Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

'GGZ, kom je gebouwen uit!'

Hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg moeten hun kamers en gebouwen uit en de mensen opzoeken die hulp nodig hebben. Professionals moeten de ruimte krijgen om onorthodox aan de slag te gaan. Interculturele zorg, in welke vorm dan ook, is niet meer weg te denken uit de dagelijkse praktijk van de ggz. Dit waren enkele conclusies op het congres ĎGGZ: het perspectief van allochtone cliŽntení dat Altrecht in samenwerking met het Trimbos-instituut organiseerde op 29 september.

Altrecht had in oktober 2004 een wisseltrofee ontvangen van GGZ Nederland voor inspanningen op het gebied van intercultureel management en het verbeteren van de zorg aan migranten. De wisseltrofee is ťťn van de middelen om de voortgang van interculturalisatie in de ggz te bevorderen, nu GGZ Nederland het Actieplan vorig jaar heeft beŽindigd. Aan de prijs is onder andere de verplichting gekoppeld een landelijk congres over interculturalisatie te organiseren.

Is de reguliere ggz te laat?
De boodschap dat hulpverleners in de ggz erop uit moeten gaan en interculturele zorg structureel serieus moeten nemen, kwam van verschillende congresdeelnemers - ook cliŽnten - en klonk zowel in paneldiscussies als diverse workshops. Stok achter de deur is bovendien de opkomst van etnische ondernemingen. Vanwege die concurrentie ďmoet de ggz gas geven, anders is het te laat.Ē Gekwalificeerde hulpverleners die met succes andere wegen inslaan om cliŽnten te bereiken en te behandelen, zijn er wel, maar worden steeds vaker weggekocht door nieuwe ggz-organisaties die zich uitsluitend op migrantencliŽnten richten.

Programma
Op het congres was in de ochtend plenair veel ruimte voor stemmen vanuit de praktijk. Na twee korte openingstoespraken, waren er twee paneldiscussies met (ex-)cliŽnten, vertegenwoordigers van cliŽntenbewegingen, een tolk, zorgconsulenten en migrantenhulpverleners. In het tweede panel waren bovendien een lokale politicus, zorgverzekeraar en manager aangeschoven. In het ochtendgedeelte was er daarnaast een korte lezing van Margot Trappenburg, hoogleraar patiŽntenperspectief en columnist. In de middag waren een vijftal parallelle workshops. Hoewel Altrecht medewerkers in het programma goed waren vertegenwoordigd, was er geen aandacht voor wat de organisatie het afgelopen jaar rond interculturalisatie heeft gedaan, bereikt en geleerd.

Empowerment
Tijdens een workshop vertelde Hamid Ouali (Altrecht en GGD Utrecht) hoe hij de methodiek van empowerment toepast bij mensen met een opeenstapeling van psychische, sociale en materiŽle problemen, middenin in wijken waar velen kampen met diezelfde problematiek. Jongeren en hun ouders, mannen en vrouwen, de opsomming van ernstige klachten bij ieder van deze groepen maakte moedeloos. Zo niet Hamid Ouali. Met realiteitszin en tegelijkertijd een enorme kundigheid en betrokkenheid, legt hij de verantwoordelijkheid voor oplossingen bij zijn cliŽnten. ďWeg met protocollen en draaiboeken, schenk de mensen vertrouwen en investeer in henĒ, was ťťn van zijn boodschappen. ďJe moet dan wel bereid zijn niet uitsluitend tussen 9 en 5 te werkenĒ.
Empowerment werd het snelle zusje (Ďik kan het zelf welí) genoemd van grote verstandige broer interculturalisatie, die pleit voor de uiterst langzame aanpassing van het systeem.

Maatschappelijke rol
Aan het eind van de middag gaf Peter Hoppener namens de Raad van Bestuur van Altrecht de wisseltrofee door aan GGZ Midden Brabant. De heer Gerard Coonen ontving de trofee en wees erop dat dit congres ggz instellingen weer wees op hun maatschappijkritische rol, die ze van oudsher innamen maar die het laatste decennium is verslapt. ďWe komen uit een traditie waarin de ggz niet alleen patiŽnten behandelt, maar ook terugpraat tegen de maatschappij. Sommige aspecten in de samenleving zijn ziekmakend. Die rol moeten we weer op ons nemenĒ.

Een uitgebreid verslag van het congres zal verschijnen in nummer 3 van deze jaargang van íCultuur Migratie Gezondheidí.

Bron: Mikado / AltrechtPublicatiedatum: 4 oktober 2005 15:26 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.