Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Internationale studie naar welbevinden jonge migranten
Migrantenjongeren die een balans weten te vinden tussen de culturen van het oude en nieuwe land, zitten zowel psychologisch als maatschappelijk het lekkerst in hun vel. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek onder migrantenjeugd: de Internationale Vergelijkende Studie van Ethnoculturele Jongeren (ICSEY). De eigen achtergrond verloochenen is vragen om moeilijkheden.

Een internationale groep van psychologen en een paar sociologen onderzocht de afgelopen tien jaar het welbevinden en maatschappelijk succes van migrantenjongeren van uiteenlopende afkomst en in verschillende landen. Niet eerder werd op zo'n grote schaal onderzoek naar dit onderwerp gedaan. Maar liefst 7997 jongeren tussen 13 en 18 jaar uit 36 verschillende etnische groepen deden mee aan het onderzoek. Dit waren zowel kinderen van migranten als van niet-migranten. Daarnaast vulden 3165 ouders de vragenlijsten in. De ondervraagden kwamen uit dertien immigratielanden. Dat een dergelijk onderzoek van groot belang is, bewijst de meting van het Population Report 2002 van de Verenigde Naties dat 175 miljoen mensen in landen leven waar zij niet zijn geboren. Hun kinderen vormen bijna eenzelfde aantal. Ook als de kinderen in het nieuwe land zijn geboren, worden zij gezien als immigranten: de zogenoemde tweede generatie.

Vier typen culturele aanpassing
In het proces van culturele aanpassing kunnen volgens de ICSEY-onderzoekers vier typen benoemd worden: het integratietype, het etnische type, het nationale type en het diffuse type. Deze typen zijn een combinatie van houding, gedrag en oordeel van jongeren over hun eigen identiteit. Ze komen overeen met de vier acculturalisatiehoudingen die de Canadese psycholoog John Berry ooit beschreef: integratie, afzondering, assimilatie en marginalisatie. Een migrant van het integratietype kiest voor maximaal contact met de nieuwe omgeving én optimaal cultuurbehoud. Uit het onderzoek blijkt dat dit type zowel psychologisch als maatschappelijk het lekkerst in zijn vel zit en het meest aangepast is: ‘het beste van twee werelden.’ Een migrant van het etnische type kiest voor minimaal contact en maximaal cultuurbehoud. Dit type laat een grote mate van welbevinden zien, maar is minder aangepast. Het nationale type gaat voor maximaal contact met de omringende samenleving en minimaal cultuurbehoud. Volgens de onderzoekers voelen migranten van dit type zich niet lekker in de samenleving en gedragen zij zich daar ook naar. Het diffuse type kiest voor minimaal contact en minimaal cultuurbehoud. Dit type valt overal buiten en weet zichzelf niet in de samenleving te plaatsen.

Immigratieland Nederland
Paul Vedder, als ontwikkelingspsycholoog verbonden aan de Afdeling Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden, deed mee aan het onderzoek. Hij bekeek een steekproef van 294 jonge migranten uit de Randstad - Turken, Antillianen en Hindoestanen. Aanvankelijk zouden ook Marokkanen mee doen aan het onderzoek, maar die bleken lastig te benaderen. Van de onderzochte migranten in Nederland behoort 39,1 procent tot het integratietype. Vooral onder de jonge Hindoestanen is dit type sterk vertegenwoordigd (51,9 procent). Onder de Turkse jongeren is het etnische type met 53,9 procent het meest gangbaar. "De uitkomst dat integratie voor migranten uiteindelijk het meest gunstig, maar niet vanzelfsprekend is, staat. Dat je snel aanpassen aan de nieuwe samenleving en je verder niet bekommeren om je eigen achtergrond niet werkt, is interessant, omdat dit denkbeeld nu het politieke tij mee heeft. Politici moeten zich achter de oren krabben en zich afvragen of ze kiezen voor een beleid dat kennelijk contraproductief is", aldus Vedder.

Het eindrapport verschijnt eind maart 2006 onder de titel 'Immigrant Youth in Transition: Acculturation, Identity and Adaptation Across National Contexts.' John W. Berry, Jean S. Phinney, David L. Sam & Paul Vedder. Mahwah, New Jersey: Lawrence Erlbaum. ISBN: 0-8058-5156-9.

Bron: NRC Handelsblad, MikadoPublicatiedatum: 19 januari 2006 14:57 uur


Meer informatie:
datum:  31 maart 2006 14:55   naam: Thilo Simadari   organisatie: 
Ik ben bezig met een scriptie over dit onderwerp en ben getipt door Kitlyn Tjin A Djie over dit bericht en het eindrapport "Immigrant Youth In Transition: Acculturation, Identity and Adaption across National Contexts". Weet u waar ik het kan vinden? Alvast dank.

ANTWOORD Mikado: Het boek is uitgegeven bij Erlbaum en online te bestellen via www.erlbaum.com. Bestellen via een boekhandel kan ook, is wel duurder.
Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.