Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Sterke etnische identiteit voorkomt probleemgedrag
Uit onderzoek van psychologen van de universiteit Utrecht en de universiteit van Amsterdam blijkt dat Nederlands-Marokkaanse jongeren minder probleemgedrag vertonen als zij zich identificeren met hun Marokkaanse achtergrond.

De onderzoekers legden in totaal 345 pubers een uitgebreide vragenlijst voor. Het ging om 115 autochtone Nederlanders, 115 Nederlanders van Turkse afkomt en 115 Nederlanders van Marokkaanse afkomst. Allen uit de tweede klas van het vmbo. De jongeren beantwoordden vragen over in hoeverre ze trots waren op hun eigen etnische groep, hun zelfbeeld, en of ze vaak bij vechtpartijen en andere ongeregeldheden betrokken waren.

Marokkaanse afkomst
Uit het onderzoek blijkt dat jongens en meisjes van Marokkaanse afkomst zich beter voelen als ze de ruimte krijgen om hun eigen etnische achtergrond te accepteren en te waarderen. "Een sterkere etnische identiteit bij Marokkaans-Nederlandse jongeren gaat samen met een hogere zelfwaardering. Een hogere zelfwaardering gaat weer samen met minder externaliserend probleemgedrag", legt Inge Wissink van de Universiteit Utrecht uit, een van de onderzoekers.

Turkse en Nederlandse jongeren
Voor Turks-Nederlandse jongeren werd het verband tussen acceptatie van de etnische identiteit, zelfvertrouwen en probleemgedrag niet gevonden. Hetzelfde geldt voor de Nederlandse jongeren, van wie sommigen de vragen over de eigen etnische achtergrond zelfs niet eens invulden, omdat ze dachten dat die niet voor hen bedoeld waren.

Onheus bejegend
Vanwaar deze verschillen? "Het kan zijn dat juist door discriminatie en kritiek vanuit de maatschappij Marokkaans-Nederlandse jongeren een sterker groepsgevoel hebben ontwikkeld dan bijvoorbeeld hun Turks-Nederlandse leeftijdgenoten en hieraan sterker zijn gaan hechten", meent Wissink.

Uit ander onderzoek blijkt inderdaad dat Marokkaanse jongeren van alle etnische groepen als minst vriendelijk worden ervaren door de Nederlandse bevolking. De jongeren zelf voelen zich vaak onheus bejegend. Zij vinden bijvoorbeeld dat ze strenger dan anderen worden gecontroleerd door politie of controleurs. Daarnaast menen ze dat ze in de media te negatief worden afgeschilderd.

Wissink: "Gevoelens van discriminatie zijn alleen niet meegenomen in het huidige onderzoek, dus we kunnen dit niet met de huidige gegevens bewijzen. Deze suggestie is echter ook vanuit de theorie en andere onderzoeksbevindingen goed te onderbouwen."

Bron: NRC Handelsblad, Inge Wissink. Ref: Wissink, I.B. e.a. (2008). Ethnic Identity, externalizing problem behaviour and the mediating role of self-esteem among Dutch, Turkish-Dutch and Moroccan-Dutch adolescents. Journal of Adolescence, 31 (2), 223-240.Publicatiedatum: 29 februari 2008 14:02 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.