Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Twijfels over diagnosestelling schizofrenie bij migranten
Zijn bestaande classificatiesystemen zoals DSM-IV nu wel of niet geschikt om schizofrenie of andere psychotische stoornissen bij migranten vast te stellen? En spelen vooroordelen een rol in de diagnosestelling? Recente studies werpen een nieuw licht op deze discussie, zo blijkt uit een overzichtsartikel van David Ingleby in Cultuur Migratie Gezondheid (CMG). In Nederland is deze discussie nog lang niet uitgewoed.

Het gebruik van ´westerse´ diagnostische instrumenten bij cliënten met een niet-westerse achtergrond is al decennia onderwerp van stevige discussie. In het bijzonder de DSM is vaak kleurenblindheid en culturele ongevoeligheid verweten. De DSM-IV heeft weliswaar een bijlage om culturele aspecten in de diagnose te achterhalen, de Cultural Formulation of Diagnosis, maar die wordt in Nederland en internationaal nog weinig gebruikt door hulpverleners (maar zie ervaringen met cultuursensitief werken met DSM-IV).

Schizofrenie, migratie en etniciteit
David Ingleby neemt in zijn overzichtsartikel in CMG recent onderzoek naar schizofrenie, migratie en etniciteit onder de loep. Onderzoek rond schizofrenie was de afgelopen decennia vooral toegespitst op biologische en genetische factoren, maar sinds enige jaren wordt de grote invloed van sociale factoren erkend. Dit blijkt uit onderzoek onder migranten in Groot-Brittannië, Scandinavië, de Verenigde Staten en Nederland. Allerlei sociale tegenslagen kunnen het risico op schizofrenie sterk vergroten, zoals sociaal-economische achterstand, migratiestress, uitsluiting en discriminatie.

Twijfels over diagnostiek
Wat echter nog niet breed wordt erkend, is dat het diagnostisch proces zelf van invloed is. Stereotypering en misdiagnostiek zouden een rol kunnen spelen. Sommige psychiaters zouden hierdoor bijvoorbeeld eerder schizofrenie constateren bij migranten. “Onzin”, meende de psychiater Selten onlangs op een symposium. “Er is nooit bewijs geleverd dat diagnostische systemen zoals DSM niet zouden deugen.” Ook Britse psychiaters vinden dat vooroordelen en racisme in diagnostiek bij schizofrenie niet zijn aangetoond. Ingleby meent echter dat vooroordelen en stereotypering geenszins zijn uitgesloten. Hij voert onderzoek aan waaruit bias bij individuele psychiaters zou blijken. Ook zou er institutioneel racisme in de GGZ bestaan. Het gevolg daarvan is onder andere dat relatief veel meer migranten met een gedwongen opname te maken krijgen.

‘Beide partijen kunnen gelijk hebben’
Het risico op de diagnose schizofrenie is onder migranten zoveel groter, dat hoogstwaarschijnlijk meerdere factoren tegelijk een rol spelen. Ingleby bespreekt de verschillende mogelijkheden: verhoogde prevalentie als gevolg van sociale factoren, over- en misdiagnostiek, en overmatig gebruik van het middel gedwongen opname. Het is volgens hem waarschijnlijk dat al deze factoren ten grondslag liggen aan de verhoogde cijfers onder migranten. “De discussie is zo verhit, dat partijen over het hoofd zien dat ze allebei gelijk kunnen hebben.”

Kleren van de keizer
Wim Veling, die onlangs promoveerde op een onderzoek naar schizofrenie bij migranten, beaamt dat er steeds meer kritiek is op de diagnostische classificatie van schizofrenie. “Er zijn weinig wetenschappelijke bewijzen voor de indeling die we nu gebruiken,” zegt Veling. “De ene patiënt kan totaal andere symptomen hebben dan de andere. Er bestaan vrijwel geen symptomen die uitsluitend specifiek zijn voor schizofrenie en er is overlap met andere psychotische stoornissen.” Hij noemt de criteria volgens de DSM dan ook de nieuwe kleren van de keizer: ze hebben veel gekost en zijn tot het fijnste detail uitgewerkt, maar ze zijn gemaakt van stof die niet bestaat. “Steeds meer jongetjes durven te roepen dat de vorst in zijn blootje loopt,” aldus Veling in een stelling bij zijn proefschrift.

Als er steeds meer kritiek is op de diagnosestelling van schizofrenie in het algemeen, dan lijken twijfels over de diagnose bij migranten zeker gerechtvaardigd.

Het gehele artikel van David Ingleby is te lezen in het eerste nummer van Cultuur Migratie Gezondheid, 2008, 10-22.

Bron: Mikado, Tijdschrift Cultuur Migratie Gezondheid, Wim Veling, mikadonet.nlPublicatiedatum: 9 mei 2008 17:24 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.