Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Opvoedmix.nl ondersteunt Marokkaans-Nederlandse ouders
Migrantenouders weten vaak niet waar ze terecht kunnen voor advies over opvoeden, of vinden dat de hulp niet goed aansluit bij de wensen. Dat bleek eerder uit het rapport 'Naar Hollands gebruik?' van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Daarom lanceerden E-hulp.nl en Marokko Media op 9 februari opvoedmix.nl, een website bedoeld voor Marokkaans-Nederlandse ouders.

Opvoedmix.nl biedt informatie over zwangerschap en opvoeden. Er is, naast algemene informatie, ook aandacht voor het thema 'islam en opvoeding'. Bij dat onderdeel kunnen bezoekers terecht wanneer ze meer willen weten over bijvoorbeeld 'besnijdenis' of 'mijn kind en halal'. Het zijn juist de onderwerpen die de doelgroep in de reguliere hulpverlening mist. Ouders kunnen er ook vragen stellen en met elkaar van gedachten wisselen op het forum. Vrijwilligers met een Marokkaanse achtergrond en professionals van de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG's), werken mee aan de website en geven advies.

Opvoedoffensief
Waarom een website specifiek voor Marokkaans-Nederlandse ouders? Migranten hebben vaker opgroei-, ontwikkelings- en gezondheidsproblemen dan autochtone Nederlanders, maar maken minder gebruik van de hulpvoorzieningen. In JeugdenCO Kennis (04, 2009) pleitte Hilde Kalthoff van het NJI al voor een 'krachtig opvoedoffensief'. Hierin zegt ze: 'Kinderen en jongeren uit niet-westerse migrantengezinnen hebben te maken met veel risicofactoren die hun ontwikkeling en welbevinden bedreigen. Instellingen voor opvoedsteun weten deze kinderen en hun veelal laagopgeleide ouders echter slecht te bereiken. Migrantengezinnen hebben toegankelijke voorzieningen en effectieve vormen van opgroei- en opvoedondersteuning nodig, die aansluiten bij hun culturele achtergrond en opvoedvragen.'

Hulpaanbod
CJG's hebben als taak iedereen die behoefte heeft aan opvoedondersteuning goed te bereiken, ook migrantenouders. Dit lukt echter onvoldoende, stelde Kalthoff in 2009. En dat terwijl er wél hulp nodig is. 'De risicofactoren die het gevolg zijn van de maatschappelijke positie van migranten in Nederland maken de opvoeding al tot een zware taak voor ouders. Cultuurverschillen en communicatieproblemen maken het extra moeilijk,' aldus Kalthoff. Over het hulpaanbod schrijft ze in het artikel: 'Er moet voldoende hulp zijn voor laagopgeleide allochtone ouders en voor andere kwetsbare ouders, aansluitend bij de levensfase van hun kinderen. De hulp moet bestaan uit meerdere componenten, afhankelijk van de behoeften en problemen van het gezin: ontwikkelingsstimulering, opvoedondersteuning en gezinsondersteuning, maar ook hulp bij maatschappelijke problemen.'

Opvoedmaatjes en forum
De vrijwilligers (opvoedmaatjes) en professionals van opvoedmix.nl hebben een uitgebreide training gehad om hulp te bieden aan de bezoekers. Ouders kunnen er ook anoniem vragen stellen als ze dat willen. Uit de discussies op het forum blijkt de diversiteit van opvoedvragen. Over autostoeltjes, ruzies en slaan, zwangerschap en namen voor je kind. Soms spelen hele specifieke vragen. Bijvoorbeeld over 'borstvoeding en de ramadan'. Een jonge vrouw vraagt hierover: 'Hoe hebben jullie dat gedaan? Ging je melk achter uit? Het zijn lange dagen in de zomer.' Ze krijgt advies en reacties van vrouwen die eerder met deze vraag zaten en is blij met hun tips, zo laat ze later op het forum weten.

Opvoedmix en Hulpmix
Opvoedmix.nl is het tweede multiculturele initiatief van E-hulp.nl, dat eind 2007 Hulpmix lanceerde, samen met andere partners. Hulpmix leek wegens wegvallende financiering te stoppen per januari 2011, maar is toch gecontinueerd.

Bron: Opvoedmix.nl ondersteunt Marokkaans-Nederlandse oudersPublicatiedatum: 18 februari 2011 14:02 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.