Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Thuiszorg in eigen taal
Thuiszorg in het Turks, Syrisch, Irakees, Aramees en Marokkaans: bij Hanimeli is het de gewoonste zaak van de wereld. Alle medewerkers zijn van niet-westerse herkomst en spreken meerdere talen. Een uitkomst voor allochtone senioren.

Allochtone ouderen maken verhoudingsgewijs weinig gebruik van de thuiszorg. Vaak weten ze de weg naar de reguliere zorg slecht te vinden. Liever doen zij daarom een beroep op familieleden of buren. Veel van de mantelzorgers raken echter overbelast. Bovendien heeft niet elke allochtone senior een behulpzame mantelzorger in de buurt. In Enschede en Almelo probeert thuiszorgorganisatie Hanimeli toch de benodigde zorg te bieden.

De helpende vrouwenhand
Thuiszorg Hanimeli werd in 2006 opgericht door Kifayet Aykaç. De naam van de organisatie is Turks en betekent 'de helpende vrouwenhand'. Aykaç was maatschappelijk werkster en voorzitter van Stichting Senioren Overijssel. In haar eigen kennissenkring zag ze hoe de thuiszorg allochtone ouderen niet bereikte. Daarop besloot ze het heft in eigen hand te nemen door Hanimeli op te richten.

Mond op mond reclame
Mürüvet Onhelke (74) was Aykaç' eerste cliënt. Na de dood van haar dochter kwam ze een jaar lang niet meer buiten. Via via hoorde Aykaç van deze toestand. Ze kwam in actie en hielp de vrouw. Dit nieuws verspreidde zich snel. Dankzij mond op mond reclame dienden zich meer cliënten aan bij Hanimeli. Inmiddels heeft Aykaç 65 medewerksters in dienst, die 280 allochtone senioren bijstaan.

Zorg op maat
Hanimeli helpt mensen met het aanvragen van zorg, biedt emotionele en praktische ondersteuning, levert huishoudelijke en verpleegkundige hulp. Daarnaast biedt de organisatie dagopvang aan voor drie vrouwengroepen. Binnenkort gaat ook een mannengroep van start. Indien noodzakelijk wordt ook bemiddeld tussen zorginstanties en artsen. Zo biedt de multiculturele thuiszorgorganisatie zorg op maat. En dat allemaal in de eigen taal en met kennis van en respect voor de culturele achtergrond van de cliënt.

Gat in de markt
Volgens Aykaç heeft ze een gat in de markt gevonden. De behoefte aan thuiszorg in het Turks, Marokkaans en andere niet westerse talen is groot. De hulpaanvragen stromen binnen. "Het zijn er meer dan we aankunnen. Vaak werk ik 's avonds en in het weekend door, want ik wil mensen niet aan hun lot overlaten. De nood is soms echt heel hoog, ook omdat mensen vaak pas bij ons aankloppen als het water ze al tot de lippen staat", vertelde Aykaç onlangs in de Twentsche Courant Tubantia.

Bron: Twentsche Courant Tubantia, de Volkskrant, Hanimeli, Nicis. Foto: Hanimeli thuiszorgPublicatiedatum: 14 februari 2008 15:05 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.