Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

'Revolutie nodig voor Nederlanders met beperking en niet-westerse achtergrond'
Er is veel verborgen leed bij Turkse en Marokkaanse gehandicapten. De zorg bereikt deze groep nog steeds nauwelijks, hun belangen worden bijna niet behartigd. In de gemeenschappen is bewustwording nodig en veel kennis. Dit blijkt uit het pamflet 'Dubbel anders' dat onderzoeker en filmer Ange Wieberdink maakte in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Centrale vraag is hoe we ervoor kunnen zorgen dat de stem van Nederlanders met een beperking en niet-westerse achtergrond beter gehoord wordt? En hoe kan hun participatie worden bevorderd?
Wieberdink interviewde voor dit project mensen met sleutelposities in de emancipatie van mensen met een beperking met een niet-westerse achtergrond. 'Dubbel anders' gaat specifiek over de kwetsbare groep van Marokkaanse of Turkse herkomst met fysieke en/of verstandelijke beperkingen.

Verborgen leed
Wieberdink constateert dat mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking en van Marokkaanse of Turkse herkomst de weg naar de gezondheidszorg lastig weten te vinden en niet of nauwelijks vertegenwoordigd zijn in belangenorganisaties. Daardoor krijgen zij niet de zorg waar ze behoefte aan hebben, wat de kwaliteit van hun leven en dat van hun naasten ernstig kan aantasten. En voor zover mensen wel zorg krijgen, verloopt dat meestal niet probleemloos omdat vraag en aanbod niet op elkaar zijn afgestemd. Wieberdink noemt dit verborgen leed dan ook een blinde vlek in de gezondheidszorg. Het zorgaanbod moet beter worden afgestemd op diversiteit. Passende voorlichting speelt daarbij een belangrijke rol.

Niet serieus genomen
‘Het probleem is niet nieuw’, aldus Wieberdink. ‘We zijn alweer tien jaar verder dan het RVZ rapport uit 2000.’ Dit rapport van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg pleitte voor structurele interculturalisatie in de gezondheidszorg. Er zijn veel organisaties waar het onderwerp nauwelijks op de agenda staat. Wieberdink: ‘Het probleem wordt niet serieus genomen door de samenleving.’

Dubbel anders
Wieberdink typeert de groep als dubbel in de minderheid, zowel in de eigen culturele gemeenschap als in de gemeenschap van mensen met een beperking. ‘In de Marokkaanse en Turkse gemeenschap is een beperking vaak moeilijk bespreekbaar en omgeven met taboes. Dit kan ertoe leiden dat mensen met een beperking zoveel mogelijk buiten de maatschappij worden gehouden. Ook participeert deze groep nauwelijks in belangenorganisaties voor mensen met een beperking. Ze voelen zich er meestal niet thuis, want niet de gemeenschappelijke beperkingen, maar hun ‘anders’ zijn wordt benadrukt.’

Bruggenbouwers en vrijwilligers
Lokale initiatieven voor migranten met een beperking bestaan, maar zijn vaak afhankelijk van enkele bevlogen personen op de werkvloer en worden te weinig gesteund door het management. ‘Er is een gebrek aan (landelijke) coördinatie. Hierdoor gaat veel kennis verloren en moet overal opnieuw het wiel worden uitgevonden. Dat is inefficiënt, en ook economisch riskant’, aldus Wieberdink.
Voorlichtingsmateriaal is er voldoende, maar zou landelijk benut moeten worden, dat gebeurt te weinig.
Daarnaast hangt veel af van de zogenaamde bruggenbouwers: mensen die beide culturen kennen en een schakel vormen tussen hun 'achterban' en de Nederlandse zorg. ‘Zij dreigen overbelast te raken, hun kennis wordt niet altijd op waarde geschat en dikwijls worden zij overvraagd. Ook de vele vrijwilligers – meestal ervaringsdeskundigen – die zich inzetten worden te vaak ondergewaardeerd. Terwijl hun inbreng juist zo belangrijk is.’

Hoe nu verder?
Het pamflet 'Dubbel anders' komt met aanbevelingen op drie terreinen. Het versterken van de basis is volgens Wieberdink essentieel. ‘Geef mensen zelf, de ervaringsdeskundigen en bruggenbouwers, een centrale rol in beleid, Ondersteun lokale initiatieven en verbind ze op regionaal en landelijk niveau met elkaar. Wissel ervaringen uit, bouw voort op good practices.’ Daarnaast verdient communicatie en voorlichting verbetering. Tot slot roept Wieberdink op tot structurele maatregelen om diversiteit op alle niveaus in de samenleving te stimuleren. Alleen zo kan diversiteit gerealiseerd en geborgd worden.
Niet duidelijk is wie nu welke actie moet nemen. Wieberdink doet een appel op ‘de werkvloer, besturen en het ministerie van VWS.’

Ayse en Hüseyin
In opdracht van Stichting ZieZo maakte Ange Wieberdink eerder twee documentaires over het leven van een gehandicapt migrantenkind. In de film 'Ayse, zoals ze is' zien we de verstandelijk beperkte Ayse en haar leven, in de film 'Hüseyin, alles wat ik wil' zijn leven met een fysieke beperking. De films zijn ondertiteld in het Nederlands, Turks, Arabisch en Engels. 'De films zijn zeer bruikbaar om de acceptatie van gehandicapten in de Turkse gemeenschap te bevorderen en om de integratie van Turkse gehandicapten in de Nederlandse samenleving te ondersteunen', meent Fatma Koşer Kaya, lid van de Tweede Kamer voor D’66.
Beide films werden onlangs uitgezonden in het programma De MIX van MTNL, op de regionale zenders van Amsterdam (Salto A1), Rotterdam (ETV), Den Haag (Den Haag TV) en Utrecht (UStad). Ze zijn op DVD te bestellen via de website van Stichting ZieZo.

Bron: Ange Wieberdink, Stichting Zie-zo, MikadoPublicatiedatum: 3 september 2010 13:13 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.