Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Interview
   reageer      printversie  

Tiny van Hees

'De kunst is om voortdurend aansluiting te zoeken.'


Functie: Supervisor/ Trainer/ Mediator/ (Familie)coach en spv bij Indigo
Leeftijd: uit 1952


Wie bewondert u het meeste op het gebied van de interculturele gezondheidszorg?
Ik ben van nature niet zo’n bewonderaar. Ik waardeer iedere hardwerkende collega die zich inzet voor de mensen die dit nodig hebben.

Hoe bent u in de interculturele (geestelijke) gezondheidszorg terecht gekomen? / Hoe komt u tijdens uw werk met de interculturele gezondheidszorg in aanraking?
Samen met Tom Rusting (familie-ervaringsdeskundige en afdelingsvoorzitter van Ypsilon Utrecht en familiecoach Indigo) ben ik de initiatiefnemer van de familiecoaching bij Indigo, ook wel thuiscoaching genoemd. Wij hebben dit initiatief genomen omdat uit onderzoek duidelijk werd dat psychiatrische problemen veel voorkomen bij allochtonen, maar dat deze groep door de hulpverlening vaak moeilijk te bereiken is. We waren onder de indruk van al het verscholen psychische leed bij allochtonen. En we besloten zo gauw mogelijk actie te ondernemen. Dit heeft tot de interventie familiecoaching geleid, waarbij we familieleden van mensen met veel psychiatrische problemen ondersteunen, adviseren en informeren. Samen met andere coaches doen we dit nu vier jaar en hebben we al vele allochtone families bezocht. Onlangs heeft wetenschappelijk onderzoek het positieve effect van de familiecoaching bij Marokkaanse families aangetoond.

Wat vindt u belangrijk in de dagelijkse praktijk van de interculturele zorg?
Ik vind het belangrijk dat we oprecht nieuwsgierig zijn naar elkaars leefwereld en cultuur. Dat we niet hiërarchisch denken over onze cultuur versus andere culturen. En dat wij ons niet bovenmatig gaan aanpassen aan elkaar, maar elkaar gewoon respecteren zoals we zijn.
Ik ervaar ons werk trouwens niet zozeer als cultureel of intercultureel. De kunst is om voortdurend aansluiting te zoeken bij de mensen die we ondersteunen. En dat verschilt natuurlijk per persoon of familie. Aansluiting zoeken is soms nodig op het culturele vlak, maar kan ook omdat iemand heel laag geschoold is en je dus laagdrempelig dingen moet uitleggen.

Wat zijn uw ambities in uw huidige werk?
Mijn ambities ten aanzien van de familiecoaching zijn zowel kwalitatief als kwantitatief. Binnen de familiecoaching willen we zoveel mogelijk families voorzien van passende ondersteuning. Tegelijkertijd vind ik het belangrijk dat de kwaliteit van de ondersteuning steeds beter wordt, zodat wij zoveel mogelijk vertrouwen kunnen winnen en samen kunnen werken met de families.

Wat waardeert u het meest in uw werk?
Ik werk samen met familie-ervaringsdeskundigen. Deze collega’s werken op basis van vrijwilligheid en zetten hun familie-ervaring in als leermiddel voor andere familieleden. Ik waardeer hun inzet, enthousiasme en kennis enorm. Zij nemen ervaringen mee die echt vertrouwen wekken en verbindend werken. Ze spreken van vader tot vader over elkaars zonen, of van moeder tot moeder. Ze zeggen bijvoorbeeld ‘ik snap het dat u die medicijnen eng vindt, dat vond ik eerst ook, maar mijn zoon knapte er heel erg van op.’

Waar ziet u tegenop, wat zou u anders willen zien?
Ik zie niet zo gauw ergens tegenop. Waar ik me aan erger, is de invoering van de eigen bijdrage in de GGZ. Ik vind dit een domme, ondoordachte beslissing waardoor mensen met weinig inkomen en grote psychische problemen verstoken zullen zijn van zorg. Dit geldt voor zowel allochtonen als autochtonen. Ik ervaar het als verlies van beschaving als mensen verward, eenzaam en onverzorgd op straat lopen. Dit gaan we door deze maatregel steeds vaker tegenkomen.
Ik erger mij ook aan het respectloos omgaan met asielzoekers en vluchtelingen.
Wij plaatsen deze mensen diep in de bossen in een AZC en verbieden ze om te werken of een opleiding te volgen, zolang ze geen status hebben. Deze mensen zijn vaak al getraumatiseerd en wij bieden ze vervolgens slechte accommodatie en een ‘lege dag’. Ze hebben geen stem en geen plaats in onze samenleving. Beschamend!

Welke ervaring maakte het meeste indruk op u?
Een ervaring die ik niet van mijn netvlies krijg is een bezoek aan een AZC, waar jonge mensen buiten apathisch voor zich uit zaten te kijken.
Veel positieve ervaringen doe ik op tijdens de bezoeken aan de families. Gastvrijheid, humor en liefde voor een ziek familielid, komen wij als familiecoaches dagelijks tegen.

Wat waarderen uw allochtone cliënten het meeste in u?
Ik denk dat mijn betrokkenheid en trouw gewaardeerd wordt. Ook het helpen met het zoeken van de weg in de zorg en hulpverlening, wordt volgens mij gewaardeerd.

Vindt u dat u genoeg verdient voor het werk dat u doet?
Dit werk staat voor mij op een ander niveau dan dat van geld verdienen. Echter, wanneer het belang van dit werk uitgedrukt of erkend zou worden in euro’s, dan zou ik veel verdienen. Ik verdien een normaal salaris, dat past ook bij mij.

Hoe intercultureel is uw leven?
Mijn dagelijks leven is erg intercultureel. Mijn gezin bestaat uit twee Koreaanse dochters en een autochtone zoon. Daarnaast zorg ik ook een beetje voor onze Afrikaanse ‘buurdochter’ en haar dochtertje.

Welke boek of film raadt u aan?
Het boek Tea-Bag van Henning Mankell. Het boek geeft een realistisch beeld over mensen die hier illegaal verblijven. Daarnaast haalt de kracht en de kwetsbaarheid van Tea- Bag, de hoofdpersoon, het probleem uit de illegaliteit en brengt het dichter bij ons.

Hoe gek bent u zelf?
Ik ervaar mijzelf als ‘prettig gestoord’. Voor de rest laat ik de beoordeling graag aan anderen over.Tiny van Hees is te zien in ‘Voorbij de schaamte’, een aflevering van Brandpunt over schizofrenie bij allochtonen.

 Publicatiedatum: 11 juni 2012 09:09 uur
datum:  8 december 2015 02:21   naam: cypqkJHi   organisatie: 2orIMKmqru
If you want to get read, this is how you shloud write.Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'
Rohina Raghoebier
‘Inhaken op de eigen kracht van mensen en die versterken’
Alice Dallinga
'Doen wat nodig is, in plaats van wat hoort'
Dineke Korfker
‘We kunnen veel leren van internationale ontwikkelingen’
Stefaan Plysier
‘Cultuur is overal, maar je kunt het nooit vastpakken’


'Ze moeten maar Nederlands leren'.
Mariëtte Hoogsteder.
 lees verder....Geachte mevrouw de minister,
Tim Ruitenga.
 lees verder....Waarom de vertellers moeder belde
Door: McGregor Spalburg .
 lees verder....Een maïskolfje
door Amaryllis Sprock.
 lees verder....
 Zie ook het archief

Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.