Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Allochtone vergrijzing in BelgiŽ
Het Antwerps minderhedencentrum de8 organiseerde op 13 maart jl. een congres over de toenemende diversiteit onder Belgische ouderen. Op deze informatiedag werd tevens een gids voor interculturele ouderenzorg gepresenteerd en ging de website diversiteitswijzer online.

Rusthuizen, ziekenhuizen, thuiszorg en dienstencentra krijgen allemaal steeds meer te maken met allochtone ouderen. Dat roept ook bij onze zuiderburen veel vragen op. Hoe kun je deze senioren de best mogelijke zorg verlenen? Vanwege de vergrijzing onder allochtonen pleit de8 voor een specifiek intercultureel zorgbeleid. Gebedsruimten, halalmaaltijden, ontmoetingsplekken: het zijn maar een paar van de wensen van de organisatie. Daarnaast benadrukt de8 dat veel allochtonen hun weg niet weten te vinden naar de reguliere instellingen.

Wederzijdse onbekendheid
"Eťn van de belangrijkste knelpunten is dat er wederzijdse onbekendheid is bij allochtone ouderen en de diensten die in hulp voor hen zouden kunnen voorzien. Daarenboven kampen allochtone ouderen met zorgdilemma's. Zij vragen zich af of hun kinderen voor hen kunnen en willen zorgen, of ze hier in BelgiŽ willen blijven of willen terugkeren naar hun land van herkomst, of het aanbod dat beschikbaar is voor autochtone ouderen ook voor hen geldt -aan hun noden is aangepast- en of zij de hulp die kan worden geboden kunnen betalen", vertelt Saloua Berdai, coŲrdinator bij de8.

Hoe het ook kan
Vandaar dat de8 met een Opa & Oma congres de aandacht wilde vestigen op de behoeftes van allochtone ouderen. De grootste groepen betreffen ouderen van Turkse, Marokkaanse, Spaanse, Italiaanse, Griekse en Afrikaanse herkomst.

Bezoekers konden zich de hele dag buigen over de vraag hoe je rekening kunt houden met hun leefwereld en cultuur. Hoe organisaties dat kunnen aanpakken werd o.a. duidelijk door enkele inspirerende praktijkvoorbeelden van Transvaal en Multisoin. Het Nederlandse multiculturele zorgcentrum Transvaal liet zien hoe service en structuur afgestemd kunnen worden op Surinaamse, Chinese, Marokkaanse en Antilliaanse klanten. Multisoin, een multiculturele thuiszorg opgericht door een Nederlandse Marokkaan, richt zich helemaal op allochtone senioren, speciaal Turkse, Marokkaanse en Spaanse ouderen in Nederland, BelgiŽ en Duitsland.

Interculturele gids
Tijdens de bijeenkomst was veel aandacht voor de gloednieuwe gids voor interculturele ouderenzorg. De publicatie is een product van de8 in samenwerking met Prisma, Provincie Antwerpen en het Vlaams Minderhedencentrum. Het staat vol met praktische tips voor organisaties en ondernemingen die met allochtone ouderen te maken hebben. De auteurs hebben maar liefst vijf jaar lang aan deze gids gewerkt. Ze deden niet alleen praktijkervaring op, maar keken ook naar de vakliteratuur. De opgedane praktijkervaring is vertaald naar een methodiek. De8 hoopt dat de publicatie eraan bijdraagt dat het beleid beter op allochtone bejaarden wordt afgestemd.

Bron: Indymedia, Diversiteitswijzer, Gazet van AntwerpenPublicatiedatum: 28 maart 2008 13:33 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.