Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Ramadan niet zonder gevaar voor gezondheid
Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender. Dit jaar valt de ramadan op 1 augustus en eindigt met het Suikerfeest, Id-al-Fitr (Arabisch) of Şeker Bayramı (Turks) op 30 augustus. In deze maand van inkeer en verbroedering wordt er tussen zonsopgang en zonsondergang gevast. Dat kan in sommige gevallen gezondheidsrisicoís opleveren.

Als men in goede gezondheid verkeert, vormt het vasten geen grote problemen voor de gezondheid. Wel kunnen er klachten ontstaat als rusteloosheid, hoofdpijn, concentratieverlies en stemmingswisselingen. Deze klachten verdwijnen over het algemeen na enkele dagen. Voor zieken, zwangere vrouwen, jonge kinderen en bejaarden kan het vasten een bedreiging voor de gezondheid vormen. Zij zijn niet verplicht te vasten, maar doen dit vaak toch. Religieuze en sociale motieven spelen hierbij een rol.

Zwangerschap
Per jaar doen circa een miljoen zwangere vrouwen, en daarmee hun ongeboren kind, mee aan de ramadan. Het gevolg hiervan is, dat de foetus wordt blootgesteld aan schommelende bloedsuikerwaarden in de baarmoeder. Recent onderzoek van Almond en Mazumder (2011) toont aan dat vasten gedurende de eerste zes maanden van de zwangerschap schadelijk is voor het ongeboren kind. Op latere leeftijd kan dit leerstoornissen en een verminderd cognitief functioneren veroorzaken bij het kind. Het leidt tot een lager geboortegewicht en het aantal mannelijke babyís daalt met een kwart. Verder worden de kansen vergroot op een mentale handicap en kleinere placenta's, die op latere leeftijd gezondheidsrisicoís voor het kind opleveren.

Sporters
In 2010 onderzocht Jim Waterhouse het effect van vasten op de prestatie van atleten. De consequenties hiervan op sportprestaties zijn hoog. Het verstoorde eetritme heeft invloed op lichaamstemperatuur, hormoonspiegels en het slaap-waakritme. Het effect is te vergelijken met dat van een jetlag. Mede door het slaaptekort daalt ook de motivatie om te trainen. Vooral in de zomer neigen sporters ertoe na zonsondergang te trainen. Er zal meer onderzoek gedaan moeten worden om op individueel niveau de gevolgen van vasten op sportprestaties te kunnen inschatten.

Chronisch zieken
Onderzoekers Hui, Braves e.a. (2010) schreven een review op basis van veertig jaar studies over ramadan en diabetes. Wereldwijd neemt het aantal diabetici toe en migranten hebben een hoger risico diabetes te ontwikkelen dan gemiddeld. Uit resultaten van ondermeer de EPIDAR studie uit 2004 blijkt dat 43 procent van de insulineafhankelijke en 80 procent van de niet-insulineafhankelijke diabetici, ondanks hun vrijstelling, deelnemen aan de ramadan. Dit is niet zonder risico. Hui en zijn collegaís adviseren om een risicotaxatie te doen bij patiŽnten die mee willen doen aan de ramadan. Hoogrisico patiŽnten (zoals zwangere vrouwen en mensen met slecht ingestelde suikerziekte) raden zij zelfs in zijn geheel af deel te nemen. Hun advies voor patiŽnten die willen deelnemen, is vooraf voorlichting en advies in te winnen over dieet- en medicatieaanpassingen. Amsterdamse onderzoekers van het Slotervaartziekenhuis raden diabetici ook af mee te doen met de ramadan.

Apotheken
Apothekers maken zich soms zorgen over medicijngebruik tijdens de ramadan. Zorgverzekeraar Agis en Mediq-apotheken stelden hiervoor een zogenaamde Ďramadancheckí op, over hoe medicijnen in te nemen tijdens de ramadan. Dit advies is steeds urgenter, omdat de tijd dat men eten en drinken in kan nemen beperkt is en steeds beperkter wordt. Dit komt doordat de startdag van de ramadan afhangt van de stand van de maan. Ramadan begint daardoor elk jaar elf dagen eerder en binnenkort zal de ramadan in Nederland op de langste dag van het jaar vallen. Apotheken die in regioís gesitueerd zijn waar veel moslims wonen, hebben voorlichting gegeven aan imams en gaan vanaf mei in gesprek met patiŽnten over hun medicijngebruik tijdens de ramadan.

Bron: Cultuur Migratie Gezondheid (CMG), jaargang 8 2011-2; De Volkskrant, ĎZomer maakt volgen van ramadan lastig voor medicijngebruikersí, 30 juli 2011Publicatiedatum: 3 augustus 2011 10:36 uur


Meer informatie:
datum:  4 december 2015 02:47   naam: 6KBvQnj9a   organisatie: uY3i7ciX9
Jabir vai, Salam niben, vai ami online e faeilrnceng kore mashe olpo kisu doller income kori jeta amar monybookers account e joma hoy. Ami eikhan theke joto tuku pari oishob bachcha der jonno donate korte chai. Apni ki ektu sahajjo korte paren, kivabe kothay Monybookers er madhome donate kora jay.Valo thakun.Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.