Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Stichting Al Amal wint Avicennaprijs 2007
Op 22 maart ontving de Stichting Al Amal de Avicennaprijs. Al Amal is een zelforganisatie voor en door Marokkaans-Nederlandse vrouwen in het Utrechtse Kanaleneiland. Ze organiseren activiteiten op het gebied van gezondheidszorg en hulpverlening, zoals opvoedingsondersteuning, informatie en advies over gezondheid, jeugdzorg en veiligheid. De Avicennaprijs, € 1500 en een kunstwerk, is ingesteld ter bevordering van de gezondheidszorg aan allochtonen. Ze werd deze keer uitgereikt door Wil Voogt, tijdens een symposium ter gelegenheid van haar afscheid als inspecteur voor de Gezondheidszorg.

Volgens de jury van de Avicennaprijs werkt Al Amal via een innovatieve en emanciperende aanpak, en vergroot “de kennis, zelfredzaamheid en weerbaarheid van een moeilijk te bereiken groep vrouwen. De vrouwen leren eigen verantwoordelijkheid te nemen”, aldus het juryrapport. Door preventie wordt voorkomen dat vrouwen een beroep op de gezondheidszorg doen en door ondersteuning worden vrouwen laagdrempelig doorverwezen naar reguliere hulp.

Sociaal netwerk en empowerment
In Al Amal zijn ongeveer twintig vrouwen als vrijwilliger actief. Zij bereiken met hun activiteiten ruim 200 vrouwen en meisjes, uit alle lagen van de Marokkaanse gemeenschap in zuid-Utrecht. In 2006 organiseerde Al Amal bijeenkomsten over huiselijk geweld, seksueel misbruik en loverboys. Vrouwen vinden via de bijeenkomsten en andere activiteiten lotgenoten en kunnen hun sociaal netwerk opbouwen of uitbreiden. “De jury is onder de indruk van het feit dat de methodiek tijdens de bijeenkomsten door de vrijwilligers zelf is ontwikkeld”, vermeld het rapport. Bovendien is de aanpak, gebaseerd op preventie en empowerment, innovatief en overdraagbaar naar anderen.

De vrouwen van Al Amal reageerden heel enthousiast op de prijs. In hun reactie zeiden ze dat ze het gevoel hadden dat ze voor het eerst erkenning kregen voor hun werk

Mammarosa, BW Oase / El Waha en Aisha
De Avicennaprijs werd voor de vijfde keer uitgereikt. Er waren tien serieuze voordrachten ingediend, waarvan er drie werden genomineerd voor de prijs. Naast Al Amal kwamen Mammarosa en de Beschermde Woonvormen Oase/El Waha en Aďsha in aanmerking voor de prijs. Mammarosa geeft via een meertalige website en andere activiteiten voorlichting aan migrantenvrouwen over borstkanker. Initiatiefnemer Lide van der Vegt eindigde op de derde plaats voor de Avicennaprijs.

Oase/El Waha en Aďsha zijn cultuurspecifieke woonvoorzieningen voor respectievelijk Marokkaanse mannen en islamitische vrouwen met psychiatrische problematiek. Het team van beide woonvormen is erin geslaagd een psychiatrische voorziening toegankelijk te maken voor een moeilijk bereikbare doelgroep, die voorheen vaak een zwervend bestaan leidde. De jury sprak haar waardering uit voor de innovatieve werkwijze van het team, die duidelijk maakt “hoe dynamisch cultuur is en hoe rekening te houden met individuele variaties en mengvormen van culturele aspecten.” Mede dankzij kritische zelfevaluatie biedt het team in de woonvormen daadwerkelijke zorg op maat en zij eindigden daarmee op de tweede plaats voor de Avicennaprijs, op kleine afstand van Al Amal.

Gezondheid en welzijn
Met het toekennen van de prijs aan Al Amal besloot de jury om het criterium ‘werkzaam in de gezondheidszorg’ minder strikt toe te passen. Ontwikkelingen rond de Wet op de Maatschappelijke Opvang (WMO) vervagen de scheidslijn tussen gezondheid en welzijn. “Mensen organiseren rond hun gezondheidsbelangen en hen stimuleren om actief preventief gedrag te vertonen, hebben op langere termijn een positief effect op de gezondheid en op adequaat gebruik van de zorg”, zo licht de jury toe.

Informatie
Via de secretaris van de Stichting Avicenna, dr. Loes van Willigen, kan het juryrapport worden opgevraagd. Meer informatie over Al Amal kan worden verkregen via Joske van Dulmen van Alleato, de organisatie die Al Amal heeft voorgedragen, tel. 030 231 3833. Zie ook de links hieronder.

Bron: Stichting Avicenna / MikadoPublicatiedatum: 23 maart 2007 15:24 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.