Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Juanita Slengard: patiŽnten mondiger maken
Dertien jaar geleden kreeg de Surinaamse Juanita Slengard te horen dat haar zoon aan paranoÔde schizofrenie lijdt. Ook de oorzaak stond in de medische verklaring vermeld: zijn 'dominante moeder'. 'Ten hemel schreiend', zo kwalificeerde Slengard destijds het psychiatrisch ziekenhuis in Suriname. De 'dominante' moeder besloot er zelf iets aan te doen en richtte, nu zeven jaar geleden, de familievereniging Ypsilon Suriname op. Haar huidige initiatief is om binnen het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) een CliŽntenraad op te richten. Onlangs bracht zij met dit doel een werkbezoek aan de door haar opgerichte familievereniging.

"Er komen er nog meer, Juanita, er komen er nog meer!" had de man bij de deur geroepen. Met stijgende verbazing en vreugde hadden hij en Juanita Slengard aangezien hoe de opkomst bleef groeien. Ze hadden gerekend op vijf, tien, hooguit twintig mensen. Het werden er meer dan zestig. "Dat laat zien dat er behoefte aan is, dat er te weinig gebeurt en dat men verbetering wil van de situatie voor zieke familieleden", verklaarde Slengard een dag later voor de Surinaamse televisie. De oprichting van Ypsilon Suriname, nu zeven jaar geleden, was een feit.

Werkbezoek Suriname
In november 2005 bracht Juanita Slengard een bezoek aan Ypsilon Suriname, haar tweede werkbezoek sinds de oprichting. Het doel van de missie: het opstarten van een CliŽntenraad binnen het PCS. Vůůr het zover was werden vanuit Nederland uitvoerige voorbereidingen getroffen. Slengard benaderde de LPR (Landelijke PatiŽntenraden) in Rotterdam met het verzoek of zij aan de oprichting van de Surinaamse CliŽntenraad wilde meewerken. Na positief antwoord volgden brainstormsessies, werd een werkplan opgesteld en werd begonnen met het werven van fondsen. Naast het voorbereidende werk om de CliŽntenraad van de grond te krijgen, deed Slengard nog allerlei grote en kleinere voorbereidingen voor haar werkbezoek. Zo zamelde ze boeken en informatiemateriaal in op het Nederlandse bureau van Ypsilon. Twee dozen werden per zeepost verscheept naar Suriname.

Oprichting CliŽntenraad
Samen met haar zoon reisde Slengard op vrijdag 4 november af naar Suriname. Daar viel Slengard direct met haar neus in de boter: Het PCS opende in het kader van zijn 110-jarig bestaan de week van de psychiatrie. Een week vol presentaties en workshops die in Slengard's straatje pasten. Tijdens ťťn van de eerste lezingen stelde professor Gersons, hoogleraar psychologie aan het AMC/De Meren dat het PCS niet langer om de nieuwe ontwikkelingen heen kon. Hij vond dat het Psychiatrisch Centrum met zijn tijd mee moest gaan en een CliŽntenraad moest oprichten. Een kolfje naar Slengard's hand, want dŠt was precies waarvoor zij naar Suriname was gekomen. In het discussierondje kreeg Slengard het woord. Ze vertelde wie ze was en met welk doel ze hier was gekomen. Ze zei: "De aanwezigheid van een CliŽntenraad kan meewerken aan de verbetering van de GGZ in Suriname, en in het bijzonder van de zorg binnen het PCS. Voor hulpverleners is het toch prettiger om te werken met mondige patiŽnten?" Het daverende applaus dat zij na die woorden ontving van de toehoorders, onder wie veel verpleegkundigen, sprak boekdelen: ook in Suriname was de tijd rijp voor een CliŽntenraad.

Zo kan het dus ook!
In de drie weken van haar werkbezoek was Slengard vooral bezig om, samen met de toekomstige leden, de CliŽntenraad vorm te geven. Onder de toekomstige leden van de raad, allen psychiatrisch patiŽnt, werd een mogelijke voorzitter aangewezen. Door middel van een boottocht op de Surinamerivier werd vervolgens met de aspirant leden aan teambuilding gedaan. Op dinsdag 22 november, drie dagen voor haar vertrek uit Suriname, werd Juanita Slengard over de nieuwe CliŽntenraad geÔnterviewd door de SRS, de Surinaamse staatsradio. Tussen de bedrijven door vertoonde Slengard nog een film in hotel Krasnapolsky die het belang van mondige patiŽnten nog eens extra onderstreept. Het ging om een documentaire van Detlef Petry, psychiater in het Maastrichtse centrum Vijferdal. Via de nationale televisie was reclame gemaakt voor de vertoning en ook alle hulpverleners van het PCS waren op de hoogte gebracht. De documentaire laat zien hoe Petry omgaat met uitbehandelde patiŽnten op een zogenaamde 'long stay' afdeling. Hij stelt zijn patiŽnten centraal en gebruikt zo weinig mogelijk medicatie. Tijdens het napraten over de film werd door een aanwezige gezegd: "Hier in Suriname is de kloof tussen patiŽnt en psychiater enůrm groot. De psychiater staat zů hoog en de patiŽnt heel ver daar beneden. In de film staan zij op gelijke hoogte. Zoals Detlef Petry zijn mensen behandelt, zo kan het dus ook!"

Bron: Nieuwsbrief Stichting Pandora; schizofrenieplein.nlPublicatiedatum: 22 februari 2006 09:32 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.