Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Psycholoog en antropoloog Antoine Gailly overleden
Psycholoog en antropoloog Antoine Gailly is op 6 september 2009 onverwachts in zijn woonplaats Ninove bij Brussel overleden. Hij was werkzaam bij het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Brussel en lid van de redactieraad van tijdschrift Cultuur Migratie Gezondheid (CMG).

Toon Gailly combineerde zijn werk als psycholoog in de praktijk met zijn reflecterende blik als antropoloog. Bij CGGZ Brussel had hij de opdracht om de hulpverlening cultuurgevoeliger te maken. Hij had een enorme kennis van andere culturen en probeerde collega’s gevoelig te maken voor de fundamentele noodzaak van cultuurgevoelige zorg. Dit deed hij vanuit een psychodynamische kijk op migratie, cultuur, gezondheid en ziektebeleving.

Uitwisseling tussen pioniers
Mikado organiseerde samen met Gailly, destijds werkzaam bij het Centrum voor Welzijnszorg Laken (Brussel), uitwisselingsbijeenkomsten voor ervaren interculturele zorgverleners in Nederland en België. Gedachte hierachter was dat er weinig gelegenheid was om ideeën en ontwikkelingen uit te wisselen tussen collega’s die als pionier inmiddels zeer ervaren zijn in interculturele zorg. Daarnaast leek de gedachtevorming omtrent interculturele ggz in beide landen gescheiden te verlopen en was uitwisseling dus zeer zinvol. In 2003 en 2004 hebben zo twee succesvolle kleinschalige en thematische invitational conferences plaatsgevonden.

Tijdschrift CMG
Daarnaast was hij in 2003 samen met Rob van Dijk geestelijk vader van Cultuur Migratie Gezondheid, het tijdschrift van Mikado en Pharos. In de beginperiode was hij lid van de CMG redactie, later nam hij deel aan de adviserende redactieraad. Eerder was Gailly mede-oprichter en drijvende kracht achter het Vlaamse tijdschrift Cultuur en Migratie, dat een kleine twintig jaar heeft bestaan.

Health for all
Gailly was vanuit België betrokken bij het Europese Health for all project, dat zich richtte op het in kaart brengen van uitsluiting van migranten in de gezondheidszorg in zes Europese landen. Vanuit Nederland waren destijds Els van Dongen (UvA) en Mikado actief in Health for all. Gailly schreef voor dit project onder andere een tekst over uitsluiting, overdracht en tegenoverdracht in multiculturele hulpverlening.

Ont-moeting
In zijn laatste essay voor CMG vorig jaar, analyseerde hij veel cultuurgevoelige hulpverlening als “politiek correct, maar zonder inhoud”. Het mens- en wereldbeeld van het huidige biomedische en psychologische denken, biedt volgens hem te weinig ruimte voor een werkelijk multiculturele zorgverlening. “De etnische en culturele diversiteit in de maatschappij verplicht de ggz om niet alleen aandacht te hebben voor lichamelijke, sociale en psychische dimensies van de hulpvraag, maar ook aan de culturele dimensie.” Hulpverleners die diversiteit in hun handelen willen integreren, moeten echter werken binnen de (organisatie)cultuur van een westers zorgsysteem en het kennistheoretisch fundament ervan. Bovendien krijgen migranten weinig zeggenschap in het systeem of in opvattingen over wel- en onwel bevinden en genezen. Gailly droeg in deze en zijn vele andere publicaties handvatten aan voor een “authentieke ont-moeting”.

Nalatenschap
Op de website van CGGZ Brussel wordt Gailly omschreven als “een open, loyale en steeds goedgezinde collega.”
Hij schreef veel en hield veel lezingen, in België, Nederland en daarbuiten. Samen met Patrick Meurs schreef en redigeerde hij bijvoorbeeld de klassieker Wortelen in andere aarde (1998).
Op de site van Foyer waar Gailly lid van de raad van beheer was, verschenen diverse getuigenissen over zijn werk, persoon, en intellectuele nalatenschap.

Bron: Mikado / CGGZ Brussel; Foyer BrusselPublicatiedatum: 13 oktober 2009 09:35 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.