Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

'De asielprocedure is schadelijk voor de gezondheid'
De asielprocedure kost niet alleen een deel van iemands leven, maar is daadwerkelijk schadelijk voor de gezondheid van mensen. Dat schrijven psychiater Rolf Schwarz en psychiatrisch verpleegkundige Marjan Mensinga in het tijdschrift Cultuur Migratie Gezondheid. “Verveling, leven in kleine kamertjes, geweld, ziekte van familieleden en er getuige van zijn dat anderen worden uitgezet zijn slechts een paar van de chronische stressoren waaraan asielzoekers blootstaan.”

Schwarz en Mensinga werken in het asielzoekerscentrum Crailo bij Hilversum. Zij constateren dat veel asielzoekers lichamelijke en geestelijke klachten ontwikkelen naarmate ze langer in het centrum verblijven. "Reeds getraumatiseerde mensen staan bloot aan hoge niveaus van stress, wat hun onstabiele psychische gezondheid in gevaar kan brengen."

Opgelucht
De psychische problemen ontwikkelen zich geleidelijk. Als asielzoekers net in het centrum arriveren zijn ze blij dat ze veilig zijn en een dak boven hun hoofd hebben. Dit gevoel van opluchting compenseert de negatieve ervaringen uit het verleden. Een voorbeeld is het verhaal van mevrouw C. uit Turkije. C. is Christen en woonde samen met haar man en dochters in het oosten van Turkije. Ze was een opgewekte en sociale vrouw, totdat ze bedreigd en verkracht werd door moslims. Toen de bedreigingen aanhielden vluchtte ze met haar gezin naar Nederland.

C. voelde zich aanvankelijk veilig in het azc. Samen met haar man volgde ze Nederlandse les, haar dochters gingen naar school en het gezin probeerde de draad van het leven weer op te pakken. Deze reactie is kenmerkend voor de eerste periode van de asielprocedure. Asielzoekers hebben goede hoop dat ze in Nederland kunnen blijven en zien een positieve toekomst voor zich. De draaglast is naar hun gevoel laag, terwijl de draagkracht relatief hoog is.

De harde werkelijkheid dringt door
Als de asielprocedure zich uitstrekt, worden de verwachtingen realistischer. De kans op een definitieve verblijfsvergunning ligt rond de vijftien procent. De wachttijd kan jaren duren en in die tijd moeten asielzoekers hun kleine kamer met meerdere mensen delen. Ze mogen niet werken en krijgen slechts een klein beetje zakgeld. Na twee negatieve beschikkingen ging ook de gezondheid van mevrouw C. achteruit. Naarmate de jaren verstreken kwamen er bovendien steeds meer moslims op Crailo te wonen, die haar herinnerden aan haar verkrachters. C. werd angstig en depressief en kreeg last van hyperventilatie.Inmiddels zit het gezin zeven jaar op het centrum en weten ze nog steeds niet of ze mogen blijven. De man van C. is ook onder behandeling en de oudste dochter zorgt voor het huishouden.

Zelfrespect herwinnen
Mevrouw C. hoort bij de grootste categorie patiënten die in behandeling zijn bij de hulpverleners van Crailo. Het zijn mensen met een recent ingezette depressie, angst- of paniekstoornis zonder ptss. Daarnaast is er een categorie die lijdt aan schizofrenie en een groep met een volledig ontwikkeld ptss. Volgens Schwarz en Mensinga zijn chronische stressoren op het asielzoekerscentrum en het wegvallen van hulpbronnen de belangrijkste redenen waarom het psychisch evenwicht verstoord raakt.

Hoewel hulpverleners weinig kunnen doen aan de chronische stress, kan de acute stress worden verminderd door patiënten technieken aan te leren die hun dagelijkse leven dragelijk houden. “We trachten onze patiënten iets van het zelfrespect dat ze eens hadden te laten herwinnen. We ondersteunen hen in hun dagelijkse leven, zodat zij beter toegerust zijn voor leven in het azc. We geven wenken en adviezen en soms antidepressiva, antipsychotica en slaappillen. Op die manier dragen we ertoe bij dat de individuele competentie toeneemt. We kunnen ook middelen aandragen die de mensen laat zien hoe ze hun netwerk kunnen uitbreiden.” Schwarz en Mensinga vinden dat hulpverleners daarnaast de verantwoordelijkheid hebben om collega’s en politici te waarschuwen voor de gevaren die horen bij een asielprocedure. “We hebben een plicht die verder gaat dan met collega’s spreken of er over schrijven. We moeten actief zijn in onze eigen maatschappij. Nu we weten wat we weten, kunnen we de zaak niet op haar beloop laten.”

Bron: R. Schwarz & M. Mensinga. De asielprocedure als psychotrauma: een verkenning in de praktijk. In: Cultuur Migratie Gezondheid 0404, p. 20-27

Lees ook: PIT-project krijgt Jan Bastiaanse Prijs


 Publicatiedatum: 4 februari 2005 13:49 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.