Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Vrouw met donkere huid lijkt jonger borstkanker te krijgen
Gekleurde vrouwen die borstkanker krijgen, zijn gemiddeld jonger dan blanke vrouwen die dezelfde ziekte krijgen. Het gaat om een verschil van maar liefst 21 jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Cancer Research UK onder 293 vrouwen uit Londen.

Aan het onderzoek deden borstkankerpatiŽnten mee uit diverse etnische groepen. Allen waren afkomstig uit dezelfde sociaal-economische klasse. In totaal zijn 102 donkere en 191 blanke vrouwen onderzocht. Tussen 1994 en 2005 kregen zij de diagnose borstkanker te horen in het Homerton University Hospital in Londen.

Jongere gemiddelde leeftijd
Eťn van de opvallende conclusies van het onderzoek was dat donkere vrouwen gemiddeld 46 jaar waren als de diagnose werd gesteld. BorstkankerpatiŽnten met een blanke huid daarentegen waren gemiddeld 67 jaar als de ziekte werd geconstateerd. "Het gaat om een klein onderzoek (100-150 vrouwen) bij 'zwarte' vrouwen, vooral uit Afrika en de Caribische eilanden, niet uit bijvoorbeeld het Middellandse Zee gebied of het nabije Oosten", specificeert Michiel Lagaaij, mammachirurg in ruste. "Dit Britse onderzoek gaf inderdaad aan dat mammaca bij deze vrouwen op jongere leeftijd gevonden werd dan bij andere vrouwen."

Kleinere overlevingskans
Uit het onderzoek bleek niet alleen dat vrouwen met een donkere huid gemiddeld een stuk jonger waren dan hun blanke medepatiŽnten, maar ook bleek hun overlevingskans kleiner te zijn. De onderzoeksresultaten suggereren dat tumoren onder jongere donkere patiŽnten naar verhouding agressiever zijn en naar verwachting minder goed reageren op de nieuwe behandelingsvormen. Ook uit eerder onderzoek bleek al dat borstkanker onder allochtonen vaker voorkomt dan bij autochtonen. De onderzoekers denken dat bij deze verschillen genetische factoren een rol spelen. De precieze oorzaak is echter nog onbekend. Voor de effectiviteit van de behandeling van borstkankerpatiŽnten met een donkere huid is het van groot belang om dit wel te achterhalen.

Behandeling
"Op dit moment proberen we te achterhalen waarom de tumoren zo verschillend zijn, zodat we nieuwe behandelmethodes kunnen ontwikkelen, die zich richten op de agressieve vormen van borstkanker, zoals we die hebben gezien bij de donkere vrouwen uit het onderzoek", licht Rebecca Bowen, ťťn van de onderzoekers, toe. Lagaaij: "Als de onderzoeksresultaten kloppen, dan zou je naar methodes moeten zoeken om deze zwarte vrouwen eerder te screenen. Verder kan je er niet veel mee doen. Het onderzoek zou wellicht uitgebreid en herhaald moeten worden naar bijvoorbeeld vrouwen van gemengd ras of uit Marokko, Turkije enzovoort."

Bron: Gezondheidsnet, BBC, Cancer Research UK, British Journal of CancerPublicatiedatum: 14 februari 2008 15:08 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.