het oude met het nieuwe mogelijk te maken. Hacène bood sinds enkele jaren samen met twee anderen deze vorm van therapeutische familieconsultaties in Nederland aan.

Intercultureel testen
Daarnaast maakte Hacène deel uit van de kleine groep psychologen die zich hard maakt voor interculturele psychodiagnostiek. Hij zag het gevaar in het gebruik van tests en instrumenten die niet voor migranten zijn ontwikkeld of gevalideerd. Vanuit zijn eigen bedrijfje gaf hij cursussen over verantwoord testgebruik. Hij was mede-auteur van enkele rapporten en artikelen over het testen van migranten op het domein van de werving & selectie. Ook in de geestelijke gezondheidszorg wilde hij deze ontwikkelingen stimuleren en startte vorig jaar samen met Ria Borra een werkgroep interculturele diagnostiek in de ggz. Ze waren bezig met de voorbereidingen voor een boek hierover.

Beminnelijk
Hacène Seddik was op tal van fronten actief in zijn vak. Hij gaf therapie aan cliënten, was supervisor voor jonge psychologen, was bezig met een proefschrift, gaf trainingen interculturele hulpverlening en was initiatiefnemer van een symposium over Frantz Fanon dat deze winter is gepland. Hacène was een beminnelijke en rustige man, die zich innerlijk druk maakte over fundamentele zaken in de hulpverlening aan cliënten met een migrantenachtergrond.

Bron: Mikado, Ronald May, NIPPublicatiedatum: 16 juni 2009 15:29 uur


Meer informatie:
  • Wies Dinsbach & Hacene Seddik (2006). Verantwoord testgebruik bij allochtonen. Cultuur Migratie Gezondheid, 3 (3), 171-173.Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.