Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Arbo Unie adviseert werkgevers over Ramadan
Moslims die aan de Ramadan doen, stuiten soms op onbegrip op de werkvloer. Daarom komt adviesdienst Arbo Unie dit jaar met tips voor werkgevers Ė onder andere in de zorg Ė over hoe ze het beste kunnen omgaan met hun vastende werknemers.

Nederland telt circa 900.000 moslims, merendeels Marokkanen, Turken, Surinamers en IndonesiŽrs. Rond zaterdag 22 augustus a.s. begint voor hen de ramadan. In deze vastenmaand onthouden moslims zich tussen zonsopgang en zonsondergang van eten, drinken, roken en seks. De ramadan wordt feestelijk afgesloten met het suikerfeest.

Licht ziekteverzuim
De meeste moslims gaan gewoon werken tijdens de ramadan. Een lichte stijging van de verzuimmeldingen kan echter voorkomen als mensen zich te verzwakt voelen om te werken. Het belangrijkste effect van de ramadan op de werkvloer is echter het productiviteitsverlies. Dat is vooral het geval bij fysiek inspannend werk. Deze inspanning wordt lastiger voor mensen die vasten. Ook moeten werkgevers rekening houden met veel verlofaanvragen voor het suikerfeest.

Begrip voor vastende collega
Arbo Unie pleit ervoor dat werkgevers een aantal maatregelen nemen zodat bedrijven goed voorbereid zijn op de ramadan. Veel moslims blijken vooral baat te hebben bij een beetje begrip bij hun collega's en baas, die zich vaak slecht kunnen voorstellen dat iemand overdag niets eet en drinkt uit religieuze overwegingen. Daarom is de dialoog aangaan de beste oplossing volgens de adviesdienst. Bespreek met de medewerkers hoe de ramadan de werksituatie kan beÔnvloeden en zorg voor wederzijds respect en begrip. Dan zijn speciale regelingen vaak niet of nauwelijks noodzakelijk.

Lichter werk
Vastende werknemers een klein beetje ontzien kan echter geen kwaad. Voorbeelden van passende maatregelen zijn: lichter werk aanbieden, uitstellen van fysiek zware activiteiten, aanpassingen van het werkrooster of van werktijden, of het eenvoudiger ruilen van diensten met collega's. Als bij een bedrijf veel moslims in dienst zijn, kan het bovendien onmogelijk zijn om iedereen vrij te geven voor het suikerfeest. Dan zijn afspraken op hun plaats waarbij bijvoorbeeld medewerkers om het jaar vrij zijn met suikerfeest.

Medicijngebruik
Sommige werknemers gebruiken medicijnen. Als zij een zwakke gezondheid hebben, hoeven niet mee te doen met de ramadan. Toch willen zij dat vaak wťl. Dat kan hun gezondheid beÔnvloeden, als zij zich bijvoorbeeld ůůk onthouden van medicijnen. Hierdoor wordt weer ziekteverzuim in de hand gewerkt. De afgelopen jaren zijn er diverse campagnes geweest om zowel moslimpatiŽnten als hulpverleners op dit gevaar te wijzen. Dit jaar is er een nieuwe e-learningcursus voor apothekers en apothekersassistenten gelanceerd: "Ramadan en medicijngebruik". Initiatiefnemers zijn SAL Apotheken en Practinet.

Folders voor hulpverleners en clienten
Het gezondheidsinstituut NIGZ geeft ieder jaar folders uit met informatie voor hulpverleners en hun islamitische clienten in het Turks, Arabsich, Farsi en Somali over medicijngebruik tijdens de ramadan. Deze folders zijn te downloaden of te bestellen via NIGZ.nl.

Bron: Arbo Unie, Mikado, Ramadan-Medicijngebruik.nl, beeld: RaasielPublicatiedatum: 14 augustus 2009 15:24 uur


Meer informatie:
datum:  1 september 2009 14:00   naam: webredactie   organisatie: Mikado
Het woord 'uithongeren' is gekozen door de Arbo Unie, de bron van dit bericht. Autochtone Nederlanders zouden vaak te nuchter zijn om te begrijpen waarom iemand zich een maand lang tijdens werktijden 'uithongert', aldus de infosheet van de Arbo Unie. De Arbo Unie wil vooral bijdragen aan meer begrip, dialoog en praktische handvatten voor niet-vastende collega's en werkgevers.

Blijkbaar riep die ene term zoveel op, dat de redactie een neutralere omschrijving ervoor in de plaats heeft gezet.

Andere gelovigen hebben overigens ook vaak een vastenperiode, zoals de katholieken (de 40 dagen voor Pasen) of hindoes (vasten in de periode voor Divali), maar geven hier een hele andere invulling aan dan moslims tijdens de Ramadan.
datum:  30 augustus 2009 14:45   naam: Samira   organisatie: 
Als moslims zich een maand lang uithongeren, zoals u schrijft, hoe is het dan mogelijk dat de meesten aankomen in gewicht. Wist u dat ook KaapVerdianen vasten, al is dit in een andere periode?
datum:  28 augustus 2009 10:25   naam: natasja   organisatie: 
Hartstikke leuk maar voor alle volledigheid: moslims hongeren zich niet uit maar eten voor zonsopgang en na zonsondergang vaak nog meer dan zij normaliter overdag zouden doen.
Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.