Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

'Babysterfte moet lager'
Minister Klink van Volksgezondheid heeft de Tweede Kamer laten weten dat babysterfte in Nederland moet worden teruggedrongen. Vooral onder allochtonen is op dit gebied winst te behalen.

In vergelijking met andere Europese landen is het sterftecijfer onder pasgeborenen hoog. Het perinataal sterftecijfer is 13,4 per duizend kinderen. Dat is ongeveer twee keer zoveel als in buurland Duitsland het geval is. Ook de vrouwensterfte rondom de bevalling is fors toegenomen. Het sterftecijfer steeg van 9,7 per 100.000 bevallingen in 1983-1992 tot 12,1 in de periode 1993-2005. Klink maakt zich - in tegenstelling tot zijn voorgangers - zorgen om deze cijfers.

Allochtone vrouwen
De grootste gezondheidswinst is volgens Klink, die zich baseert op recent onderzoek, te halen onder allochtonen. Onder migranten is de zuigelingensterfte relatief hoog. Mensen van niet-westerse herkomst krijgen gemiddeld meer kinderen dan autochtonen. Zij wonen meestal in achterstandswijken en leven gemiddeld ongezonder dan autochtonen. Ook gaan zij vaak laat naar een arts of vroedvrouw, met wie de communicatie bovendien niet altijd optimaal verloopt. Daarnaast maken allochtone vrouwen nauwelijks gebruik van kraamzorg. Men vermoedt dat de verplichte eigen bijdrage daarin een grote rol speelt.

Preconceptiezorg
Klink ziet veel heil in 'preconceptiezorg'. Als ouders zich nog voor de conceptie bewust worden van allerlei risicoís, dan komen kinderen gezonder ter wereld. Daarom moeten huisartsen, verloskundigen, ziekenhuizen en Centra voor Jeugd en Gezin toekomstige ouders actief gaan benaderen als het aan de minister ligt. Ouders-in-spť moeten bijvoorbeeld weten dat het slikken van foliumzuur de kans op een baby met een open ruggetje sterk vermindert. Ook moeten zij zich de gevolgen realiseren van overgewicht en roken en drinken tijdens de zwangerschap. In de huidige situatie bereikt dit soort adviezen allochtonen slechter dan autochtonen.

Zorg beter organiseren
Ook de zorg rond bevallingen kan wellicht beter. Klink laat daarom de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoeken hoe de sterfte van kinderen ís nachts en in weekenden in ziekenhuizen kan worden verlaagd. Deze is relatief hoger dan overdag, omdat buiten werkdagen soms geen of te weinig gynaecologen dienst hebben. Hierdoor sterven ís avonds 23 procent meer babyís dan overdag en in weekeinden 7 procent meer. Zo bleek dit jaar uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum.

Modernisering verloskunde
Klink heeft inmiddels een stuurgroep modernisering verloskunde opgericht, onder leiding van Koos van der Velden, hoogleraar Public Health aan het UMC Radboud in Nijmegen. De minister heeft huisartsen, gynaecologen, kinderartsen en verloskundigen, alsmede vertegenwoordigers van de zorgverzekeraars en de kraamzorg gevraagd om hieraan deel te nemen. De leden van de stuurgroep verzinnen maatregelen om de verloskundige zorg te verbeteren. Specifieke aandacht gaat daarbij uit naar aanpassingen in de zorg aan allochtonen.

Risicofactoren sterfte vrouwen bij bevalling
Hoogleraar nationale en internationale aspecten van Safe Motherhood Jos van Roosmalen vindt dat ook de jongste Nederlandse moedersterftecijfers pleiten voor verbetering van de zorg. Van Roosmalen hield hield eind april zijn inaugurele rede aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.
"We moeten eerder ingrijpen bij zwangerschapsvergiftiging, want daaraan sterven bij ons relatief veel vrouwen. Maar ook leeftijd, overgewicht en etniciteit zijn risicos." Hij noemt het voorbeeld van een Chinese vrouw die naar het verkeerde ziekenhuis reed - waar de verloskundige afdeling gesloten was. Ze beviel op de EHBO en stierf aan een ernstige bloeding. Van Roosmalen: "Deze vrouw stierf doordat ze de taal en het land niet kende."

Bron: Volkskrant, NRC HandelsbladPublicatiedatum: 9 mei 2008 16:32 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.