Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Wisselbeker interculturalisatie 2006 naar GGz Groningen
Op 12 oktober 2006 werd voor de derde maal de wisselbeker interculturalisatie uitgereikt. Deze prijs -voor bijzondere verdiensten op het terrein van interculturalisatie in de GGz- ging dit jaar naar GGz Groningen. De uitreiking vond plaats tijdens de conferentie 'Culturen zonder muren'. Ayhan Tatlicioglu, klinisch psycholoog, psychotherapeut en afdelingsmanager bij GGz Groningen vertelt waarom zijn organisatie dit jaar de interculturalisatieprijs kreeg.

Na de GGz-instellingen Altrecht (2004) en Midden Brabant (2005) heeft GGz Groningen dit jaar de wisselbeker interculturalisatie. De prijs is bedoeld als extra stimulans voor de versterking van de interculturele zorg. De bekerhouder is de organisator van de volgende conferentie, en roept ook de volgende winnaar uit. Zo overhandigde de Raad van Bestuur van GGz MB de beker op 12 oktober aan Wim Bloemers, directeur van GGz Groningen-centra.

Intercultureel personeelsbestand
Ayhan Tatlicioglu is hoofd van de afdeling interculturalisatie bij GGz Groningen, die vier medewerkers telt. De afdeling bestaat al sinds 1996 en houdt zich voor een groot deel bezig met het bevorderen van de komst van allochtone collega's. Het secundaire proces, zegt Tatlicioglu. "Waar in 1996 nog slechts twee procent van de medewerkers van allochtone afkomst was, is dat aandeel verdubbeld tot vier procent in 2006", vertelt hij. "Voor Randstadbegrippen is dat misschien niet veel, maar voor een overwegend 'witte stad' als Groningen is het een goed resultaat." Zelf is Tatlicioglu van Turkse komaf. Als vijf-jarige jongen kwam hij met zijn ouders in Nederland wonen.

Quotum
GGz Groningen realiseerde het interculturele personeelsbestand onder meer door positieve discriminatie toe te passen in het werving- en selectieproces. Allochtone sollicitanten, die na een screening door personeelszaken in portefeuille worden genomen, worden bij GGz Groningen formeel gelijk gesteld aan de interne sollicitanten. Daardoor liggen hun kansen hoger dan die van autochtonen van buiten de organisatie. "Voor het komende jaar hebben we zelfs een quotum ingesteld, zegt Tatlicioglu. "We willen het aandeel allochtone medewerkers volgend jaar opschroeven tot vijf procent."

Primair proces
Ook in het primaire proces, de hulpverlening aan de cliŽnten, is GGz Groningen actief met interculturalisatie bezig. Zo worden bijeenkomsten gehouden en cursussen gegeven aan hulpverleners over het onderwerp. Daarnaast ontwikkelt de instelling een speciaal hulpaanbod voor migranten. Ook wordt het kennisniveau op peil gehouden. "We hebben bij GGz Groningen een aantal medewerkers in dienst die met promotieonderzoek bezig zijn, gerelateerd aan interculturalisatievraagstukken," vertelt Tatlicioglu.

Publiciteit
Wat verder een rol heeft gespeeld bij de toewijzing van de prijs aan GGz Groningen, denkt Tatlicioglu, is alle publiciteit rondom de slachtoffers van de Schipholbrand. "Veel overlevenden wachtten maandenlang op behandeling bij GGz Groningen, maar wij konden niet beginnen voordat de minister meer duidelijkheid had gegeven over de toekomst van die mensen. Wij zochten daarom actief de media op, en verschillende radio- en tv-programma's brachten het probleem onder de aandacht. Inmiddels hebben bijna alle overlevenden een verblijfsvergunning gekregen, en zijn wij met de behandelingen van start gegaan." Tatlicioglu is stellig van plan het thema interculturalisatie onder de aandacht te blijven brengen. De interculturalisatieprijs biedt zijn afdeling het komend jaar extra faciliteiten daarvoor. "We denken erover om een boekje uit te brengen, en we zullen in ieder geval in 2007 de conferentie 'Culturen zonder muren' organiseren."

Bron: GGz Groningen, MikadoPublicatiedatum: 2 november 2006 11:51 uur
datum:  6 november 2006 10:14   naam: Lex van de Grift   organisatie: adhesie GGz overijssel
Proficiat met de prijs. Een terechte erkenning voor jarenlange, zeer betrokken zorg en beleid voor interculturele GGZ zorg.Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.