Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

In het veld
   reageer      printversie  

Kraka-e-Sewa steunt Surinaamse AlzheimerpatiŽnten en mantelzorgers
"Mantelzorg verlenen is geen activiteit; het is een levensstijl"

Surinaamse AlzheimerpatiŽnten en hun mantelzorgers kunnen zeven dagen per week terecht in ontmoetingscentrum Kraka-e-Sewa in Amsterdam Zuidoost. De medewerkers van het centrum organiseren activiteiten en lezingen over dementie. Er zijn gespreksgroepen en ťťn keer per week is er een open spreekuur. Mikado nam polshoogte.

De mantelzorgers kunnen een steuntje in de rug goed gebruiken, want zij zijn vaak alleen verantwoordelijk voor de zorg van hun zieke ouder. Het doel van Kraka-e-Sewa is in de eerste plaats om hen te ontlasten. "Ik heb zo ongelofelijk veel respect en bewondering voor mantelzorgers," vertelt coŲrdinator Anne Rose Abendanon. "Mensen beseffen vaak niet hoe zwaar het is om 24 uur per dag, 7 dagen per week, klaar te staan voor je zieke ouder. Sommigen gaan daar aan onderdoor." Het is geen uitzondering dat mantelzorgers zelf lichamelijke of geestelijke klachten krijgen. "Veel mantelzorgers die ik ken hebben problemen met hun knieŽn en rug. Als hun zieke moeder bijvoorbeeld valt, bellen ze geen hulpverleners maar lossen het probleem zelf op. Ze hebben geen zin om een uur te wachten voordat de hulpverleners er eindelijk zijn. Dit gaat echter wel ten koste van hun eigen gezondheid."

Geen activiteit maar levensstijl
Hoewel de meeste mantelzorgers een baan hebben, komt het regelmatig voor dat zij zelf in de ziektewet belanden. Abendanon: "Mantelzorg verlenen is geen activiteit; het is een levensstijl. Binnen de Surinaamse cultuur wordt het als een vanzelfsprekendheid gezien dat een dochter voor haar zieke moeder zorgt. Zij heeft immers ook voor jou gezorgd toen je klein was. Een moeder is in onze ogen een soort heilige. De navelstreng tussen een moeder en haar kind wordt bij de geboorte doorgeknipt, maar de verbinding blijft - onzichtbaar - altijd bestaan. Natuurlijk zijn er ook mannen die Alzheimer krijgen, maar in dat geval ligt het toch anders. Veel Surinamers groeien op in een 1-ouder gezin. De moeder is de enige constante factor: zij is er altijd voor je. Als zij ouder wordt, hoor jij er ook voor haar te zijn."

Consequenties voor portemonnee
"De zorg komt meestal terecht op de schouders van de vrouwen", vervolgt Abendanon. "Als er meerdere dochters zijn, wordt de zorg verdeeld. Ik zal een concreet voorbeeld geven van een situatie die ik heb meegemaakt. Een moeder kreeg Alzheimer en haar vijf dochters zijn allemaal ťťn dag in de week minder gaan werken, zodat ze hun moeder niet naar het verzorgingstehuis hoefden te brengen. Dat had consequenties voor hun portemonnee, maar dat hadden ze er voor over. Een andere vrouw die ik ken heeft net zo lang gezocht naar een nieuw huis, totdat ze een woning vond met een lift. Zo kon haar moeder bij haar in huis blijven wonen."

Surinaamse doelgroep
Het reguliere hulpaanbod bood geen soelaas voor deze vrouwen, zo bleek uit een onderzoek van het VU medisch centrum. Het sloot niet goed aan bij hun specifieke behoeften. Daarom besloot het VU om een Alzheimer ontmoetingscentrum op te richten dat zich alleen richt op de Surinaamse doelgroep. Alle medewerkers van het centrum zijn van Surinaamse afkomst en spreken naast Nederlands ook Sranang Tongo en/of Hindi. Ze stemmen de activiteiten af op de Surinaamse cultuur. Zo worden er regelmatig dansavonden georganiseerd met Surinaamse muziek en hapjes. De medewerkers geven niet alleen informatie, maar ze onderhouden ook het contact met zorgverleners en welzijnsinstellingen in de regio. Hierdoor zijn ze in staat om goed casemanagement te bieden.

Niet vanzelf
De mantelzorgers en patiŽnten vonden niet vanzelf hun weg naar Kraka-e-Sewa. "Ik heb echt moeite moeten doen om hun vertrouwen te winnen, " vertelt Abendanon. "De vrouwen willen hun moeder niet zomaar bij een vreemde achterlaten. Ik had een lijst gekregen met namen van het VU medisch centrum. Het was mijn taak om de vrouwen te benaderen en hen te overtuigen van onze goede bedoelingen. Dat heb ik op allerlei manieren gedaan: persoonlijk, telefonisch, door middel van informatieavonden en uitzendingen op de radio. Om de drempel zo laag mogelijk te houden, kunnen mantelzorgers elke dag tussen 10 en 16 uur, zonder afspraak langskomen in het centrum om een kijkje te nemen en om kennis met mij te maken."

Mond-tot-mond reclame
De beste wervingsmethode bleek echter mond-tot-mond reclame te zijn. Binnen korte tijd kreeg Kraka-e-Sewa bekendheid binnen de Surinaamse gemeenschap. "Nu komen er zelfs mensen uit Purmerend en Amstelveen, omdat ze zich prettig voelen in het centrum," vertelt Abendanon vol trots. Volgens een evaluatiestudie van het VUmc ligt de verklaring van het succes in de complete, persoonlijke en cultuurspecifieke aanpak. Dit laatste is uniek in Nederland. "Er zijn zevenentwintig ontmoetingscentra in Nederland voor Alzheimer patiŽnten en mantelzorgers en twintig centra zijn in oprichting. Kraka-e-Sewa heeft echter als enige gekozen voor een doelgroepbenadering."

Het succes van het centrum is niet onopgemerkt gebleven. LOT, de vereniging van Mantelzorgers, heeft Abendanon in 2005 de nationale mantelzorgprijs uitgereikt voor haar inspanningen voor Kraka-e-Sewa. Voor haar is de mooiste beloning echter de dankbaarheid van de mensen. "Het meest geniet ik van de reacties van de bezoekers van het centrum. Zij zijn zo dankbaar voor de hulp die ze krijgen. Daar ben ik erg blij mee. Ik doe dit werk ook met heel mijn hart."

Organisatie en informatie
Kraka-e-Sewa is onderdeel van Cordaan, een organisatie voor begeleiding, verzorging en ondersteuning van ouderen, psychiatrische patiŽnten en mensen met een verstandelijke beperking. De naam van het centrum is samengesteld uit twee Surinaamse woorden. Kraka is Sranang Tongo voor het woord steun en Sewa is afgeleid van het Hindiwoord voor zorg. Kijk voor meer informatie over dit bijzondere ontmoetingscentrum op: Kraka-e-sewa

Bron: Mikado. Foto: Cordaan / Kraka-e-sewaPublicatiedatum: 10 januari 2007 12:58 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Informatie voor abonnees van mikadonet.nl
Idiomes: 'We zoeken andere ingangen voor mensen die anders de boot missen.'
Interculturele relaties en gezinnen in de zorg- en hulpverlening
ĎJe kunt heel goed communiceren zonder taalí
ĎIk hoop dat het normaler wordt om over opvoeding te pratení'Ze moeten maar Nederlands leren'.
MariŽtte Hoogsteder.
 lees verder....Geachte mevrouw de minister,
Tim Ruitenga.
 lees verder....Waarom de vertellers moeder belde
Door: McGregor Spalburg .
 lees verder....Een maÔskolfje
door Amaryllis Sprock.
 lees verder....
 Zie ook het archief

Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.