Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Allochtone mantelzorgers overbelast
Veel allochtone mantelzorgers zijn ernstig overbelast. Zij staan er vaak helemaal alleen voor. Ook weten zij niet dat er voorzieningen zijn die hun taken kunnen verlichten. Zo blijkt uit het onderzoeksrapport 'Er is geen vluchtstrook' van het Amsterdamse PatiŽnten / Consumenten Platform (APCP).

Het Sociaal Cultureel Planbureau schat dat circa 2,4 miljoen mantelzorgers langer dan drie maanden meer dan acht uur per week hulp geven in Nederland. Er wordt vermoed dat hieronder verhoudingsgewijs veel allochtonen zijn. Cijfers die dit vermoeden concretiseren, ontbreken echter.

Cultuur
De onderzoekers van het APCP keken naar de effecten van mantelzorg op het dagelijkse leven van allochtone mantelzorgers in het Amsterdamse stadsdeel Bos en Lommer. Uit het onderzoek blijkt vooral dat allochtone mantelzorgers onder grote druk staan. Binnen hun cultuur is mantelzorg heel gewoon. Ouderen verwachten van hun kinderen de zorg te krijgen die ze nodig hebben. Soms is dat ook gewoon noodzakelijk of vanzelfsprekend. Het gaat om huishoudelijke taken, verpleging en verzorging, en tolk- en begeleidingstaken. Vaak zijn het dochters en schoondochters die dit op zich nemen, maar ook partners doen het.

Sociale en emotionele druk
De situatie in Nederland is echter heel ander dan in het land van herkomst. Hier werken allochtone vrouwen steeds vaker buitenshuis. Daardoor wordt het zwaarder om, naast het werk, ook zorgtaken uit te voeren. Bovendien hebben ze zelf een klein sociaal netwerk om op terug te vallen. Als ze al om hulp vragen, want dat zijn ze niet gewend. Tegelijkertijd worden ouderen steeds ouder. Bovendien is hun zorgbehoefte complexer dankzij de betere medische zorg in Nederland.

Welzijnsvoorzieningen
Er is in Nederland een aantal mogelijkheden om mantelzorgers te ontlasten. Met informatie, advies, emotionele begeleiding, maar ook kinderopvang, financiŽle steun en vervanging. Veel allochtonen doen echter liever geen beroep op welzijnsvoorzieningen. Of ze zijn onbekend met het bestaan van mogelijkheden voor hulp en ondersteuning. Ook komt het voor dat ze ermee stoppen vanwege taal- en cultuurbarriŤres. "Migranten maken relatief veel gebruik van curatieve zorg en weinig van care, zoals thuiszorg, gehandicaptenvervoer of woningaanpassingen", benadrukte Anja Hommel van de Amsterdamse Dienst Zorg en Samenleven in de Volkskrant.

Burn-out
De Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg Mezzo waarschuwde al eerder voor de gevolgen van deze situatie. Veel allochtone mantelzorgers zijn overbelast en lopen serieus risico op een burn-out. Goede ondersteuning van deze groep is daarom noodzakelijk. "Als allochtone mantelzorgers de voorzieningen niet weten te vinden, moeten wij ze naar hen toe brengen", aldus Henk Betlem, projectleider van de gebiedsgerichte pilot WMO in stadsdeel Bos en Lommer.

WMO
Gemeenten zijn sinds de invoering van de WMO verantwoordelijk voor ondersteuning van mantelzorgers. Uit het onderzoek blijkt dat zij het nodige moeten ondernemen om allochtone mantelzorgers te bereiken. Eťn van de aanbevelingen voor Amsterdam in het algemeen en Bos en Lommer in het bijzonder is de invoering van een steunpunt voor deze doelgroep. Daar moeten allochtonen terechtkunnen voor informatie en advies en hulp bij het aanvragen van voorzieningen zoals thuiszorg of een persoonsgebonden budget (pgb).

Bron: De Volkskrant, CMG 0306Publicatiedatum: 6 augustus 2007 13:16 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.