Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Mikado Nu
   reageer      printversie  

Intercultureel addendum depressie succesvol gelanceerd
Op 27 september 2012 presenteerde Mikado het Intercultureel Addendum Depressie aan het veld, samen met het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Het gelijknamige symposium werd druk bezocht, door psychiaters, psychologen, huisartsen en andere belangstellenden. Over de inhoud van de dag zei Jan Spijker, psychiater en hoogleraar chronische depressie ‘dit overtreft mijn verwachtingen’.

Niet meer uitgesloten
Mikado heeft het intercultureel addendum depressie ontwikkeld als aanvulling op de multidisciplinaire richtlijn depressie. Uitgangspunt is dat de bestaande richtlijn ook van toepassing is op patiënten met een migratieachtergrond, tenzij bewijs is gevonden voor aanpassingen of specifieke interventies die effectiever zijn gebleken. Met het addendum kunnen behandelaars hun praktijk op een (meer) verantwoorde wijze aanpassen aan de diversiteit van hun patiëntengroep. Waar men vastloopt in de toepassing van de oorspronkelijke richtlijn, geeft het addendum inzichten en aanbevelingen.

Evidence-based
Het addendum is gebaseerd op intercultureel relevant wetenschappelijk onderzoek, behandel- en ervaringskennis. Het bevat hoofdstukken over prevalentie, de werkrelatie, diagnostiek, psycho-educatie, farmacologische interventies en psychotherapie. Ook zijn bevindingen vanuit patiëntenperspectief opgenomen. In de ontwikkeling van het addendum is samengewerkt met de beroepsverenigingen NVvP, NIP, NHG, LHV, NVGT en V&VN.

‘Intercultureel werken moeilijk? Nee dus’
Jan Spijker is als lid van de Kerngroep Multidisciplinaire Richtlijnontwikkeling depressie intensief betrokken bij de bestaande richtlijn en herzieningen daarvan. ‘Intercultureel werken lijkt iets moeilijks, maar dat is niet zo. Dat is met dit addendum en deze dag heel duidelijk geworden.’

Huisarts Jan Wuijster liet in een workshop aan de hand van concrete casussen zien, hoe je het addendum kunt gebruiken in de eerstelijnszorg. Hij gaf praktische handvatten voor bijvoorbeeld de signalering van depressie en het voorschrijven van medicatie. En hij wees op de bewezen effectiviteit van professionele tolken.

Abdelkader Benali
Schrijver en programmamaker Abdelkader Benali gaf een prachtige lezing over depressie en bracht dit in verband met het Nederland van nu, de welvaart, prestatiedruk en toenemende onzekerheid in alle lage van de bevolking. ‘De meest geslikte medicijnen, met stip op nummer 1, zijn antidepressiva. In de concertgebouwbuurt lusten ze er wel pap van, maar ook in Amsterdam Osdorp en in Noord. En die Turkse moeders, stuurs voor zich uitkijkend; ook zij!’
Vervolgens ging hij in op de kracht van djinns, geesten die nu eenmaal voor veel mensen werkelijkheid zijn. ‘Juist mensen die in de djinn de externe oorzaak zien van hun klachten, zijn op zoek naar een gesprekspartner zonder vooroordelen.’ Een beknopte versie van zijn lezing is hier te vinden.

Samenvatting
Een samenvatting van het intercultureel addendum in handzaam bureauformaat is hier te bestellen.
De tekst van het gehele addendum is beschikbaar op de website van ggzrichtlijnen.nl.

Implementatie
Mikado gaat samen met het Trimbos-instituut een e-learningmodule ontwikkelen om het intercultureel addendum in de praktijk te implementeren. Ook zullen beroepsverenigingen het addendum opnemen in hun nascholing en publicaties over depressie.

Meer informatie? Neem contact op met Nuray Sönmez, 030 2900 144 of n.sonmez@mikadonet.nl.

 Publicatiedatum: 11 oktober 2012 18:31 uur
datum:  4 februari 2013 09:30   naam: Pharme948   organisatie: roouyryo
Very nice site!Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.