Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Succesvol Apoio is gestopt
Er is een einde gekomen aan het succesvolle project Apoio, een community mental health project voor de Kaapverdiaanse gemeenschap in Rijnmond. De initiatiefnemer achter het project was Basisberaad Rijnmond, een platform voor cliŽnten met psychische en psychiatrische problemen. Maar het Basisberaad is deze zomer failliet gegaan.

Kaapverdianen maken relatief weinig gebruik van de geestelijke gezondheidszorg. In het kader van Apoio probeerde Sofia Rocha , een GGZ-zorgconsulente van Kaapverdiaanse afkomst, daarom de Kaapverdiaanse gemeenschap in Rijnmond te bereiken. Ze deed dit vanaf september 2000.

Groot succes
Door middel van inventieve werkwijzen, doorzettingsvermogen en een grote persoonlijke betrokkenheid is Rocha erin geslaagd om psychische problemen bespreekbaar te maken en cliŽnten hun weg te laten vinden naar de reguliere GGZ. Mikado's Good Practice deel 3 beschrijft de werkwijze en achtergrond van dit succesvolle project . Eind 2008 won Apoio nog Ä 5.000 met de wisseltrofee interculturalisatie. Bavo-Europoort verdubbelde het bedrag en besteedde dat geheel aan Apoio.

FinanciŽle problemen Basisberaad
Ondank het succes is Apoio nu gedwongen beŽindigd vanwege de financiŽle problemen bij Basisberaad Rijnmond. De oorzaak daarvan is het wegvallen van vier grote subsidiestromen. Directeur Jaap Meeuwsen tegen een verslaggever van Psy: "Dat trekken we niet." Niet alleen de dertig werknemers van het Basisberaad zijn hun baan kwijtgeraakt. "Ook de cliŽnten voor wie het Basisberaad werkt en die vaak in een benarde maatschappelijke positie verkeren, kunnen nu geen beroep meer doen op onze medewerkers", aldus het Basisberaad.

Projecten
Het lot van de meeste van de vijfendertig projecten van Basisberaad Rijnmond is onzeker. Meeuwsen eerder in Psy: "De wil om ze voort te zetten is er wel, maar het moet wel praktisch en juridisch mogelijk zijn. We lopen ze stuk voor stuk na en proberen een oplossing te bedenken. We zijn er van overtuigd dat een aantal activiteiten zal blijven bestaan, maar dan via andere organisaties. Voor het merendeel van de initiatieven heb ik echter weinig hoop."

Politieke acties
De SP in Rotterdam pleit voor een doorstart van het Basisberaad. De partij maakt zich zorgen over de impact die dit alles zal hebben op Rotterdammers die te maken hebben (gehad) met psychiatrische of psychosociale problemen. Daarom hoopt de SP dat een aantal onderdelen van de organisatie een doorstart kan maken. Apoio wordt nadrukkelijk genoemd als een van die onderdelen. Zorgbelang Zuid Holland heeft zich inmiddels bereid verklaard om een aantal projecten over te nemen. Apoio valt daar echter niet onder.

ĎWitteí cliŽntenplatforms toegankelijker
Apoio diende niet alleen als brugfunctie tussen de Kaapverdiaanse gemeenschap in Rotterdam en de ggz. Het project bewees ook dat het mogelijk is om een Ďwití cliŽntenplatform toegankelijk te maken voor nieuwe groepen.

Sofia Rocha, die voor haar aanstelling bij Basisberaad Rijnmond actief was als maatschappelijk werker bij Casa Tiberias - een opvanghuis voor Kaapverdiaanse en andere Portugeestalige vrouwen Ė is nu werkloos. Haar zijn geen activiteiten bekend voor een mogelijke doorstart van Apoio.

Bron: Mikado, Psy, SP, weblog GGZ plazaPublicatiedatum: 9 oktober 2009 13:51 uur
datum:  12 oktober 2009 17:00   naam: Leen Joele   organisatie: exbestuurder Parnassia
Onbegrijpelijk dat a. Apoio niet door kan, en b. dat het basisberaad failliet is. Ik vraag me af of beslissers voldoende begrijpen hoe belangrijk de trait d'unionfunctie is die mensen als Sofia Rochas en organisaties als het basisberaad vervullen. Ik ben verbaasd dat dat organisaties -zorgconcerns, gemeente- die tot zeer recent op de loftrompet bliezen deze teloorgang laten passeren.
Alom wordt geconstateerd dat de afstand van mensen aan de goede kant van het bureau -hulpverleners, organisaties, overheids(dienaren) en politiek enerzijds, en de mensen voor wie zij zich inspannen anderzijds- zorgen baart; dit is een schrijnend voorbeeld van het laten verflodderen van initiatieven die kunnen bijdragen tot een oplossing van een toenemend geloofwaardigheidsprobleem van zorg en bestuur. Ik hoop dat het niet bij obligate -bestuurlijke of zorginhoudelijke- krokodillentranen blijft.Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.