Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Interview
   reageer      printversie  

Elaheh Belaji

'Het huidige zorgsysteem dwingt ons mensen op te splitsen in klachten'

Functie: gz-psycholoog bij de Parnassia Bavo Groep
Leeftijd: 40 jaar

Wie bewondert u het meest op het gebied van de interculturele gezondheidszorg?
Voor Annechien Limburg koester ik veel bewondering. Haar openheid en interesse in andere culturen is inspirerend. Ooit liep ik bij Altrecht met haar mee toen zij bezig was met een systeembehandeling van Marokkaanse cliŽnten. Voor mij destijds een groot leerpunt: je hoeft niet alles te weten van een andere cultuur. Dat kan natuurlijk ook helemaal niet. Het is voldoende als je je openstelt voor de ander. Van daaruit kun je ťcht contact maken en de behandeling goed laten verlopen.

Hoe bent u in de interculturele gezondheidszorg terechtgekomen?
Na mijn afstuderen volgde ik een extra college bij Annechien Limburg. Omdat ik een keer vroeg in de collegezaal was, raakte ik met haar aan de praat. Zij vroeg me of ik niet wilde solliciteren bij Altrecht, een organisatie waarin ik al geÔnteresseerd was. Altrecht biedt veel interculturele zorg en ontwikkelt nieuwe methoden op dit gebied. Ik kon bij Altrecht twee functies vervullen waarin ik de kennis die ik had opgedaan goed kwijt kon. In Iran ben ik afgestudeerd in de klinische psychologie. Na mijn komst in Nederland volgde ik hier het tracť Arbeid & gezondheid. Bij Altrecht ging ik deels volwassenen behandelen als psychologe en deels werkte ik aan een project waarbij laagopgeleide migranten gestimuleerd werden om weer actief te worden op de arbeidsmarkt.

Wat doet u nu in de interculturele gezondheidszorg?
Ik werk nu als gz-psycholoog bij de Parnassia Bavo Groep. Tot 2006 werkte ik in de Haagse Schilderwijk. Hier wonen veel mensen met uiteenlopende achtergronden. Dat zag ik terug in mijn praktijk, waar 70 procent van mijn cliŽnten allochtoon was. Inmiddels werk ik op een locatie in Zoetermeer. Nu bestaat slechts 5 tot 10 procent van mijn cliŽntenbestand uit mensen van niet-westerse herkomst. De migranten die ik in mijn praktijk zie, zijn bovendien vrijwel allemaal hoogopgeleid, spreken vloeiend Nederlands en zijn goed geÔntegreerd. Ik heb nu dan ook eigenlijk nooit meer een tolk nodig. Dat is illustratief voor het verschil met de Schilderswijk.

Wat zijn uw ambities in uw huidige werk?
Binnen de psychologie kun je eindeloos leren. Ik wil mezelf graag verder bekwamen zodat ik meer gecompliceerde psychische problematiek kan behandelen.

Wat waardeert u het meest in uw werk?
Het mooiste om te zien is als een cliŽnt vooruitgang boekt. Dat geeft veel voldoening. Zo had ik een aantal jaar geleden een Marokkaanse vrouw in de praktijk. Zij was laagopgeleid, maar was wel slim. Haar man was psychotisch geweest en had zijn leven beŽindigd. Hier waren zijn vrouw en kinderen getuige van geweest. Het hele gezin was ernstig getraumatiseerd, maar er werd nooit over gesproken. Deze mevrouw kwam bij me met ernstige angstklachten. Ze leed aan posttraumatische stress stoornis. Aan het einde van de behandeling hebben we EMDR toegepast. Daarna gaf de cliŽnt zťlf aan dat ze mij niet langer nodig had. Ze zag in dat ze beschadigd was geraakt, maar voelde zich weer sterk en gaf aan dat ze verder kon met de gereedschappen die ze in de behandeling aangereikt had gekregen.

Waar ziet u in uw werk tegenop, wat zou u anders willen zien?
Ik heb moeite met het huidige zorgsysteem van de overheid dat we in de ggz moeten hanteren. Het dwingt ons mensen op te splitsen in klachten, zoals angst of trauma's. Maar dat is een te nauwe blik. Vooral bij migranten kun je de problematiek juist beter van diverse kanten benaderen, niet slechts vanuit ťťn invalshoek. Wat ik ook lastig vind is dat ik vaak maar bij ťťn zorgprogramma betrokken ben en dan cliŽnten moet weigeren omdat ze niet in dat kader passen.

Welke ervaring maakte de meeste indruk op u?
Ik zal nooit de eerste keer vergeten dat ik met een oudere Turkse man moest praten over seksualiteit. Hij slikte antidepressiva en ik wilde hem voorlichten over de bijwerkingen en de mogelijke impact op zijn affectieve relatie met zijn vrouw. Het was bijzonder om te merken hoe het gesprek tot grote opluchting bij mijn cliŽnt leidde.

Wat waarderen uw allochtone cliŽnten het meest in u?
Vanwege mijn Iraanse achtergrond is er meteen in de eerste blik sprake van herkenning. CliŽnten zien dat ik er anders uitzie, ze horen mijn accent. Verder krijg ik vaak terug dat ze mijn openheid waarderen. Of het nu 'normaal' is of niet, alles is bespreekbaar.

Vindt u dat u genoeg verdient voor het werk dat u doet?
Eigenlijk niet met het oog op de verantwoordelijkheden die een zelfstandig bevoegd psycholoog heeft.

Hoe intercultureel is uw leven?
Ik ben als Iraanse getrouwd met een Nederlandse man. Dus vieren we op 31 december ťn op 21 maart Nieuwjaar. En de schoenen gaan thuis uit. Het eten dat we op tafel zetten varieert van recepten van de AH tot authentieke Iraanse gerechten. Ons leven is een mix van culturen. Daar hou ik van. Ik hoor niet graag tot ťťn groepje. Zo heb ik ooit aan het begin van mijn loopbaan geweigerd me aan te sluiten bij een groepje allochtone collega's die samen eens in de zoveel tijd uit eten gingen. Ik wilde niet meedoen met groepsvorming, omdat je dan anderen uitsluit. Vermenging is beter. En bedenk wel: van MŠxima tot mijn eigen kindje, allochtonen zijn verspreid over de hele samenleving.

Welk boek of welke film raadt u aan?
Via mijn ouders heb ik een aantal zelfhulpboeken laten overkomen uit Iran, in het Farsi. Die leen ik uit aan mijn cliŽnten. Dat kan ik iedereen aanraden.

Hoe gek bent u zelf?
Ik vind mezelf nogal saai. Na mijn migratie ben ik gedwongen te gaan leven vanuit mijn verstand. Dat doe ik nog steeds. Hoewel ik soms natuurlijk ook wel eens gekke dingen doe.

 Publicatiedatum: 15 februari 2010 15:32 uur
datum:  23 februari 2017 21:22   naam: شکوه   organisatie: اسخیدام
سلام
wat is gekke dingen ?
مرسیReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'
Rohina Raghoebier
ĎInhaken op de eigen kracht van mensen en die versterkení
Alice Dallinga
'Doen wat nodig is, in plaats van wat hoort'
Tiny van Hees
'De kunst is om voortdurend aansluiting te zoeken.'
Dineke Korfker
ĎWe kunnen veel leren van internationale ontwikkelingení


'Ze moeten maar Nederlands leren'.
MariŽtte Hoogsteder.
 lees verder....Geachte mevrouw de minister,
Tim Ruitenga.
 lees verder....Waarom de vertellers moeder belde
Door: McGregor Spalburg .
 lees verder....Een maÔskolfje
door Amaryllis Sprock.
 lees verder....
 Zie ook het archief

Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.