Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Mikado Nu
   reageer      printversie  

Mikado stopt, kennis blijft
Deze tijd vraagt om moedige besluiten. Na twaalf jaar heeft Mikado kenniscentrum interculturele zorg besloten de activiteiten en projecten te stoppen. Per 1 oktober 2013.
De stichting achter Mikado blijft bestaan. Sommige kennis kan daardoor beschikbaar blijven. In andere gevallen zetten samenwerkingspartners onze activiteiten voort.
Het doet ons pijn dit besluit te moeten nemen, maar we zijn trots op wat we hebben bereikt en kijken terug op veel moois.


Waarom?
Mikado is altijd een kleine organisatie met grote ambities geweest. Vanaf 2007 zijn we financieel zelfstandig, zonder enige structurele overheidssubsidie. In een Ďmarktí waarin vele anderen wel geheel of gedeeltelijk structurele subsidie ontvangen. Het lukte ons, dank zij onze combinatie van ondernemerschap en idealisme, en in samenwerking met zorginstellingen, partners in de gezondheidszorg en fondsen. Maar het wordt steeds lastiger, met de bezuinigingen in de zorg. Toegankelijkheid en kwaliteit van zorg voor iedereen krijgen in het veld helaas steeds minder prioriteit.

Deze situatie maakt Mikado kwetsbaar; organisatorisch, financieel, strategisch. Daarom hebben we besloten te stoppen.

Duurzame resultaten
In twaalf jaar tijd hebben we veel gedaan. Kennis ontwikkeld en ontsloten via deze site, tijdschrift CMG, boeken en dvdís; expertise gedeeld in trainingen, masterclasses, debatten; luis in de pels geweest, mensen stem gegeven, harten geraakt.

De laatste jaren hebben we veel duurzame kennis ontwikkeld. Het intercultureel addendum depressie is online beschikbaar. Onze expertise uit trainingen hebben we omgezet in diverse online modules. Bijvoorbeeld het e-learning programma interculturele ggz, ontwikkeld voor en met de Parnassia Groep. Of de unieke e-learning module ĎDe meeste mensen zijn andere mensení voor koppels van begeleiders en cliŽnten, gemaakt voor en met Pameijer. Deze zomer verscheen de basiscursus Intercultureel werken in de langdurige zorg voor leden van ActiZ en VGN. Binnenkort verschijnen nog de e-learningmodule interculturele ouderenpsychiatrie samen met GGzE en de Wegwijzer Een open geest met andere ogen over interculturele diagnostiek en behandeling van mensen met psychose.

Kennis blijft beschikbaar
Voorlopig blijft deze site in de lucht. Ook de Mikado Helpdesk blijft online, we zijn nog in gesprek met enkele samenwerkingspartners die informatie en advies kunnen blijven bieden.
Mikado publicaties kunt u blijven bestellen.

Het Mikado webmagazine verschijnt nog ťťn keer in de tweede helft van september.

De rechtspersoon achter Mikado is Stichting Diversiteit en Inclusie in zorg en welzijn. De stichting blijft eigenaar van Mikado producten en methodieken. We blijven bereikbaar via info@mikadonet.nl.

Nog veel te doen
In twaalf jaar tijd hebben we met ontzettend veel mensen samengewerkt. Mikado bestond uit een klein team - variŽrend van vier tot elf personen - met een groot divers netwerk van bijzondere mensen.

Er is nog veel te doen. Sociale verschillen in gezondheid en zorg nemen toe. Uitsluitingsmechanismen zijn hardnekkig en worden slecht onderkend. Behoefte aan training en scholing blijft. Gelukkig blijven anderen zich inzetten, met kennis, zorg en hulp, campagnes, onderzoek, voorlichting. Ook wij zullen ieder onze bijdrage blijven leveren, maar na 1 oktober niet meer via Mikado.

Het team van Mikado
Aziza, Indra, Inge, MariŽtte, Nuray, Wiebe


 Publicatiedatum: 6 september 2013 13:11 uur
datum:  9 november 2013 17:17   naam: prof. W. Devillť   organisatie: NIVEL & Pharos
Heel jammer dat MIKADO het in deze barre tijden niet heeft kunnen volhouden, terwijl het veld steeds meer aandacht krijgt voor diversiteit en het beleid dit steeds minder ondersteunt. Mooi dat we kunnen blijven gebruik maken van jullie expertise via de site en veel sterkte naar de toekomst toe!
datum:  6 november 2013 22:34   naam: Meryem   organisatie: Dimence
Dag allen,

ik vind dit wederom een verschraling in de zorg waar nu de prioriteit ligt op productiviteit, terwijl de inhoud van ons vak zo belangrijk is. Erg jammer. Alle goeds gewenst.
datum:  15 oktober 2013 16:22   naam: Piet Valkenburg   organisatie: Middin
Dames bedankt voor jullie bijdragen aan het interculturalisatieproces in Nederland en in de Zorg in het bijzonder. Veel geluk in de toekomst.
Met vriendelijke groet,
Piet Valkenburg
datum:  9 oktober 2013 17:15   naam: trudy van thiel   organisatie: ggz wnb
Dag Dames, dank jullie wel voor de jarenlange inspiratie, waardevolle inzichten, visie en materiaal. Ik heb veel van jullie mogen leren. We gaan door met transculturel psychiatrie dat is zeker. Het gaat jullie goed Groet trudy
datum:  9 oktober 2013 14:06   naam: wil voogt   organisatie: 
Een verlies voor de gezondheidszorg in dit land.
jammer, jammer.
Fijn dat jullie "erfenis" beschikbaar blijft, want die is nog steeds hard nodg.
wil
datum:  30 september 2013 14:34   naam: erica westerveld   organisatie: zzp
bedankt voor jullie inzet binnen zorg en welzijn en waardevolle documenten over interculturele diversiteit.
Succes met jullie verdere werk,
erica
datum:  26 september 2013 23:54   naam: Patricia Dewnarain   organisatie: Ashanti Zorg
Heel erg jammer dat jullie ermee stoppen. Was op zoek naar advies in de zorg en wel van ervaren zakenvrouwen. Heel veel succes in de toekomst.

Met vriendelijke groet,
Patricia DewnarainReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting
Lancering Diabetes zelf in de hand


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.