Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Grote bereidheid tot mantelzorg onder Marokkaanse jongeren
Zorgen voor je ouders is voor veel Marokkaanse jongeren vanzelfsprekend. De mantelzorg die zij verlenen bestaat grotendeels uit het meegaan naar afspraken met zorgverleners (82 procent) en ondersteuning bij het medicijngebruik (71 procent). Zo blijkt uit onderzoek van DGV, Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik.

Van de ondervraagde jongeren geeft 57 procent reeds mantelzorg. En 96 procent is daartoe bereid als het nodig blijkt te zijn. Er is geen verschil tussen mannen en vrouwen: ze helpen even vaak. Wel ondersteunen de dochters vooral hun moeder, en de zonen met name hun vader.

Mee naar afspraken
Naar huisarts, specialist, of apotheek? Veel jongeren gaan met hun vader of moeder mee. En zij zijn over het algemeen positief over de wijze waarop zijzelf én hun ouders in dat geval worden behandeld. Als er zich problemen voordoen bij het meegaan naar afspraken, dan gaat het vrijwel altijd om moeizame communicatie. De jongeren lopen tegen diverse zaken aan: vaktermen die lastig zijn te vertalen, zorgverleners die te weinig tijd nemen voor hun vader of moeder, of niet beschouwd worden als volwaardig gesprekspartner.

Medicatie
Hun ouders slikken vooral medicijnen in verband met suikerziekte, rug- en gewrichtsproblemen, migraine en hart- en vaatziekten. De jongeren helpen hen bij het doornemen van de bijsluiter, het bepalen van de juiste dosering en het tijdig innemen van de medicatie.

Keerzijde
Dat Marokkaanse jongeren hun ouders zo veel helpen, heeft echter ook een keerzijde. Vaak moeten zij school (26 procent) of werk (33 procent) afzeggen. Daarnaast werd al eerder bekend dat allochtone mantelzorgers vaak overbelast zijn. Ondersteuning van deze mensen is daarom geen overbodige luxe.

Ondersteuning
Uit het onderzoek van DGV blijkt dat de jongeren op een aantal punten hulp kunnen gebuiken. Er is behoefte aan aanvullende informatie, tips bij diverse ziektebeelden, ervaringsverhalen én informatie over bestaande regelingen. DGV wil hierin voorzien door - samen met Marokko Media - een website op te zetten met dit soort gegevens.

M3
Het onderzoek werd in juni 2007 uitgevoerd door Motivaction in opdracht van DGV onder bezoekers van de internetcommunity marokko.nl van Marokko Media. Door middel van een online vragenlijst werden jongeren gevraagd naar hun bereidheid tot het geven van mantelzorg. In totaal deden 568 respondenten mee aan het onderzoek, dat deel uitmaakt van het project M3 (Marokkanen, Mantelzorg en Medicijngebruik) waarmee DGV en Marokko Media in 2006 al de Nationale Zorgvernieuwingsprijs wonnen.

Bron: DGV, Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruikPublicatiedatum: 10 september 2007 16:23 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.