Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Nederlandse ouderen in AustraliŽ
In AustraliŽ openen verzorgingshuizen, speciaal voor Nederlandse ouderen. In de jaren vijftig en zestig migreerden veel Nederlanders naar AustraliŽ om daar na de tweede wereldoorlog een nieuw leven op te bouwen. Een aanzienlijke groep, die inmiddels op leeftijd is en zorg nodig heeft.

Taal
Het is bekend dat wanneer mensen ouder worden, ze vaak terugvallen op hun moedertaal. Vooral bij dementie of na een hersenbloeding gebeurt dit meestal. Ook voor de Nederlandse ouderen in AustraliŽ geldt dat zij op hun oude dag in plaats van Engels weer Nederlands spreken. Opvallend is dat de kinderen van deze groep Nederlandse ouderen meestal geen Nederlands spreken. Hun ouders hadden destijds zoín sterke behoefte om te integreren in de nieuwe samenleving, dat thuis enkel Engels werd gesproken. Nu betekent dat dat de kinderen niet meer met hun ouders kunnen communiceren.

Stagiaires uit Nederland
In AustraliŽ is weinig verplegend personeel te vinden dat de Nederlandse taal beheerst. Daarom wordt er steeds meer gebruik gemaakt van HBO-V studenten uit Nederland die in AustraliŽ een stage gaan doen. De stagiaires zijn nu voor veel ouderen het eerste aanspreekpunt in verpleeghuizen. Omdat ze dezelfde taal spreken, worden ze eerder in vertrouwen genomen.

DutchCare is een Australische zorgorganisatie die zich richt op Nederlandse migranten. Ze betreuren het dat de stagiaires vaak maar kort kunnen blijven. Het liefst zouden zij gediplomeerd personeel uit Nederland laten overkomen. Het lukt hen echter niet om de werkvergunningen hiervoor rond te krijgen.

Heimwee
Op leeftijd gekomen, verlangen de ouderen soms meer naar Ďhuisí. Hoewel de kinderen en kleinkinderen dichtbij wonen, is er veel heimwee naar Nederland.
Dutch Care biedt woonvoorzieningen, waarin naast de Nederlandse taal veel aandacht voor swiss replica watches de vroegere levensstijl van de ouderen, de inrichting van de kamers en voor de ĎHollandse potí.

Bron: NOS Journaal Radio 1, 13 augustus 2013 Publicatiedatum: 12 augustus 2013 14:29 uur


Meer informatie:
datum:  17 augustus 2019 12:23   naam: Hawa   organisatie: 1995
Ik ben Hawa ik was in februari klaar met mijn opleiding helpende wel zijn.
Ik werk mijn de verzorging huis als zorgassistent ik wil graag bij jullie gaan werken in australia.
datum:  22 september 2018 13:35   naam: Angela Janssen mulder   organisatie: 
Hallo

Ik ben Angela Janssen Mulder ik woon in limburg samen met mijn man hebben we twee kinderen van 4 en 7.

Ik ben van beroep verzorgende ig samen met mijn man hebben we gekeken wat de mogelijkheden zijn om in AustraliŽ te gaan werken en wonen .

Mijn man heeft daar familie wonen oom en tante nicht en neven.
Ik zou daar in de gezondheidszorg / ouderenzorg kunnen gaan werken bij bv nederlandse emigranten in de ouderen zorginstellingen , echter lees ik al dat het moeilijk is met werk en verblijfsvergunningen ik ben daarom op zoek naar meer informatie hierover .

Mijn man is momenteel magazijnmedewerker maar heeft hiervoor 10 jaar als klantenservice medewerker gewerkt en heeft hier veel ervaring mee

Hopende op reacties met meer informatie en mogelijkheden

datum:  30 augustus 2018 11:28   naam: marjanne   organisatie: NHL-stenden
Hallo,

Samen met vriendin start ik met de opleiding HBO- verpleegkundige. We hebben al veel ervaring in de zorg, omdat we beide het mbo al hebben doorlopen. Wij willen samen met behulp van de school onze buitenlandse stage willen lopen in AustraliŽ. Heeft u informatie om dit te realiseren?
datum:  29 juni 2018 09:31   naam: Jolanthe   organisatie: 
Goede dag
Ik ben in bezit van een Australische paspoort. Ik wil emigreren naar AustraliŽ. Om daar ook te blijven. Dus dit werk te blijven voortzetten daar...
Ik ben in het bezit van een evv diploma en vig diploma. Werk al 10 jaar met dementerende ouderen.
26 jaar ben ik momenteel met een zoontje van 5.
Ik hoop wat van u te morgen horen!
Jolanthe visser
datum:  6 mei 2018 18:20   naam: Krisztina Mocsari   organisatie: 
Ik heb vorige jaar mijn diploma VIG3 behaald. Ik ben ook assisten begeleider. Eerder op psychiatrie gewerkt en met ouderen, alcohol en drugs verslaafde, momenteel werk ik met ouder worden lichamelijke en geestelijke gehandicapte.
Ik wil graag naar AustraliŽ verhuizen indien werk is in de zorg en als ik kan blijven.

Wie kan mij hier over informeren of helpen?
Alvast bedankt.

datum:  19 april 2018 10:59   naam: Nancy veldman   organisatie: 
Hallo,
Ik zou graag voor een paar weken willen helpen in australie, waar zou ik me kunnen aanmelden?
Ik ben leerling VIG. En mag al zelfstandig medicatie etc. Delen.
Graag hoor ik wat meer informatie
datum:  18 februari 2018 09:02   naam: Fabienne   organisatie: 
Mn dochter wil graag in de zomer vakantie werken in AustraliŽ in Nederlands bejaarden centrum waar kan ze zo iets vinden
datum:  12 oktober 2017 19:48   naam: Pharmc794   organisatie: yroytyou
Hello!
datum:  11 oktober 2017 13:32   naam: Pharmb397   organisatie: ritwyeir
Hello!
datum:  10 oktober 2017 07:32   naam: Pharme391   organisatie: royirwue
Hello!
datum:  9 oktober 2017 01:13   naam: Pharmb734   organisatie: uwiiewiy
Hello!
datum:  7 oktober 2017 19:01   naam: Pharmb645   organisatie: ertewyri
Hello!
datum:  6 oktober 2017 12:43   naam: Pharmk820   organisatie: puiipwii
Hello!
datum:  5 oktober 2017 23:53   naam: Johne152   organisatie: pieuyeey
Hey very nice web site!! Man.. Beautiful.. Wonderful.. I'll bookmark your web site and take the feeds alsoKI am satisfied to seek out a lot of helpful information here in the publish, we want work out extra techniques in this regard, thank you for sharing eedebdcdddfc
datum:  14 september 2017 10:12   naam: Ingrid leunissen   organisatie: 
Goede dag
Bij deze wil ik graag meer informatie hebben om te werken in AustraliŽ. Ik werk zelf al vanaf mijn 17,18 e in de bejaardenzorg.en werk al 30 jaar inmiddels in de zorg. En mijn droom was altijd om in een ander land te gaan werken.en nu mijn kinderen groot zijn en ik eindelijk mijn droom zou kunnen gaan vervullen. Lijkt me het een mooie kans om hierop te reageren.hopend hierop een reactie te mogen krijgen.

Met vriendelijke groet .ingrid leunissen
Landgraaf limburg
datum:  8 maart 2017 13:12   naam: Ramon Melchers   organisatie: Delphinium
Hallo,

Ik ben Ramon Melchers 28 jaar en woon in Heerlen (limburg). Ik ben al 10 jaar werkzaam in de zorg. De laatste twee jaar in vaste dienst van delphinium in nuth. Wij bieden zorg aan dementerende ouderen. Maar mijn vraag aan jullie is. Waar zijn jullie gevestigd in AustraliŽ

Met vriendelijke groet,Ramon Melchers
datum:  18 december 2016 19:42   naam: C   organisatie: 
Hallo, ik hoop in juli 2017 mijn diploma voor Verzorgende IG te halen.
Ik werk op dit moment met dementerende ouderen en heb alle ervaringen in de zorg.
Ik zou graag wat meer informatie willen. Waar kan ik dat vinden?
datum:  18 oktober 2016 11:20   naam: samira   organisatie: 
Hallo,

Ik zit te overwegen om een tijdje te gaan reizen en te werken in Australie of Nieuw Zeeland. Ik heb de opleiding pedagogisch werker afgerond en in de thuiszorg gewerkt om clienten ondersteuning te geven. Ook heb ik in de zomervakantie vrijwilligerswerk gedaan om met een groep clienten met een licht verstandelijke beperking op vakantie te gaan en begeleiding te geven. (verzorging, medicatie toedienen en hun een onvergetelijke vakantie geven). Aangezien er in de kinderopvang momenteel geen werk te vinden is, zit ik te overwegen om te gaan reizen. Wat zijn de mogelijkheden om vakantie en werk te kunnen combineren? en is er eventueel een contactpersoon die mij daarin kan helpen/infomreren?
datum:  30 augustus 2016 23:02   naam: Wilma   organisatie: Verzorgende 3G
Ik ben nu 63 jaar en zou graag na mijn 66 ste voor 3 maanden naar Australie willen om met Nederlandse oudere emigranten te werken die dementerend zijn.
Is daar een mogelijk heid voor?
datum:  5 juni 2016 15:32   naam: Brigit Jansen van der Sligte   organisatie: prive
Is er ook een soort gelijke organisatie van dutchcare in Canada en of in Nieuw zeeland?
datum:  19 november 2015 00:55   naam: Zebari   organisatie: 
Hallo, ik heb mijn verpleegkundige diploma 3 maanden geleden gehaald. Ik heb tijdens mijn stage in TweeSteden ziekenhuis gewerk in Tilburg op afdeling cardiologie en chirurgie. Heb ook veel ervaringen bij thuiszorg en verpleeghuizen. Ik wil heel graag in AustraliŽ gaan werken. Maar weet niet via welke weg. Kan iemand me daarbij helpen? Gr, Payman
datum:  8 juli 2015 04:10   naam: John VOORMA   organisatie: 
Unless you have some certificate in nursing, it is difficult to get a job in geriatric care in Australia
datum:  25 mei 2015 16:03   naam: MIKADO   organisatie: 
Iedereen met interesse in werken in Australie: WE RADEN JULLIE AAN CONTACT OP TE NEMEN MET DUTCH CARE www.dutchcare.com.au > VOOR E-MAIL EN TELEFOON, ZIE CONTACTPAGINA OP DIE SITE. Zij kunnen jullie hopelijk verder helpen.

datum:  7 mei 2015 21:12   naam: marijke van der hoek   organisatie: flexwerker
Gediplomeerd vig- er sinds 16 jaar, door de wol geverfd. kan voor onbepaalde tijd weg.
datum:  26 maart 2015 20:07   naam: Helmer Zandbergen   organisatie: --
Ik zou graag met deze groep mensen willen werken, ben nu persoonlijk begeleider in de zorg.
Wil er graag een jaartje zinnig werk doen.,
Bestaat daar een mogelijkheid voor, ben nu 53 jaar, maar vind het leuk om met deze doelgroep te werken. Kunt u mij een korte uitleg geven hoe ik dit moet aan pakken,

Gr, Helmer
datum:  26 maart 2014 16:19   naam: Vivian R.   organisatie: www.halocline.nl
Voor iedereen die , als Nederlander, in het buitenland verblijft (en ook voor de mensen binnen Nederland): je kunt misschien wel eens een gesprek met een professionele psycholoog willen. In het Nederlands. Dat is mogelijk via mijn website: www.halocline.nl Voor ondersteuning en adviezen in het Nederlands. De website is opgesteld in het Nederlands. Ook voor mantelzorgers, kinderen, ondersteunend zijn we toegankelijk.
Met vriendelijke groet,
Vivian R.
datum:  23 maart 2014 13:04   naam: Dircoline   organisatie: 
Goedemiddag,
Eind dit schooljaar hoop ik mijn diploma van VZ IG op zak te hebben. Zelf werk ik al ruim 4jaar in de zorg. (Dit gaat van PG naar revalidatie voor ouderen) het lijkt me ontzettend leuk en erg leerzaam om voor 6 mnd in Australie te werken in verzorgingstehuis bij nederlandse ouderen. Hoe kom je hiervoor in aanmerking? Vriendelijke groet, Dircoline
datum:  6 januari 2014 20:33   naam: neralie   organisatie: 
ik zit nog op school maar over 2 jaar ben ik afgestudeerd. dan het ik mijn diploma voor helpen de zorg en welzijn. is er ook plaats voor een helpende in de verzorgingstehuizen in australie.
datum:  7 december 2013 09:47   naam: zinnia veenstra   organisatie: 
Goede dag
Mijn vraag was, of je ook als verzorgende IG aan het werk kan in het buitenland (australie), omdat in de informatie staat HBO-V
datum:  14 november 2013 14:47   naam: Eugenie   organisatie: Florence Loevestein
ik werk als verzorgende IG en zou graag willen weten of het mogelijk is om een half jaar daar te kunnen verblijven en kijken hoe het bevalt. het lijkt me een uitdaging

Gr. Eugenie H.
datum:  26 augustus 2013 10:28   naam: Mikado   organisatie: webredactie mikadonet.nl
We raden jullie aan contact op te nemen met Dutch Care www.dutchcare.com.au > voor e-mail en telefoon zie contactpagina daar. Zij kunnen jullie hopelijk verder helpen.
datum:  25 augustus 2013 19:20   naam: Marjan Bredewold   organisatie: 
Hallo ik ben verzorgende ig (vigger). Heb ervaring met dementerende mensen Kun je alleen maar in aanmerking komen als je een HBO diploma hebt of kan ik hier ook voor in aanmerking komen Wij willen er dan graag voor vast gaan wonen Groetjes Marjan Bredewold

datum:  20 augustus 2013 15:24   naam: Annet Laan   organisatie: 
Hallo; Ik zit al vele jaren in de dementerende -zorg. Ik zou graag voor een half/1jaar naar Australie gaan om daar de ouderen te verzorgen, lijkt me echt een uitdaging! Maar dan moet er wel iets voor ons geregeld worden om daar te mogen verblijven vanuit de regering.Groeten Annet Laan uit Nibbixwoud
datum:  20 augustus 2013 10:28   naam: Hendrik Nikkels   organisatie: privť
Zijn er mogelijkheden voor vrijwilligers
om de demente bejaarden in het Nederlands en de streektaal, sallands, twents, achterhoek bij te staan?
Hendrik Nikkels, geb.1943,o.a.oud leraar afkomstig van het Bathmense platteland.
datum:  15 augustus 2013 11:05   naam: suzan boerhoop   organisatie: 
Goedemorgen,

Op 2 september vlieg ik naar Australie voor 4 weken vakantie/backpacken voor de tweede keer. Ik heb ervaring in de zorg, al bezit ik helaas niet over mijn diploma. Graag zou ik meer informatie willen krijgen over het werken in de zorg met de ouderen in Australie. In februari 2014 zal ik 30 jaar worden en daarna is het lastig om een werkvergunning te krijgen. Misschien dat ik het voor die tijd voor elkaar kan krijgen om voor minimaal een jaar naar Australie te kunnen gaan en iets voor deze mensen te kunnen betekenen. Graag zou ik in contact willen komen met iemand die mij daarbij eventueel kan helpen. Heeft u enig idee?

Groeten Suzan BoerhoopReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
Zorgverleners onbekend met islamitische rituelen rondom sterfte
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.