Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Diagis diabeteszorg bereikt Hindostaanse gemeenschap
Sinds ongeveer twee jaar biedt zorgverzekeraar Agis een integraal zorgpakket voor diabetespatiŽnten aan. Onder de noemer 'Diagis' wordt alle benodigde diabeteszorg, met uitzondering van medicatie en hulpmiddelen, integraal verstrekt. Bijzonder is ook dat de zorg voor de patiŽnt onder regie staat van de huisarts. Verrassend resultaat: deze aanpak levert - volgens informatie van de verzekeraar zelf - een grote toestroom van Hindostaanse patiŽnten op.

Diabetes is een ongeneeslijke stofwisselingsziekte, waarbij het lichaam onvoldoende energie uit glucose (suikers) kan halen. De ziekte veroorzaakt verzuring in weefsels en organen, en betekent op de lange termijn een verhoogd risico op hartziekten. Diabetes komt relatief veel voor onder Surinamers, Antillianen, Arubanen, Turken en Marokkanen. Onder Hindostaanse Surinamers is de prevalentie het hoogst.

Succes bij Hindoestaanse diabetici
Diagis is het diabetesprogramma van Agis Zorgverzekeringen voor mensen met Diabetes
Mellitus type 2. Dankzij de groepsgerichte en intensieve aanpak zou het Diagis-programma binnen twee jaar hebben geresulteerd in een verrassend goed bereik van de Hindostaanse gemeenschap: een toename van methodische zorg bij Hindostaanse diabetici van 20 procent naar maar liefst 75-80 procent, zo is te lezen in het boekje 'Nieuwe Nederlanders, Nieuwe zorg' van ACB Kenniscentrum.

Diagis-programma
Medische zorg, verpleegkundige zorg, voetcontrole, oogcontrole, diŽtetiek, consultaties bij de specialist en lifestyle-adviezen behoren allemaal tot het pakket van Diagis. De patiŽnt wordt elke drie maanden gericht onderzocht en eens per jaar uitgebreid gecontroleerd. Daarnaast krijgt de patiŽnt voorlichting, informatie, advies en begeleiding voor een gezonde levensstijl om de diabetes onder controle te houden. Alle zorg wordt door de huisarts in de eerste lijn gecoŲrdineerd, inclusief de eventuele specialistische consultatie in het ziekenhuis. "Door de unieke samenwerking van alle zorgverleners worden mogelijke complicaties eerder opgespoord en kan erger worden voorkomen," zo beschrijft Agis de succesformule.

Zorggroepen
Per groep van mimimaal 700 patiŽnten contracteert Agis ťťn partij, een zogenoemde Zorggroep. Deze Zorggroepen kunnen verschillende achtergronden hebben, zo kan het om coŲperaties, gezondheidscentra, thuiszorgorganisaties, samenwerkingsverbanden of ziekenhuizen gaan. De kwaliteit van de geleverde zorg wordt door Agis gemonitord middels terugkoppeling door de huisartsen. Deelnemende huisartsen stellen namelijk - op groepsniveau - anonieme patiŽntengegevens ter beschikking voor de Diagis-database. Dit resulteert in rapportages die inzicht geven in de geleverde zorgkwaliteit.

Bron: ACB Kenniscentrum, Agis Zorgverzekeraar, MikadoPublicatiedatum: 30 juli 2009 15:43 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.