Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

UAF bereidt gevluchte artsen voor op toelatingsprocedure gezondheidszorg
Buitenlandse artsen, tandartsen en verpleegkundigen die in Nederland aan de slag willen, moeten hun diploma laten erkennen. Dat kan via een landelijke assessmentprocedure. Binnen het project Latente Talenten bereidt de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF buitenlandse medici hierop voor.

Buitenlandse artsen moeten sinds december 2005 aan de landelijke toelatingsprocedure meedoen. In 2007 is de assessmentprocedure ook voor tandartsen en verpleegkundigen ingevoerd. De overheid hoopt zo de kwaliteit van zorgverleners in opleiding of arbeidsmarkt te waarborgen.

Eenduidige procedure
"Wij zijn op zich voorstander van een landelijke, eenduidige procedure, waarin elke medicus hetzelfde assessment krijgt", zegt Cindy Geers, projectmedewerker van de UAF. Het ministerie van VWS beschouwt het echter niet als haar verantwoordelijkheid om kandidaten op de procedure voor te bereiden. “En dat is jammer”, vindt Geers. "Om het pittige assessment goed te doorlopen, heb je gewoonweg een goede voorbereiding nodig. Er is door de overheid niet goed nagedacht over hóe mensen de procedure moeten doorlopen. Op deze manier gaat er veel talent verloren."

Latente Talenten
Dit gebrek aan goede voorbereidingsmogelijkheden heeft het UAF doen besluiten om met een oplossing te komen. Daarom ging officieel per 1 december 2007 Latente Talenten van start. Binnen dit project wordt kandidaten een structurele mogelijkheid geboden om zich voor te bereiden op het assessment. Daarnaast wordt voor diegenen die dat willen gezocht naar alternatieve trajecten om in de gezondheidszorg te gaan werken. Het laatste onderdeel van het project is een loopbaanonderzoek onder afgestudeerde artsen die via het UAF hebben gestudeerd naar waar ze terechtkomen zijn.

Training en voorlichting
Wat kun je als kandidaat precies verwachten van het assessment? Deze vraag beantwoordt de UAF tijdens een door de organisatie georganiseerde voorlichtingsbijeenkomst gehouden in het Universitair Medisch Centrum (UMC). Verder is de organisatie druk in gesprek met artsenorganisatie KNMG over het opzetten van een gezamenlijk voorbereidingstraject. Dat is hard nodig. Geers: "De toelatingsprocedure bestaat niet alleen uit een algemene kennis- en vaardighedentoets, maar bevat ook een medisch inhoudelijk gedeelte waar medische kennis wordt getoetst en praktische vaardigheden worden beoordeeld. Daarnaast is het van belang dat de artsen op de hoogte zijn van de Nederlandse gezondheidszorg. Om deze kennis te testen, worden er simulatiegesprekken gedaan met patiënten. Gesprekken met patiënten worden in bijvoorbeeld Kabul echter heel anders gehouden dan in Amsterdam. Dat moeten vluchtelingen dus wél kunnen leren."

Alternatieve trajecten
Niet elke gevluchte medicus komt echter weer aan het werk op zijn oude niveau. Soms willen mensen dat niet, soms lukt het ze eenvoudigweg niet. Bijvoorbeeld omdat ze het assessment niet goed afronden. Ook dan komt de UAF in actie. Er wordt voor deze groep gezocht naar alternatieve trajecten om toch in de gezondheidszorg een baan te bemachtigen. "Wij vinden het zonde om dat talent en al die kennis verloren te laten gaan. Deze mensen kunnen wellicht aan het werk als doktersassistent, radiodiagnostisch laborant of apothekersassistent", aldus Geers. De UAF helpt ze zo'n nieuwe wending aan hun carrière vorm te geven. Ook wordt er gezocht naar mogelijkheden om ziekenhuizen en zorginstellingen hierbij te betrekken, zodat de kans groter wordt dat deze mensen ook daadwerkelijk een baan vinden.

Loopbaanonderzoek
De UAF heeft de afgelopen vijftien jaar circa 1000 vluchtelingen met een artsendiploma geholpen een Nederlandse kwalificatie te behalen. Naar 400 van hen wordt momenteel in het kader van Latente Talenten onderzoek gedaan. Geers: "We willen antwoord op de vraag waar ze precies zijn beland, hoe hun carrière eruit ziet. Dat helpt ons ook om de huidige generatie studenten beter te begeleiden."

Bron: Cindy Geers, UAF, RibizPublicatiedatum: 1 augustus 2008 09:07 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.