Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

'Apartheid bestaat nog in de gezondheidszorg'
Het recht op medisch noodzakelijke zorg is in Nederland op iedereen van toepassing, ook op mensen zonder verblijfsstatus, zogenaamde 'illegalen'. Althans, op papier, zo stelt Werkplaats Biopolitiek, die ontwikkelingen in zowel de biotechnologie als de gezondheidszorg analyseert. In de praktijk blijkt de zorg een stuk minder toegankelijk voor deze kwetsbare groep mensen.

'Het recht op medisch noodzakelijke zorg staat onder druk. De oorzaak hiervan is de onwil van de overheid om voldoende geld en middelen beschikbaar te stellen. Dat leidt tot het moedwillig uitsluiten van zieke mensen en zelfs tot sterfgevallen die voorkomen hadden kunnen worden.' Deze uitspraken van Werkplaats Biopolitiek worden gestaafd met een voorbeeld uit 'het Leidse dossier'. Werkplaats Biopolitiek zegt op haar website te werken en analyseren vanuit een anarchistisch-linkse visie op de samenleving.

Leidse vluchtelingen
'Het Leidse dossier' betreft een groep van oorspronkelijk 60 vluchtelingen die door de gemeente Leiden werden gesteund in hun strijd voor een verblijfsvergunning. Per 1 januari 2007 beŽindigde diezelfde gemeente ineens de betaling van de ziektekostenverzekering voor de overgebleven 20 afgewezen asielzoekers. Daarmee is hen het recht op ziektekostenvergoeding ontnomen, vindt Werkplaats Biopolitiek. Een aantal van de Leidse vluchtelingen is chronisch ziek.

Alternatief
De gemeente Leiden stelt dat de groep ten onrechte was meeverzekerd op het contract dat voor vluchtelingen in de reguliere asielprocedure was afgesloten. In een brief aan de 20 vluchtelingen liet zij hen echter weten dat zij gebruik kunnen maken van een Šndere voorziening: stichting Gezondheidszorg Illegalen Leiden (GIL). 'Deze GIL-structuur werkt echter niet als een ziektekostenverzekering en biedt daardoor veel minder garantie op goede medische zorg,' brengt Werkplaats Biopolitiek daartegen in.

Specialisten eisen contant geld
Hulpverleners kunnen de kosten van de zorg aan 'illegalen' declareren bij GIL, die op haar beurt de rekeningen weer op het landelijke Koppelingsfonds verhaalt. In steden zonder GIL-achtige structuur moeten hulpverleners hun declaraties rechtstreeks bij het Koppelingsfonds indienen. Dit noodfonds eist echter van de hulpverleners dat ze altijd eerst aan de illegalen vragen of ze de kosten zelf kunnen betalen. 'Veel specialisten met een drukke praktijk hebben geen zin in die rompslomp en eisen daarom voorafgaand aan de behandeling contant geld van de zieke illegalen, die daarmee onder grote druk komen te staan,' werpt Werkplaats Biopolitiek op. 'Ze moeten geholpen worden, maar zijn meestal straatarm.'

Noodklok
Steeds meer organisaties luiden de noodklok over de steeds slechtere toegankelijkheid van de gezondheidszorg voor 'illegalen'. Velen durven geen medische hulp te zoeken, uit angst om bekend te raken en mogelijk opgepakt te worden. Bovendien wordt maar een beperkt deel van de medische zorg door het Koppelingsfonds vergoed. Zo worden ziekenhuisovernachtingen, die juist verreweg het duurst zijn, uitgesloten. Ook zouden 'illegalen' vaak onder druk worden gezet om de rekeningen, desnoods via een afbetalingsregeling, zelf te betalen. De Amsterdamse huisarts Makdoembaks schrijft in zijn zwartboek 'Grenzeloos ziek' dat de overheid, het Koppelingsfonds en allerlei gezondheidsinstellingen schuldig zijn aan schending van de mensenrechten wegens uitsluiting, nalatigheid en gebrek aan inzet.

Commissie Klazinga
Op initiatief van de artsenorganisatie KNMG onderzoekt de commissie Klazinga momenteel hoe artsen het begrip 'medisch noodzakelijke zorg' zouden moeten invullen. Nu geven veel dokters daar nog een uiteenlopende uitleg aan. Sommigen maken geen onderscheid tussen de zorg voor verzekerde en 'illegale' patiŽnten. Anderen lijken de hulp aan 'illegale' medemensen te beperken tot acute noodsituaties.


Bron: De Fabel van de Illegaal, Werkplaats BiopolitiekPublicatiedatum: 2 maart 2007 08:40 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.