Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Allochtone jeugdige delinquenten de dupe van forensische gedragskundigen

Forensische gedragskundigen beoordelen het gedrag en de motivatie van allochtone jongeren negatiever dan van autochtone jongeren. Allochtone jongeren zouden minder schuldgevoel hebben, de gedragskundige proberen te misleiden of egocentrisch zijn. Als gevolg hiervan worden allochtone jongeren zwaarder gestraft dan autochtone jongeren. Mieke Komen deed onderzoek naar de rapportages van de forensisch gedragskundigen en publiceerde hierover in het herfstnummer van Cultuur Migratie Gezondheid.

Miscommunicatie
Komen onderzocht hoe forensisch gedragskundigen tot hun oordeel komen. Hiertoe was ze getuige van een groot aantal beoordelingsgesprekken tussen de deskundigen en de jongeren, zowel allochtone als autochtone jeugdige delinquenten. Zij vergeleek vervolgens haar observaties met de oordelen van de deskundigen. Zij zag dat de gesprekken met de allochtone jongeren gekenmerkt werden door miscommunicatie, wederzijds onbegrip en irritatie. In plaats van te herkennen dat de problemen het gevolg zijn van miscommunicatie, schreven de deskundigen de problemen toe aan negatieve karaktertrekken van de jongeren. Dit leidt ertoe dat allochtone jongeren voor hetzelfde vergrijp zwaarder gestraft worden dan autochtone jongeren.

Oververtegenwoordiging
Er is een oververtegenwoordiging van allochtone jongeren in justitiŽle jeugdinrichtingen. Hiervoor zijn twee soorten verklaringen mogelijk. De eerste verklaring is dat allochtone jongeren niet aangepast zijn aan de Nederlandse maatschappij. Zij ervaren de opgelegde maatregelen niet als straf en vinden de Nederlandse politie maar soft. Een tweede verklaring is dat allochtone jongeren juist extra hard worden aangepakt. Zo komen allochtone jongeren nauwelijks terecht bij HALT-afdoeningen, in tehuizen of niet-justitiŽle residentiele voorzieningen. Aanhangers van deze tweede verklaring beschuldigen politie en justitie van een selectieve werkwijze en soms zelfs discriminatie en racisme.

Verder in CMG
Daarnaast is in de nieuwe CMG aandacht voor de mogelijkheden van 'Mindfulness Based Stress Reduction' (MBRS) bij vluchtelingen en asielzoekers. De auteurs Ingrid van den Hout en Pauline van Zon laten zien hoe zij de MBRS toepassen bij een groep ernstig getraumatiseerde vluchtelingen, die voor hun PTSS klachten behandeld worden in het AMC De Meren. De ervaringen lijken te duiden op een waardevolle toevoeging aan de klassieke praattherapieŽn. Annemiek Dorgelo, Aziza Sbiti en Astrid Kamperman presenteren de randvoorwaarden waaraan voldaan moet worden, wil een good practice ook in een andere setting succesvol geÔmplementeerd worden.

Verder doet CMG verslag van een discussie die is ontstaan naar aanleiding van een eerdere bijdrage van Rob van Dijk. Hij bepleitte in het eerste nummer van dit jaar voor het gebruik van de term 'cultureel anderen'. Deze term zou niet de negatieve gevolgen hebben die de termen allochtonen of migranten wel zouden kennen. Dat de problemen niet opgelost zijn door de introductie van een nieuwe term, blijkt uit de reacties van Nel Jessurun, Sjaak van der Geest en Simon Groen.

Bron: Cultuur Migratie Gezondheid, 2007, 4 (3)Publicatiedatum: 15 oktober 2007 08:51 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.