Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Mikado Nu
   reageer      printversie  

Lancering Diabetes zelf in de hand
Mensen met een verstandelijke beperking en diabetes zeggen het moeilijk te vinden om met diabetes te leven. Zij hebben vaak te weinig kennis over hun ziekte en weten niet goed hoe ze hiermee om moeten gaan. Datzelfde geldt voor hun mantelzorgers en begeleiders.
De interactieve website diabeteszelfindehand.nl biedt hiervoor een oplossing.


Mikado heeft deze website ontwikkeld samen met de andere projectpartners, NIVEL, Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), Stichting Ookjij.nl en Zorgbelang Gelderland. Op de site kunnen mensen met een verstandelijke beperking en diabetes en hun omgeving terecht voor informatie, tips en ondersteuning om samen beter om te gaan met diabetes.

‘Bemoei je niet met mijn eten!’
De reguliere ondersteuning vanuit de gehandicaptenzorg is vaak gericht op medische aspecten van leven met diabetes. Begeleiders en mantelzorgers checken of hun cliënten bijvoorbeeld medicatie hebben geslikt of hun insuline hebben gespoten. Of ze bemoeien zich met wat wel en vooral wat niet mag met voeding. ‘Sinds ik diabetes heb, bemoeit iedereen zich met wat ik eet, daar word ik boos van!’ Er is vaak veel minder aandacht voor een fijn leven en de keuzes die iemand met een beperking zelf kan maken.

De website richt zich zowel op de medische kant van diabetes als op het dagelijks leven. Gericht op samen keuzes maken, in plaats van eten of activiteiten verbieden.Verhoogde risico’s
Mensen met een verstandelijke beperking hebben twee keer meer kans op diabetes dan anderen. En migranten in Nederland hebben twee tot vier keer zoveel kans op diabetes dan gemiddeld. Vooral mensen met een Surinaams-Hindostaanse achtergrond zijn een risicogroep, maar ook mensen met een Marokkaanse, Antilliaanse en Turkse achtergrond.

‘Ik wil het zelf doen!’
De site is ontwikkeld samen met mensen met een verstandelijke beperking, begeleiders in de gehandicaptenzorg en mantelzorgers. Hun eigen ervaringen staan centraal. Omar, de broer van Samed: ‘Het liefst doet Samed alles helemaal zelf. Maar hij heeft soms gewoon hulp nodig. Bij bloedprikken bijvoorbeeld. Ik nam de spuit vaak over en dat irriteerde hem. “Ik wil het zelf doen!”, zei hij dan. Nu doen we het samen. Hij houdt de spuit vast en ik zorg dat zijn hand naar de juiste plek op zijn lijf gaat. Dat gaat nu prima.’

'Echt een meerwaarde'
Het NIVEL testte en evalueerde samen met een multicultureel samengestelde groep de gebruiksvriendelijkheid van de site. 'De website is mooi om in gesprek te gaan met een cliënt met diabetes,' aldus een lid van het testpanel. Iemand anders: 'zoiets bestaat nog niet, het is een echte meerwaarde!' En: 'ik zou deze website zeker aan anderen aanbevelen.'

Nieuwsgierig?
Op maandag 24 juni 2013 wordt de nieuwe interactieve website gelanceerd. Dit gebeurt bij het Innovatiefonds Zorgverzekeraars, die het project financierde.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Klik hier voor de uitnodiging.

 Publicatiedatum: 14 juni 2013 12:04 uur
datum:  4 december 2015 04:02   naam: Dprbz8mu7a   organisatie: AEi0QOCs
That's way more clever than I was exigntpce. Thanks!Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.