Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Tweetaligheid beschermt tegen Alzheimer
Het duurt langer voordat de symptomen van Alzheimer beginnen bij tweetaligen dan bij patiŽnten die ťťn taal spreken. Dat concluderen de Canadese wetenschappers Fergus I.M. Craik, Ellen Bialystok en Morris Freedman. Zij publiceerden er deze maand over in het in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

De wetenschappers analyseerden de data van 211 AlzheimerpatiŽnten, waarvan er 102 tweetalig waren en 109 ťťn taal spraken. Bij alle patiŽnten vertoonde het brein dezelfde symptomen. Bij de tweetaligen werd de diagnose echter gemiddeld 4,3 jaar later gesteld en begonnen de symptomen 5,1 jaar later dan bij patiŽnten die ťťn taal spraken.

Cognitieve reserves
De wetenschappers kunnen de resultaten niet verklaren, maar denken dat het te maken heeft met een 'cognitieve reserve'. Deze reserve biedt bescherming bij de ziekte van Alzheimer, maar ook bij andere neurologische aandoeningen. 'Er zijn sterke aanwijzingen dat ouderen met een actieve levensstijl op mentaal, fysiek en sociaal gebied tot op zekere hoogte beschermd zijn tegen het ontstaan van dementie,' schrijven de auteurs.

Immigratie-status
De twee onderzochte groepen hadden een gelijkwaardig niveau op cognitief gebied en qua beroep. Wel waren de personen die ťťn taal spraken beter geschoold. Immigratie-status en geslacht bleken geen factor bij de snelheid waarmee Alzheimer bij een patiŽnt begint. De recente resultaten ondersteunen uitkomsten uit een eerdere studie van de Canadezen. Voor dat onderzoek werden gegevens verzameld van 184 patiŽnten bij wie tussen 2002 en 2005 een dementieaandoening (grotendeels Alzheimer) werd geconstateerd. De onderzoekers stelden destijds vast dat de gemiddelde leeftijd waarop de dementiesymptomen verschenen bij de eentaligen 71,4 jaar was, tegen 75,5 jaar bij de tweetalige personen.

Andere verklarende factoren uitgesloten
Nu de resultaten uit dat onderzoek bevestigd zijn, concluderen de wetenschappers dat levenslange tweetaligheid beschermt tegen Alzheimer. 'Dat effect lijkt niet toegeschreven te kunnen worden aan mogelijke andere verklarende factoren als onderwijs, beroepsstatus, of immigratie,' aldus de auteurs.

Bron: Neurology 'Delaying the onset of Alzheimer disease'Publicatiedatum: 30 november 2010 10:17 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.