Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?

Drie verschillen
Braakman vond dat de klinische kenmerken van patiŽnten met PTSS en secundaire psychotische kenmerken anders waren dan die van patiŽnten met schizofrenie.
PTSS-SP en schizofrenie verschillen op drie punten van elkaar. Wanen en hallucinaties zijn bij mensen met PTSS-SP zelden bizar van inhoud, maar hebben deze altijd een relatie met de traumatische gebeurtenis in het verleden. Ook hebben patiŽnten met PTSS-SP drie keer zo veel te maken met bijkomende psychiatrische stoornissen dan patiŽnten met schizofrenie. Formele denkstoornissen komen bij patiŽnten met PTSS-SP juist zelden voor.

Nieuwe behandeling
Wanen en hallucinaties van de onderzochte groep vluchtelingen en asielzoekers bleken slecht te behandelen met antipsychotische medicatie. Psychotische PTSS kent dan ook andere symptomen dan schizofrenie of PTSS en vraagt dus ook om een andere behandeling. Nader onderzoek moet uitwijzen wat de juiste behandeling is, maar het vermoeden is dat gedragstherapieŽn als EMDR een positief resultaat zullen opleveren. Hetzelfde geldt voor exposure-therapieŽn, waarbij de cliŽnt wordt geconfronteerd met de traumatische ervaring.

DSM-V?
De bevindingen van Braakman openen de weg voor nader onderzoek naar het beloop van PTSS-SP en de juiste behandeling. Hij en zijn collegaís hadden graag gezien dat de diagnose was opgenomen in de nieuwe DSM-V. Ze dienden daartoe een voorstel in, maar Ďwe hebben nooit meer iets gehoordí.

Erkenning van de psychiatrische stoornis posttraumatische stressstoornis met secundaire psychotische kenmerken (PTSS-SP). Dat is waar psychiater en antropoloog Mario Braakman voor pleit in zijn promotieonderzoek, waar hij op 18 september jl. op promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

PatiŽnten met de diagnose PTSS-SP krijgen vaak ten onrechte de diagnose schizofrenie of Ďgewoneí PTSS. PTSS-SP, ook wel psychotische PTSS genoemd, heeft echter andere kenmerken en dient daarom ook anders behandeld te worden. ĎDaarom is het belangrijk deze nieuwe psychiatrische stoornis te onderkennení, aldus Braakman.
Bij hoeveel patiŽnten een verkeerde diagnose wordt gesteld is niet bekend.puretime Schattingen lopen echter op tot 10 procent. Wel is duidelijk dat veel patiŽnten de diagnose schizofrenie krijgen, terwijl onvoldoende gekeken is of er sprake is van secundaire psychotische kenmerken, zoals wanen en hallucinaties.

Trauma onderzoek onder vluchtelingen
Braakman voerde zijn promotieonderzoek uit bij Phoenix, een afdeling voor asielzoekers en vluchtelingen met ernstige psychiatrische klachten, bij GGz-organisatie Pro Persona. Braakman vertelt aan de Radboud Universiteit: ĎVanuit het hele land stuurden psychiaters patiŽnten naar ons toe. Wij zijn de enige kliniek die complexe psychiatrische stoornissen bij vluchtelingen behandelt. Centrum í45 doet dat voor mensen met complexe ptss klachten. De psychotische patiŽnten komen allemaal bij ons terecht.í

Eerdere studies over PTSS richtten zich vooral op mannelijke oorlogsveteranen in de VS die waren blootgesteld aan gevecht gerelateerde traumaís. Braakman richtte zich specifiek op een multi-etnische groep van vluchtelingen en asielzoekers, mannen en vrouwen, blootgesteld aan een breed spectrum van traumatische gebeurtenissen. Hij vergeleek de psychotische kenmerken van patiŽnten met schizofrenie en die van patiŽnten met PTSS.puretime

Bron: Pro Persona, Radboud Universiteit, Proefschrift M. Braakman Publicatiedatum: 26 september 2013 13:57 uur


Meer informatie:
datum:  18 juli 2016 14:23   naam: Lynn   organisatie: 
Nader onderzoek moet uitwijzen wat de juiste behandeling is, maar het vermoeden is dat gedragstherapieŽn als EMDR een positief resultaat zullen opleveren.

Zou misschien voor Dante kunnen kloppen!!!
Fingers crossed. X
datum:  28 augustus 2015 14:06   naam: mark   organisatie: 
PTSS en psychose (PTSS-SP) is vrij goed te genezen met behulp van "brainwave optmization". Schizofrenie voor zover ik weet niet helaas.. Dit betekent dat het zeker van belang is een duidelijk onderscheid te maken tussen beide stoornissen, zodat de juiste behandeling kan volgen.
datum:  5 maart 2014 03:01   naam: ikna   organisatie: ggz
ik ben verkracht geweest ontvoerd geweest en eerwraak mee gemaakt. bedreigd tot moord . daarna toen alles achter de rug was. ik weer rust kreeg had ik last van stres en angst ik wist niet wat ik had ging naar huisarts voor hulp bij ggz.
ik werd verwezen naar ggz, en ik vertelde huilen wat mij is over gekomen en dat ik nu nog bedreig werd. ze hebben mij meteen opgenomen op paaz . ze geloofde mij niet .
ze hebben gezegd dat ik psychose en schizofrenien bordelijn was .
bij paaz wouden ze mij medicatie geven ik wilde niet
toen heb ik begreig berichten aan psychieater laten leven en gevraagd om bij politie mijn dosier aan te vragen of het waan idee is of het echt gebeurd is . psychieater heeft bij politie toch na gevraagd en , toen zagen ze dat ik geen waanidee of hallusienatie had.
en daarna mij onderzoek gedaan en diogenese gesteld dat ik ptss heb . en mij behandeld ontslag gekregen van ptss en gewetensvol en vol hardend
dit slaat nergens op. als iemand waan idee heeft betekent niet dat iedereen dat heeft. sommige mensen worden echt bedreigd en echt achtervolgd
ik zou nooit meer durfen naar ggz gaan hulp zoeken als ik een keer depressief ben of zo .
ik heb gezien ervaart dat je zelf niks te zeggen heb dat ze je niet eens luisteren zo maar stemppelen als gek
ik heb erg veel angst voor ggz .
ik ben trauma patiente
het doet me erg zeer dat ik zo maar gestempeld word met spychose en schizofreni . daar werken echt mensen puur voor geld niet voor mensen helpenReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
Zorgverleners onbekend met islamitische rituelen rondom sterfte
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.