Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Ramadan aanleiding tot wederzijdse ontmoetingen
De Ramadan is weer van start gegaan. Voor moslims een bijzondere periode, waarin ze tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten of drinken. Veel zorginstellingen grijpen de vastenmaand aan om een brug te slaan naar hun allochtone cliŽnten.

Voor sommige zieke mensen kan vasten problematisch zijn. Bijvoorbeeld doordat zij hun medicijnen niet willen innemen. Nu zijn ze niet verplicht om mee te doen met de Ramadan, maar ze willen dat vaak wel. Dankzij intensieve voorlichtingscampagnes in de afgelopen jaren wordt binnen zorginstellingen in Nederland rekening gehouden met dit soort knelpunten. Het is een vast onderdeel geworden van de interculturele zorg. Een aantal zorginstellingen gaat een stapje verder door in deze periode extra aandacht te schenken aan culturele diversiteit.

Ramadan Festival
Op 13 september opende Ella Vogelaar, minister voor Wonen, Wijken en Integratie, het Ramadan Festival, dat tot 20 oktober duurt. Het thema is duurzame ontmoetingen. In diverse steden worden activiteiten georganiseerd om contacten tussen moslims en niet-moslims te stimuleren. Culturele avondjes, jongerenactiviteiten en lezingen zijn slechts enkele voorbeelden. Hoofdsponsor is zorginstelling Cordaan, die interculturalisatie als een van haar speerpunten beschouwt.

Iftar maaltijden
Ook worden er Iftar maaltijden georganiseerd. Een dergelijke maaltijd wordt net na zonsondergang genuttigd, als de moslims hun vastenperiode beŽindigen. Het is een ontspannen en leuke manier voor autochtonen om in aanraking te komen met de religieuze gebruiken van moslims. In het hele land zijn daarom diverse initiatieven op dit gebied. Zo wordt in Nijmegen al voor de derde keer een grote Iftar maaltijd gehouden. Ook zijn er kleinschaligere projecten. Via Hospitality Dinners nodigen Islamitische gezinnen niet-moslims thuis uit om gezamenlijk te eten en zo de sfeer te proeven rond Ramadan.

Suikerfeest
Het einde van de Ramadan wordt gevierd met het suikerfeest. Veel zorginstellingen en ziekenhuizen vieren dit mee. In het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis wordt bijvoorbeeld de aandacht gevestigd op verschillende culturen en diverse eetgewoonten. PatiŽnten ťn bezoekers worden getrakteerd op Turkse en Marokkaanse lekkernijen.

Bron: Mikado, Cordaan, Ramadan Festival 2007, Sint Lucas Andreas ZiekenhuisPublicatiedatum: 14 september 2007 08:17 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.