Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Cultuurspecifieke beschermde woonvoorziening moet leerplek worden
BW Oase / El Waha, een beschermde woonvoorziening voor Marokkaanse mannen met een psychiatrisch verleden in Rotterdam, moet een leerplek worden voor mensen die in de psychiatrische dienstverlening te maken hebben met allochtone Nederlanders. Dat is een van de aanbevelingen van socioloog en cultureel antropoloog Cor Hoffer aan de voorziening.

Dat bleek op een studiedag over BW Oase, waar de resultaten werden gepresenteerd van een onderzoek over de voorziening dat Hoffer onlangs afrondde. BW Oase, dat onderdeel is van de Regionale Instelling Beschermde Woonvormen (RIBW) Rijnmond, is een voor Nederland unieke voorziening. De instelling biedt een veilige en herkenbare leefomgeving voor acht cliŽnten van Marokkaanse afkomst. Met deze zorg willen de initiatiefnemers bewerkstelligen dat de cliŽnten hun leven meer in de hand krijgen. Hoffer beschrijft in zijn onderzoek hoe de voorziening omgaat met problemen die bij de begeleiding opduiken. Ook doet de onderzoeker praktische aanbevelingen aan de voorziening.
Directeur Gerda van Lieburg van RIBW Rijnmond is blij met het onderzoek. "Het rapport van Hoffer is zeer waardevol omdat het richting kan geven aan ons toekomstige beleid." Van Lieburg voelt er veel voor om BW Oase te gebruiken als leerplek. "In Rotterdam wonen mensen uit veel verschillende culturen. Het is natuurlijk niet haalbaar om voor elke cultuur een aparte voorziening op te zetten. Een leerplek waar mensen kunnen zien hoe psychiatrische cliŽnten van allochtone afkomst worden begeleid, is dan een goed alternatief dat stimulerend kan werken." De directeur denkt hierbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om stage te lopen bij BW Oase. Deze mogelijkheid zou open moeten staan voor medewerkers van het RIBW, maar ook voor die van andere Rotterdamse zorginstellingen.

Van Lieburg wijst er wel op dat de voorbeeldfunctie van BW Oase de begeleiding van de cliŽnten niet in de weg mag staan. "Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat de bewoners optimale zorg krijgen. Die zorg mag er niet onder lijden als de voorziening straks als leerplek wordt ingericht."

Het rapport 'BW Oase / El Waha: Een cultuurspecifieke Beschermde Woonvorm voor Marokkaanse mannen' van Cor Hoffer is inmiddels uitverkocht. Een verkorte publicatie in de vorm van een artikel is te bestellen via de link onderaan BW Oase / El Waha
 Publicatiedatum: 19 juni 2003 10:48 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.