Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Interview
   reageer      printversie  

Sofia Rocha

"Mijn cliŽnten kunnen mij vertrouwen. Dat is belangrijk."

Naam: Sofia Rocha
Functie: CoŲrdinator Afdeling Migranten bij Basisberaad Rijnmond, het platform voor cliŽnten met psychische en psychiatrische problemen
Leeftijd: 33 jaar

Wie bewondert u het meeste op het gebied van de interculturele geestelijke gezondheidszorg?
"Rob van Dijk, de geestelijk vader van project Apoio. Doel van het project was de geestelijke gezondheidszorg toegankelijk te maken voor Kaapverdianen in de omgeving Rijnmond. Van Dijk is een groot pionier. Het project werd een succes. Later is het project uitgegroeid tot een centrum, waar alle migranten hun stem kunnen laten horen. Ik werk voor Basisberaad Rijnmond. Rob is een soort coach voor mij. Als ik vragen heb, dan staat hij altijd voor me klaar om mij te helpen."

Wat zou u als minister van Volksgezondheid als eerste aanpakken/veranderen op het gebied van interculturele zorgverlening?
"Ik zou de toegankelijkheid verbeteren, de drempels lager maken. Dat betekent dat ik meer tijd zou uittrekken voor het intake gesprek en de behandeling. Ook zou ik meer naar de culturele achtergrond van de cliŽnten zelf kijken. Ik zou het beleid aanpassen aan minderheden en hen een eigen plek geven."

Hoe bent u in de interculturele geestelijke gezondheidszorg terecht gekomen?
"Via Rob van Dijk, die ik heb leren kennen via Casa Tiberus, een opvangtehuis voor Portugees sprekende vrouwen. Ik was daar maatschappelijk werkster. Rob was indertijd bezig met een onderzoek onder Kaapverdianen. Het bleek dat zij van alle migrantengroepen het minst van de geestelijke gezondheidszorg gebruik maken. Slechts 5 procent van hen klopte bij de geestelijke gezondheidszorg aan. De taboe's over geestelijke gezondheidszorg onder Kaapverdianen waren destijds, in 1997-1998, heel groot. Bovendien zochten veel mensen liever hulp bij alternatieve genezers in de eigen kring. Via hem ben ik in contact gekomen met de geestelijk gezondheidszorg. Later heb ik gereageerd op een advertentie van het centrum, waarin een consulente werd gevraagd, en een sollicitatiebrief geschreven."

Wat zijn uw ambities in uw huidige werk?
"Ik wil de positie van het centrum in de samenleving versterken en de toegankelijkheid ervan verbeteren, speciaal voor jongeren. We hebben het centrum nu uitgebreid. Onze aandacht richt zich tegenwoordig niet alleen op Kaapverdianen maar op migranten in het algemeen."

Wat waardeert u het meest in uw werk?
"Dat als we een bijeenkomst organiseren eenmaal per maand, de mensen dan ook daadwerkelijk komen. Ze luisteren naar elkaar en praten over knelpunten in hun leven . Ook medewerkers van de GGZ's praten mee. Op die manier kun je echt een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de interculturele zorg."

Waar ziet u tegenop?
"Knelpunten waar wij nu mee te maken hebben is dat het overheidsbeleid nu niet gunstig is voor migranten. Men gaat er van uit dat zij zich aan moeten passen. De overheid vindt dat zij gelijk en dus hetzelfde moeten zijn. Hun cultuur zou niet belangrijk zijn. Maar als ze ziek worden, gaan ze terug naar hun roots. Dan zoeken ze juist daar hulp..."

Welke ervaring maakte het meeste indruk op u?
"Dat bij de opening van het project Apoio in 2000 zoveel mensen uit de Kaapverdiaanse gemeenschap aanwezig waren, dat er bijna geen mensen de zaal meer in konden. Er waren meer dan 200 Portugees sprekende mensen gekomen.Ook medewerkers van het GGZ waren daarbij aanwezig. Dat was echt indrukwekkend."

Wat waarderen uw allochtone cliŽnten het meeste in u?
"Dat ze mij kunnen vertrouwen. Het vertrouwen tussen hen en een hulpverlener is erg belangrijk. Als dat er niet is, blijven de mensen met een smoes weg."

Vindt u dat u genoeg verdient voor het werk dat u doet?
"Het kan altijd beter natuurlijk."

Hoe intercultureel bent u in uw privťleven?
"Ik ben een echte Kaapverdiaanse vrouw. Ik blijf mezelf met mijn eigen cultuur. Al heb ik wel veel van deze samenleving geleerd. Ik gebruik de voordelen van deze cultuur. Zo zorg ik ervoor dat ik een schema heb in mijn leven. Ik gebruik een agenda."

Welke boek of film raad u aan?
'"De film die ik aanraad is 'One flew over a coockoo's nest' met Jack Nicholson. Het volgende boek is ook echt een aanrader: 'Het testament van Mapuoceno'. Dat is een boek van de Kaapverdiaanse schrijver Germano Almeida, dat in het Nederlands is vertaald."

Hoe gek bent u zelf?
"Lachend: iedereen heeft wel een tik, toch?"Bron: MikadoPublicatiedatum: 1 augustus 2005 14:59 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'
Rohina Raghoebier
ĎInhaken op de eigen kracht van mensen en die versterkení
Alice Dallinga
'Doen wat nodig is, in plaats van wat hoort'
Tiny van Hees
'De kunst is om voortdurend aansluiting te zoeken.'
Dineke Korfker
ĎWe kunnen veel leren van internationale ontwikkelingení


'Ze moeten maar Nederlands leren'.
MariŽtte Hoogsteder.
 lees verder....Geachte mevrouw de minister,
Tim Ruitenga.
 lees verder....Waarom de vertellers moeder belde
Door: McGregor Spalburg .
 lees verder....Een maÔskolfje
door Amaryllis Sprock.
 lees verder....
 Zie ook het archief

Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.