Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Zorgverleners onbekend met islamitische rituelen rondom sterfte
In de laatste levensfase en bij overlijden, kent de islam verschillende rituelen en gebruiken. Voor moslims is het belangrijk dat deze snel, goed en zorgvuldig worden uitgevoerd. Niet alle moslims zijn echter deel van een geloofsgemeenschap die hiervoor zorgt. En Nederlandse zorgverleners zijn vaak nog onvoldoende op de hoogte van deze rituelen, zo stelt Claudia Venhorst. Dit brengt veel onrust teweeg bij zieke en stervende moslims en hun verwanten. Op 13 juni promoveerde Venhorst.

Eerder onderzoek naar stervensbegeleiding bij moslims is vooral uitgevoerd in de Randstad. En onder migranten met een Turkse of Marokkaanse achtergrond. Over andere moslimgemeenschappen buiten de Randstad is veel minder bekend. Venhorst is religiewetenschapper en deed onderzoek in Venlo. Ze sprak daar met ongeveer tachtig moslims. Haar onderzoek laat grote diversiteit zien in hoe de uitvoering van rituelen en gebruiken. Ook biedt ze zicht op de belemmeringen die moslims soms ervaren.

In de Randstad
In de Randstad maken moslims vaak onderdeel uit van een grotere gemeenschap. Er zijn voldoende imams en geestelijken aanwezig die hen ondersteuning bieden wanneer iemand komt te overlijden. Met behulp van de gemeenschap regelen ze dan de verzorging, de wassing en de begrafenis. Venhorst: ‘Zij kunnen erop vertrouwen dat als zij overlijden, hun geloofsgenoten doen wat er gedaan moet worden.’

Sterven in een ‘vreemde’ omgeving
De onderzoeker merkte dat dit anders was voor moslims met een vluchtelingenachtergrond uit bijvoorbeeld Joegoslavië, Somalië of het Midden-Oosten. Zij zijn vaak geen onderdeel van een grotere gemeenschap.
De islam is weliswaar een eenduidige religie met heldere leefregels, maar de manier waarop moslims hun geloof praktiseren is heel divers en hangt af van de context waarin ze leven. Rituelen kunnen zo een andere invulling krijgen.

Ook voor moslims buiten de Randstad is het uiteraard belangrijk dat de rituelen op een gepaste manier worden uitgevoerd en dat er ondersteuning en begeleiding is. ‘Als Nederlandse zorgverleners meer kennis hebben van diverse rituele praktijken, dan kunnen zij moslims daar beter bij begeleiden’, stelt Venhorst. ‘Sterven in een vreemde omgeving is immers heel intens.’


Rituele wassing
Het komt vaak voor dat islamitische migranten van de eerste generatie in hun land van herkomst begraven worden. Veel rituelen, zoals de lijkwassing, worden echter in Nederland uitgevoerd. Daarnaast worden steeds meer moslims op islamitische begraafplaatsen in Nederland begraven en neemt het aantal sterfgevallen toe door de vergrijzing. ‘Daarom is het heel belangrijk dat geestelijk verzorgers, artsen, verpleegkundigen en beleidsmakers oog krijgen voor de dynamische rituele praktijk van moslims,’ aldus Venhorst. Alleen zo kan veel onrust worden weggenomen.

Venhorst, C. (2013). Muslims ritualising death in the Netherlands. Death rites in a small town context. Nijmegen: Radboud Universiteit.

 Publicatiedatum: 30 juni 2013 22:18 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.