Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Ernstig vitamine D tekort allochtone vrouwen en baby's
Allochtone vrouwen en hun baby's hebben vaak een ernstig tekort aan vitamine D. Dat blijkt uit onderzoek van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Het was al langer bekend dat allochtone vrouwen regelmatig kampen met vitamine D tekorten. De ontdekking dat ook hun baby's te weinig vitamine D binnenkrijgen is nieuw. De tekorten kunnen leiden tot allerlei gezondheidsklachten zoals botontkalking, spierklachten, kanker en chronische vermoeidheid. Bovendien bestaat een verhoogde kans op Diabetes type 2.

Vooral Turkse en Marokkaanse vrouwen lopen verhoogd risico op een vitaminetekort. Onderzoeker Rob van Dam van de Vrije Universiteit onderzoekt het verband tussen vitamine D en Diabetes type 2. Hij denkt dat de tekorten bij Turkse en Marokkaanse vrouwen verband houden met hun leefstijl. Van Dam: "Veel van deze vrouwen komen relatief weinig buiten de deur, bedekken hun lichaam met veel kleding en hebben een donkere huid, die meer ultraviolette straling tegenhoudt dan een blanke huid. Bovendien gebruiken Turken en Marokkanen liever olijfolie dan margarine."

Vitamine D wordt niet aangemaakt door het lichaam. Het zit onder andere in bepaalde voeding, zoals vette vis, vlees, margarine en andere zuivelproducten. Turken en Marokkanen gebruiken relatief weinig zuivel en margarine. Van Dam pleit voor betere voorlichting, maar vindt wel dat eerst duidelijk moet zijn hoe deze groepen zélf denken over een eventueel vitaminetekort. "Als we daar een beter beeld van krijgen kunnen we daar in onze voedingsvoorlichting op inspelen. Je kunt wel een grote voorlichtingscampagne opzetten om hen meer vitamine D te laten gebruiken, maar als ze daar geen zin in hebben bereik je niets."

Uit cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau bleek onlangs dat Turkse en Marokkaanse vrouwen hun gezondheid negatiever ervaren dan autochtone vrouwen. Bijna 80% van de autochtone vrouwen ervaart de eigen gezondheid als goed tot zeer goed, tegenover 50% van de Turkse en 59% van de Marokkaanse vrouwen. Vooral oudere Marokkaanse en Turkse vrouwen klagen over fysieke gebreken.

De Gezondheidsraad bracht in 2000 al een advies uit om zwangere allochtone vrouwen extra vitamine D toe te dienen. Dit advies is nooit opgevolgd.

Het onderzoek van het Meander Medisch Centrum is gepubliceerd in het maartnummer van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 2006, 150, p. 495-499.
Bron: NOS, VU Medisch Centrum, SCPPublicatiedatum: 17 maart 2006 15:33 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.