Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Kralen zonder én met ketting: bijzonder afscheid voor Ronald May
Op 11 juni jl nam Ronald May afscheid als coördinator Intercultureel Management bij Altrecht. De drukbezochte afscheidsreceptie was indrukwekkend. ‘Een warm bad’, ‘we liepen op wolkjes’ en ‘dit is een gebeurtenis die mensen verbindt’.
Ronald kreeg ook een bijzonder vriendenboek aangeboden, Kralen zonder ketting. Het is een verkenning van de betekenis van het antropologisch perspectief voor de ggz.


Markant
Het boek is een initiatief van Huub Beijers en Rob van Dijk. Zij omschrijven Ronald May als ‘een van de meest markante en zichtbare antropologen in de ggz, die zich vijfentwintig jaar onvermoeibaar en onverzettelijk heeft ingezet voor een toegankelijke en kwalitatief gelijkwaardige geestelijke gezondheidszorg voor migranten.’

Auteurs
Aan het boek hebben dertig personen uit het netwerk van Ronald meegewerkt. Ongeveer de helft is antropoloog, de anderen psychiater, psycholoog, spv-er of jurist. Ze vormen een dwarsdoorsnede van diegenen in de ggz die het antropologisch perspectief een warm hart toedragen.
Het voorwoord schreef Roxanne Vernimmen, psychiater en voorzitter van de raad van bestuur van Altrecht. ‘Ronald gaf interculturalisatie een stem, niet alleen binnen, maar ook buiten de ggz. Hij toonde zich een bruggenbouwer pur sang, een netwerker, met aandacht voor de mens én met lef om lastige thema’s beet te pakken en vast te houden.’

Persoonlijke betekenis
Vernimmen was een van de sprekers tijdens de receptie. Ze vertelde over de persoonlijke betekenis die Ronald voor haar had gehad.
Andere sprekers, ieder op eigen wijze heel bijzonder, waren Annechien Limburg (psychiater), Humphrey Levens (maatschappelijk werker en therapeut, inmiddels met pensioen) en Naïma Lahri. De laatste sprak namens het Intercultureel Verpleegkundig overleg van Altrecht, een bijzondere groep die onder begeleiding van Ronald veel bereikt heeft. Naïma: ‘Wat moeten we nu zonder jou, Ronald?’
Rob van Dijk leidde het vriendenboek in en Indra Boedjarath overhandigde Ronald vier bijzondere ansichtkaarten.

Kralen
De omslag van het boek is een foto van de verzameling kralen die Ronald May in de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Meegenomen uit vele landen over de hele wereld die hij bezocht of gekregen van collega’s en cliënten die wisten dat hij kralen verzamelde. Iedereen die wel eens in Ronalds werkkamer is geweest, heeft de kalebas met kralen gezien. Als bevlogen en betrokken pionier verbond hij mensen, hij was een ketting voor velen. Voor de redactie staan de kralen symbool voor het veelkleurige gezelschap van schrijvers in het boek, waarvan elk, ieder op eigen wijze, een lijntje met Ronald heeft.

De ketting en het water
Wat de makers van het boek niet konden weten, is dat Ronald aan het eind van de receptie een indrukwekkend afscheidsritueel had… met de kralen. Tijdens de receptie had iedereen bij binnenkomst een kraal aan een ketting geregen. Ronald pakte de twee uiteinden van de ketting in zijn handen en sprak kort over twee waarden die voor hem in zijn carrière en leven zo belangrijk zijn: ontmoeting en verbinding. Daarna maakte hij in de ketting - in zijn woorden - een ‘tijdelijke knoop’, als symbool voor zijn afscheid, de overgang naar een volgende fase.

Hij verliet in zijn eentje de zaal met de ketting om zijn hals, tussen tweehonderd mensen door. Ondertussen sprenkelde hij water uit de kalebas, een ritueel uit de Surinaamse cultuur. Eenmaal buiten gaf hij het water terug aan de grond – mama aisa, moeder aarde – als dank.

Inspiratie en verbinding
‘Deze bijzondere bijeenkomst heeft ons veel nieuwe energie gegeven’, zei een bezoeker. Veel mensen lieten weten het afscheid inspirerend te vinden. Enkele citaten uit het netwerk van Ronald: ‘Ronald was een verbinder tussen mensen, dat merk en voel je hier’, ‘de lange ketting bestond uit heel verschillende kralen, naast elkaar en toch verbonden.’ 'Ik liep op wolkjes, wat een bijzondere gebeurtenis'. ‘Zo zou het altijd moeten zijn in de samenleving en zeker in de zorg; respect, ruimte voor verschillen en ontmoeting.’

Vertrek
Op zijn shirt was de tekst gedrukt die ook op de uitnodiging van zijn afscheidsreceptie stond:
De wereld gaat en gaat, als lang na dezen
mijn roem verging, mijn kennis hooggeprezen.
Wij werden vóór ons komen niet gemist,
na ons vertrek zal het niet anders wezen.

(Omar Khayyám, De Rubáiyat, Perzisch filosoof, schrijver en dichter 1048-1123)

Meer info
Het boek Kralen zonder Ketting. Een verkenning van het antropologisch perspectief in de psychiatrie is onder redactie van Huub Beijers en Rob van Dijk verschenen in beperkte oplage bij uitgeverij AMB.
Het is uitgereikt aan Ronald, de auteurs en sponsors.
Voor geïnteresseerden is het verkrijgbaar via Uitgeverij AMB voor de prijs van € 20,-. Alle opbrengsten worden gedoneerd aan de Stichting Avicenna.

Het boek is mede mogelijk gemaakt door Altrecht, Platform Transculturele psychiatrie van de NVVP, Parnassia Bavo Academie, Mikado, Pharos, Steunpunt GGz Utrecht, Zorgservice van de Parnassia Bavo Groep en stichting The OtherWise One.

Bron: Mikado, Altrecht, uitgeverij ABM. Foto: Mikado / Bas Jongerius.Publicatiedatum: 17 juni 2010 13:45 uur
datum:  26 september 2010 09:24   naam: Lucia Baboelal   organisatie: Florence
Wauw, wat een inspirerend verhaal, krijg er kippevel van. Laten we het gedachtegoed van Ronald overeind houden en uitzaaien over het mooie landgoed binnen onze organisaties. Dat het toch eens tot bloei moge komen.Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.