Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Hoge zuigelingensterfte onder migranten
Er sterven meer migrantenbaby's dan autochtone zuigelingen. Dit gaat tegen de trend in, want het algemene sterftecijfer van allochtonen daalt juist sterk. Zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Welke factoren spelen hierbij een rol?

Volgens het CBS lag in 2007 de zuigelingensterfte bij allochtone groepen een kwart tot een derde hoger dan bij autochtone groepen. Vooral bij Turken en Marokkanen is sprake van een naar verhouding hoge zuigelingensterfte. Het algemene aantal sterfgevallen neemt daarentegen de laatste vijf jaar telkens af. Een belangrijke oorzaak is dat minder mensen aan hart- en vaatziekten doodgaan dankzij betere medicatie en chirurgische behandeling. Dit geldt zowel voor autochtonen als allochtonen.

Achterstandproblemen
De relatief hoge sterfte onder migrantenbaby's houdt verband met achterstandsproblemen. Allochtone vrouwen in grote steden lopen het meeste risico om hun kindje te verliezen. In Rotterdam is de situatie het slechtst: zestien van de duizend allochtone babyís sterven daar. Bij de autochtone babyís in dezelfde buurten zijn dat er twaalf. Dat is slechter dan het Nederlandse gemiddelde van tien per duizend. Zo blijkt uit onderzoek van Eric Steegers, hoogleraar verloskunde en prenatale geneeskunde.

Scala aan problemen
"Behalve een slechte hygiŽne in hun pand, lijden nogal wat allochtone vrouwen in de grote steden aan een scala aan problemen: armoede, slechte
voeding, psychiatrische problemen, hiv, drugsverslaving of mishandeling door hun
partner of familie. Omdat veel van deze vrouwen geen Nederlands spreken of hier illegaal verblijven, trekken ze niet aan de bel", meent Steegers. Ook weten ze niet altijd dat ze recht hebben op zaken, zoals kraamzorg.

Voor de conceptie
Vrouwen met een kinderwens wordt geadviseerd om nog voor de conceptie te stoppen met roken en drinken. Dat levert gezondheidswinst voor de baby op en vermindert de kans op miskramen of afwijkingen. Net als het slikken van foliumzuur, dat de kans verkleint op een open ruggetje. Dit soort adviezen bereikt allochtonen slechter dan autochtonen. Dit komt mede doordat allochtone vrouwen pas relatief laat op controle komen bij een verloskundige.

's Nachts meer risico
Vanwege relatief slechte huisvesting en andere problemen, kiezen allochtone aanstaande moeders er uiteindelijk vaak voor om in het ziekenhuis te bevallen. Toch blijkt ook dat niet zo veilig te zijn als gedacht. Steegers publiceerde onlangs samen met collega Gerard Visser van het UMC Utrecht in Medisch Contact een onderzoek naar babysterfte in Nederland. Zij concluderen dat in Nederlandse ziekenhuizen 's nachts een kwart meer baby's bij de bevalling overlijdt dan overdag. Het gaat jaarlijks om 35 tot 40 zuigelingen. Dit komt vooral omdat er 's nachts minder gynaecologen dienst hebben dan overdag. Minder ervaren assistenten nemen dan het werk over. Ook in de weekenden speelt iets soortgelijks. Dan is de babysterfte 7 procent hoger dan doordeweeks.

Bron: CBS, Medisch Contact, AD, De Volkskrant, Erasmus MC, Opvoeden EnzoPublicatiedatum: 31 januari 2008 11:51 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.