Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

GGZ houdt familieleden patiŽnten te veel buiten de deur
Hulpverleners in de ggz hebben vaak moeizaam contact met de familieleden van patiŽnten. Dat blijkt uit het onderzoek 'Niet alleen de patiŽnt centraal: over familieleden in de Geestelijke Gezondheidszorg' van Margo Trappenburg en Hester van de Bovenkamp. Voor veel patiŽnten is hun familie echter van groot belang, zeker voor patiŽnten met een migratieachtergrond.

De onderzoekers interviewden familieleden van 21 chronisch psychiatrische patiŽnten.
Het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt, is niet helemaal representatief. Niet alleen vanwege het geringe aantal respondenten, maar ook omdat de onderzoekers hoofdzakelijk mensen hebben geÔnterviewd met een familielid bij wie de diagnose schizofrenie is gesteld. Toch lijkt de ggz op dit vlak een serieus probleem te hebben.

Communicatieproblemen
"Familieleden krijgen te weinig informatie over een diagnose, hen wordt niet verteld hoe ze met problemen moeten omgaan en soms weten ze niet eens wanneer de patiŽnt met verlof gaat of wanneer hij uit de kliniek ontslagen wordt. Zo komt het voor dat een patiŽnt onaangekondigd bij zijn familie aanklopt voor opvang", vat Van de Bovenkamp de communicatieproblemen samen. En dat is nadelig. Bijvoorbeeld voor de mantelzorg, die juist in de ggz een belangrijke rol zou kunnen spelen. "Maar dat is wel vaak zwaar. Mantelzorgers hebben te kampen met verloedering en crisissituaties." Communicatie is dan cruciaal.

Niet-bestaande wetgeving
"Nog te vaak verschuilen hulpverleners zich achter niet-bestaande wetgeving, waardoor familieleden in het ongewisse worden gelaten", vertelt Marja Hasert, woordvoerder van Ypsilon, de vereniging van familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose. "Daar is niemand bij gebaat, want een betrokken omgeving levert voor iedereen winst op. De patiŽnt herstelt sneller en duurzamer, de familie wordt niet overvraagd en de maatschappelijke kosten zijn lager."

Autonomie van de patiŽnt
Van de Bovenkamp denkt dat de problemen zijn begonnen in de jaren zestig en zeventig, toen de antipsychiatrie zijn intrede deed. Vanuit die gedachte werd de patiŽnt centraal gesteld en verdwenen familieleden meer naar de achtergrond. De nadruk op de autonomie van de patiŽnt ondermijnt echter het contact tussen de hulpverlening en de familieleden. In andere sectoren van de zorg, zoals ziekenhuiszorg en verpleeghuiszorg, wordt goede ondersteuning van familieleden veel meer als een taak van de hulpverlening gezien, constateert Van de Bovenkamp.

Hechte familiebanden
Veel allochtonen komen uit culturen waar hechte familiebanden de norm zijn. Zo blijkt uit eerder onderzoek dat circa 40 procent van de autochtonen van mening is dat kinderen voor hun zieke ouders horen te zorgen. Onder Turken en Marokkanen is dat percentage maar liefst twee keer zo hoog. Antillianen en Surinamers zitten hier tussenin. Voor elkaar zorgen en solidair zijn staat bij niet-westerse bevolkingsgroepen dus hoog in het vaandel. Dan is het des te schrijnender als familieleden van patiŽnten in de ggz buiten de deur worden gehouden.

Petitie
Het onderzoek 'Niet alleen de patiŽnt centraal: over familieleden in de geestelijke gezondheidszorg' vond plaats in opdracht van Meerkanten geestelijke gezondheidszorg Flevo-Veluwevoor. De instelling deed het onderzoek vervolgens cadeau aan Ypsilon ter gelegenheid van haar 12-jarig bestaan en het 30-jarig jubileum van de familieraad. Deze vereniging heeft het onderzoeksrapport - samen een petitie - aan de vaste kamercommissie van het ministerie van VWS aangeboden. Ypsilon hoopt dat kamerleden warm lopen voor een stevigere rol van familieleden in de ggz.

Bron: Psy, Zorg+Welzijn, Ypsilon, KennislinkPublicatiedatum: 13 juni 2008 13:19 uur


Meer informatie:
datum:  13 juni 2008 17:08   naam:    organisatie: 
Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.