Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Bloeddruk en diabetes bekennen kleur
Hart- en vaatziekten, diabetes en hoge bloeddruk komen bij Surinamers veel vaker voor dan bij autochtone Nederlanders. Dat werd eens te meer duidelijk uit de resultaten van het SUNSET-project, dat aan de Universiteit van Amsterdam werd uitgevoerd. Navin Bindraban, die onlangs op het onderzoek promoveerde, adviseert huisartsen om hindoestaanse en creoolse Surinamers eerder te screenen dan nu gebruikelijk is.

SUNSET staat voor SUrinamers in Nederland: Studie naar ETniciteit en gezondheid. Aan de studie namen 1000 hindoestaanse en creoolse Surinamers en 500 autochtone Nederlanders uit Amsterdam Zuid-Oost deel. Deze personen, in de leeftijd van 35 tot 60 jaar, werden allemaal geÔnterviewd en aanvullend medisch onderzocht. Wat blijkt? Niet alleen lijden Surinamers veel vaker dan autochtone Nederlanders aan hart- en vaatziekten, ook de frequentie van diabetes blijkt alarmerend hoog.

Vroegtijdig testen
Hindoestanen in Amsterdam lijden drie tot vier, en creolen twee maal zo vaak als blanke Nederlanders aan diabetes. Ook hypertensie (hoge bloeddruk) komt tweemaal zo veel voor in deze bevolkingsgroepen. Om diabetes en hypertensie bij met name creoolse en hindoestaanse Surinamers vroegtijdig op te sporen, adviseert Bindraban om de screening van deze groepen al op een leeftijd van 35 in plaats van 45 jaar te starten.

Leefstijl
Volgens SUNSET-onderzoeker Bindraban komen de verschillen in diabetes-prevalentie vooral voort uit migratie met verandering van leefstijl. "Toename van overgewicht door een passieve leefwijze en verkeerde voedingsgewoonten spelen daarbij een belangrijke rol," zegt de onderzoeker. "Met name onder Hindoestanen zie je relatief veel diabetes, daarmee gepaard gaand hypertensie en een verstoord vetmetabolisme. Het lijkt erop dat Hindoestanen bovendien een agressiever beloop kennen van suikerziekte. We zien dat er bij hen meer complicaties optreden en dat ze vaker sterven aan hart- en vaatziekten. De verklaring moet waarschijnlijk worden gezocht in de leefstijl, in combinatie met een genetische aanleg voor overgewicht."

Biologische factoren
Lizzy Brewster is arts van creools Surinaamse afkomst, en via kennisuitwisseling betrokken bij het SUNSET-onderzoek. Zij denkt niet dat de oorzaak van de hogere bloeddruk onder zwarte Surinamers nadrukkelijk op sociaal-economische gronden moet worden gezocht. "In Amerika wordt de nadruk veelal gelegd op de stress van emigratie of sociale achterstand. In sommige populaties is dat ook zeker een factor die meeweegt. Maar mensen met relatief weinig stress, zoals welgestelden van creoolse afkomst of creolen op het platteland van Suriname, hebben net zo goed een gemiddeld hogere bloeddruk dan blanken in een vergelijkbare situatie," zegt zij. "Biologische factoren spelen dus ook zeker een rol."

Onderliggende oorzaak
"Het mag weliswaar een praktische aanwijzing voor een arts zijn om extra op de bloeddruk te letten, maar van zwart zijn op zich krijg je natuurlijk geen hypertensie," zegt Brewster. "Er moet een onderliggende oorzaak zijn." Inmiddels lijkt een tipje van de sluier opgelicht. Volgens Brewster is het dezelfde verklaring als die voor het verschijnsel dat je bij de honderd meter sprint eigenlijk alleen maar zwarte sporters in de finale ziet: ze hebben gemiddeld een hoger niveau van het enzym creatine kinase. Dit enzym hangt nauw samen met de energiestofwisseling in de cel. De relatie met het optreden van hypertensie blijkt er inderdaad te zijn, weet Brewster.

Boerenkool
Of het probleem nu vooral met genen of met leefstijl te maken heeft, Bindraban is van mening dat Surinamers gebaat zijn bij voedings- en bewegingsadviezen. "Tot nu toe kent Suriname een vrij Nederlands getinte gezondheidszorg," zegt hij. "Dieetadviezen zijn daarom vaak niet goed aangepast aan de Surinaamse keuken. Surinamers kennen ook geen sportcultuur, zoals autochtone Nederlanders. Er is sowieso nog weinig bekend over hun bewegingspatroon. Ik hoop tijdens discussies met collegaís in Suriname goede ideeŽn op te doen voor passende voedings- en bewegingsadviezen. Met 'ga eens wat vaker lopen of fietsen' kom je nog wel weg in Suriname. Maar een advies als 'wat vaker boerenkool eten en een schaatstochtje in de winter' is niet echt passend voor een Surinamer. Niet in Suriname, maar ook niet in Zuidoost!"

Bron: UvA, AMCPublicatiedatum: 9 maart 2007 14:54 uur


Meer informatie:
  • Promotieonderzoek: 'The cardiovascular risk profile of Hindustani and Creole Surinamese in the Netherlands compared to white Dutch people ', N.R. Bindraban, Universiteit van Amsterdam, faculteit GeneeskundeReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.