Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Mikado werkt aan 'wegwijzer' migrantenjongeren en GGZ
Mikado is gestart met een onderzoek naar de rol van migratie, etniciteit en cultuur in de GGZ behandeling van migrantenjongeren. Het onderzoek zal uitmonden in een zogenaamde 'Wegwijzer' met handzame en praktische informatie voor professionals.

Veel hulpverleners en onderzoekers in de jeugdzorg of jeugd-ggz benaderen Mikado met vragen over cijfers en feiten, diagnostiek en methodieken rond migrantenjongeren, maar die informatie is erg versnipperd aanwezig en soms helemaal niet. Zo wordt de herkomst van jongeren in de zorg nauwelijks geregistreerd. Bovendien richten veel ontwikkelde methodieken zich op volwassenen. Deze situatie brengt Mikado ertoe om informatie over migrantenjongeren in de ggz die wél beschikbaar is te inventariseren.

Verkenning
Het onderzoek wordt uitgevoerd door drs. Inge Goorts, medisch antropoloog en stagiaire bij Mikado. Ze loopt stage in het kader van haar vervolgstudie, de internationale Masteropleiding Migration and ethnic studies aan de Universiteit van Amsterdam. Met haar verkennende onderzoek wil ze een overzicht bieden van bestaande expertise rond migrantenjongeren, behandeling van psychische problemen en hulpzoekgedrag. Dit zal leiden tot een wegwijzer voor professionals.

Interviews en groepsgesprek
Daarnaast zal ze inzoomen op de rol van etnische en culturele herkomst voor migrantenjongeren met psychische problemen. Inge Goorts: “Ik bekijk dit vanuit het perspectief van jongeren zelf. Ik zal jongeren die in de zorg zijn of zijn geweest interviewen. Ik ben benieuwd of en hoe culturele en etnische herkomst hun interactie met hulpverleners kleurt? Ook wil ik graag weten welk accent hun culturele en etnische achtergrond heeft in de problemen die ze ervaren en hun hulpzoekgedrag.”
Daarnaast zal Goorts gesprekken voeren met hulpverleners die veel ervaring hebben met migrantenjongeren. Tot slot is ze van plan een groepsgesprek te houden met migrantenjongeren.

Etnische en culturele bagage
Migrantenjongeren moeten vaak een weg zien te vinden tussen meerdere culturen, etnische achtergronden en religies. Soms met tegenstrijdige verwachtingen. Dit geeft een extra dimensie aan hun adolescentiefase. Deze ‘dubbele bagage’ hoeft uiteraard niet tot psychische problemen te leiden, maar uit onderzoek blijkt dat het de kans hierop wel vergroot. Serieuze loyaliteits- en keuzeconflicten kunnen ontstaan en die kunnen op hun beurt weer leiden tot agressie, criminaliteit, verslavingsgedrag, apathie en depressie.
Het is bekend dat jongeren weinig gebruik maken van de geestelijke gezondheidszorg en migrantenjongeren nog minder.

Wegwijzer
De wegwijzer is een nieuwe publicatievorm en zal handzame en praktische informatie voor professionals bevatten. Het biedt een overzicht van relevante literatuur, organisaties en websites. Daarnaast wordt beknopte achtergrondinformatie over diverse thema’s opgenomen. Bijvoorbeeld diagnostiek, zelfbeeld en identiteit, drugsgebruik en verslaving, discriminatie. Ook zal aandacht zijn voor bijzondere doelgroepen, zoals alleenstaande minderjarige asielzoekers. De wegwijzer ‘migrantenjongeren en ggz’ zal na de zomer uitkomen.

Kent u onderzoeksgegevens of praktijkervaringen die interessant zijn, dan horen we dat graag. Voor opmerkingen of informatie kunt u contact opnemen met Inge Goorts of Aziza Sbiti, beiden telefonisch bereikbaar op 010-2410041.

Bron: MikadoPublicatiedatum: 9 maart 2007 14:58 uur
datum:  26 april 2016 10:07   naam: Alina   organisatie: rode kruis opvang voor asielzoekers
In een bericht van 9 maart 2007 staat dat jullie bezig zijn geweest met het ontwikkelen van wegwijzer over migrantenjongeren in de ggz met praktische informatie voor professionals. Is dit ondertussen al beschikbaar en waar zou ik het kunnen vinden?
Al vast bedankt!
Met vriendelijke groeten, AlinaReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.